Ungdomsanmeldelse – American Teen: Du kender dem sikkert – de der rigtig amerikanske highschool-film, hvor alle eleverne er inddelt i grupper, efter hvem de er. Der er de populære, som ikke nedlader sig til at tale med nørderne, og cheerleaderne, som kun kommer sammen med fodboldfyrene. Har du nogensinde set sådan en film og tænkt: ”Er det virkelig sådan?” Nu er svaret her!

AF CAMILLA LÆRKE LÆRKESEN, 16 ÅR

”American Teen” er dokumentaren som både be- og afkræfter det, vi har set i amerikanske highschool-film. Vi følger fem teenagere gennem deres sidste år på high school i Warsaw, Indiana. Vi kommer ind på livet af rebellen, nørden, hjerteknuseren, sportsidioten og prinsessen i et år hvor det gælder om at lære sig selv at kende og finde ud af hvordan fremtiden skