Snemænd til skøjtebanerne i København 2007

Emma synes der mangler lidt flere balletdansere på isen på Kongens Nytorv. Lidt i den her stil.

December er skøjtetid – dejlige friluftsoplevelser for krop og sjæl og ikke mindst sundt for romantikken. Men skøjtebanernes kvalitet varierer meget. Læs hvordan du undgår de sorte huller og ikke-eksisterende baner og kommer hen til de romantiske pladser og selvfølgelig Nordeuropas største udendørs is-anlæg, som mange overhovedet ikke kender.

Mens børn og barnlige sjæle glæder sig til jul, er der ikke noget bedre at få tiden til at gå med end en herlig tur på isen. Derfor drog Kultur For Unges reporter ud her til aften for at undersøge alle skøjtebanerne i København. Kvaliteten på banerne svinger utrolig meget, og aftenens unge brugere har bestemt også deres meninger om forholdene.

Krinsen på Kongens Nytorv (City)

Emma, Safa og Julie savner at kunne køre hele vejen rundt på Kongens Nytorvs skøjtebane
På den mest romantiske skøjtebane i København, nemlig skøjtebanen på Kongens Nytorv, møder vi Emma, Safa og Julie som går i 7. klasse.

Pigerne bor lige i nærheden og fortæller, at de godt kan lide at skøjte her, fordi lyset er så flot. Specielt lyskæderne i træerne og D’angleterres flotte julefacade.

– Det dårlige er isen, siger Julie, halvdelen af banen har buler, og så kan man man kan ikke engang køre hele vejen rundt.

–  Når man har betalt 40 kr. for at leje et par skøjter en time, burde banen altså være i orden, mener Emma.

Julie og Safa er enige.

–  Skøjteudlejningsmanden er også lidt sur, og man kan ikke engang købe kakao i hans bod. Heldigvis har Safas mor en “biks” i nærheden, så dér tager vi hen, når vi bliver sultne.

Emma (bagerst), Safa og Julie

– Vi kan kun give banen 2 måske 3 snemænd!, bliver pigerne enige om. Hvis de skal have flere snemænd, skal man kunne leje kunstløberskøjter. og så skal isen ikke have sådan nogle livsfarlige riller, som man ryger ned i.

Safa vil gerne ha’ skøjtediskotek med noget go’ musik – ikke klassisk, men noget rytmisk. Det har de nemlig inde på Blågårds Plads, når der altså er is på.

Til gengæld har pigerne aldrig hørt om Genforeningspladsens 400 meter lange isbane, som allerede står klar.

– Genbrugs.. hvad for en plads?, spørger Julie. 

– Ligger den ikke helt ude på landet?, tilføjer Emma.

Her stopper verden! Mere is kunne det ikke blive til på Kongens Nytorv.

KONGENS NYTORV:
Se banen på et kort
Adgang: Gratis
Åbningstider: Samme som skøjteudlejningen.
Skøjteudlejningen: man-fre 11.00-22.00, lør, søn 10.00-22.00, sidste udlejning kl. 21.00.
Skøjteleje: 40 kr. pr. time, slibning 40 kr.
Forplejning: Ingen bod i forbindelse med skøjteudlejningen, men et hav af butikker og kiosker lige i nærheden.
Toiletter: Der er ingen toiletter på pladsen.

Blågårds Plads (Nørrebro)

Næste stop er Blågårds Plads. Når man ankommer, opdager man, at der kun lige er sat hegn rundt om banen, hvilket er det eneste tegn, der kunne tyde på, at der skal være en isbane. Men der er ikke engang lagt køleslanger endnu, og det er et arbejde som tager mange dage.

Juletræsmanden på Blågårds Plads er heller ikke imponeret.

– Spørgsmålet er om man overhovedet kan få sig en skøjtetur på pladsen inden jul, konstaterer han.


Ingen snemænd overhovedet til banen på Blågårds Plads.
BLÅGÅRDS PLADS:
Se banen på et kort
Adgang: Gratis
Åbningstider: ? Vi venter spændt!
Skøjteudlejningen: Kulturhuset, Blågårds Plads 3, man-fre 10.00-22.00, lør 11.00-18.00, søn 11.00-17.00.
Skøjteleje: Voksne 35 kr. pr. time, børn 20 kr.

Lindevangsparken (Frederiksberg)

Lindevangsparken kl. 19.30 - ikke så underligt at folk ikke gider skøjte her
Så går turen med Metro til Lindevang station, hvorfra der er fem minutters gang til Lindevangsparken.

Og så kommer overraskelsen: Klokken er kun 19.30, og på de andre baner i byen står man gerne til klokken 22, men her er alt mørkt og tomt!

Kultur For Unges udsendte kæmper sig igennem mudder og visne blade og finder til sidst noget der ligner en boldbane. Det viser sig at være isbanen, men den projektør som kunne have lyst banen op er slukket.

Efter at have taget et billede i blitzlysets skær, viser det sig, at der tilsyneladende er hockey-mål, men efter sigende skulle ungdomsklubberne i byen også have reserveret banen til hockey, tirsdag, onsdag og torsdag eftermiddag.

Når man tænker på, at det allerede bliver mørkt klokken 16 i denne juletid, virker det besynderligt, at man gerne vil bruge penge på at etablere en skøjtebane, men ikke på strøm til at lyse den op. Lidt julelys i træerne og en tændt projektør, ligesom på Frederiksberg Runddel, så man kunne skøjte til klokken 22, burde være minimum.

Vi gætter på at det er sjovt for ungdomsklubberne at spille hockey på isbanen i Lindevangsparken, men det er uforståeligt, hvorfor man ikke gør lidt ved faciliteterne for dem, der ikke kan bruge banen i de få lyse timer vi har i december!?



LINDEVANGSPARKEN:
Se banen på et kort
Adgang: Gratis
Åbningstider: Banen er åben hele døgnet.
Andre brugere: Banen er reserveret til ungdomsklubberne der spiller hockey tirs ons og tors 14.30-17.00.
Skøjteudlejningen: Der er ingen skøjteudlejning.
Forplejning: Der er ingen boder i parken.
Toiletter: Der er ingen toiletter i parken.

Frederiksberg Runddel

Frederiksberg Runddel med Frederiksberg Have i baggrunden

Klokken er nu 20 og efter Lindevangsparkens totale udeblivelse af skøjteløbere, kan man jo frygte, at det er blevet for sent på aftenen til at fortsætte skøjtereportagen.

Men den formodning får banen på Frederiksberg Runddel heldigvis hurtig gjort op med. Her er der julestemning og råhygge, så det vil noget! Cirka 30 teenagere er på isen, og der er stadig forældre med børn i 6-7 års alderen.

Skøjteudlejningsboden burde have haft sidste udlejning klokken 19, men intet ser ud som om, det skal til at lukke. Lyskæder i alle træerne glimter, og med Frederiksberg Allé på den ene side og Frederiksberg Have på den anden, ligner det hele næsten en scene fra ‘Nøddebo Præstegaard’.

Heidi, Katrina, Ena og Anouska synes banen på Frederiksberg Runddel skal have topkarakter. Der mangler bare en meget vigtig ting: et toilet!

På banen møder vi Heidi, Katrina, Ena og Anouska som alle plejer at komme her fordi de bor på Frederiksberg. I aften har de dog ikke skøjtet, men de er her gerne alligevel, fordi det er så hyggeligt.

– Til en skøjtebane hører varm kakao med flødeskum, det er det aller vigtigste, mener een af pigerne. – Vores bane er også rigtig go’, fordi man kan skøjte på kryds og tværs og ikke skal skøjte rundt og rundt, som på Kongens Nytorv, udbryder en anden.

Kun een af pigerne kender den 400 meter lange skøjtebane på Genforeningspladsen, da Kultur For Unges udsendte spørger om de nogle gange tager derop og skøjter. Men de vil gerne have forklaret hvor banen ligger, og udbryder samstemmende – Ej, der skal vi op en dag!

– Vi kan kun give Frederiksberg skøjtebane topkarakter, erklærer pigerne enigt. – Men der mangler nu een ting hernede, når det er koldt og man har fået varm kakao … et toilet! Det er altså dårligt, at de ikke har regnet med, at man skal tisse, når man er hernede en hel aften!

På grund af det manglende toilet, ryger der en snemand fra Frederiksbergs topkarakter, så de får 4 snemænd i alt.

– Man kan selvfølgelig bare tage ble på, inden man tager herned, kommer det spontant fra een af pigerne. Og de tre andre går helt i stå og kigger måbende på hende.



FREDERIKSBERG RUNDDEL:
Se banen på et kort
Adgang: Gratis
Åbningstider: Hele døgnet – det er tilladt at skøjte på banen selv om skøjteudlejningen er lukket.
Skøjteudlejningen: man-fre 11.00-20.00, lør 10.00-20.00, søn og helligdage 12.00-20.00, sidste udlejning kl. 19.00.
Skøjteleje: 40 kr. pr. time, slibning 40 kr.
Forplejning: Der en en bod der sælger Glögg, æbleskiver, sandwich, og kakao med flødeskum.
Toiletter: Der er ingen toiletter!

Genforeningspladsen (København nordvest)

Banen på Genforeningspladsen fik is på allerede for en uge siden, hvor Kultur For Unge besøgte den.

Det her er vintersportsstedet, man sagtens kan bruge en halv dag på sammen med familien. Derfor vil det også være en rigtig god idé at pakke en tur-rygsæk med termokande, juicebrikker, madpakker og kage. For det er praktisk taget umuligt at nøjes med at være her en enkelt time.

Banen er Nordeuropas største, og der er her, man bør tage til, hvis man vil lære sig selv eller sin børn at skøjte rigtigt. Isen bliver nemlig passet og plejet dagligt, så den er fuldstændig plan og uden de riller og buler, som pigerne beskrev på Kongens Nytorv-banen. Det er nu heller ikke helt tilfældigt, at isen er så god, for det er også her Hurtigløberforeningen af 1972 holder til, og når man løber hurtigløb på skøjter, står man på næsen, hvis isen er så dårlig, som den er inde på Kongens Nytorv.

Genforeningspladsen har lys på banen indtil kl. 22.00, og det er også den eneste bane, hvor der er toiletter. Det eneste man kunne mangle var, måske lidt hyggelig julebelysning i træerne, som på Frederiksberg. Men alligevel stor respekt og fem snemænd for arbejdet omkring Genforeningspladsen i år!

GENFORENINGSPLADSEN:
Se banen på et kort
Adgang: Gratis
Åbningstider: Isen gøres klar fra kl. 7.00 om morgenen, og banen åbner når isen er klar, dog senest kl. 11.00. Lyset slukkes kl. 22.00.
Andre brugere: Banens inderste trediedel benyttes af Hurtigløberforeningen, tirs og tors 18.00-20.00, og lør, søn 9.00-12.00. Man kan sagtens motionsskøjte samtidig i banens yderste spor.
Skøjteudlejningen: Alle dage 11.00-20.00, sidste udlejning kl. 19.00. Tlf. Skøjteudlejningen: 20 89 99 39
Skøjteleje: 35 kr. pr. time, slibning 40 kr.
Forplejning: Skøjteudlejningen sælger kakao, kaffe, te og toast. Netto ligger fem minutters gang fra banen, på Stærevej når man krydser Borups Allé.
Toiletter: Der er en toiletbygning åben, så længe skøjteudlejningen er åben.


Comments

2 svar til “Snemænd til skøjtebanerne i København 2007”

  1. Marian Christensen Avatar
    Marian Christensen

    I skriver ikke hvornår på sæsonnen skøjtebanerne åbner og hvornår de lukker. Er de f. eks. åbne nu i februar ????

  2. Banerne lukkes ned i løbet af foråret afhængig af vejret. De fleste baner lukker ned ca. 1. marts, og har været åbne i februar. Men der er aldrig nogen garanti mht. datoerne. I 2007 startede Genforeningspladsen fx først op i januar pga. det varme vejr.

    Mvh Peter, Kultur For Unge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.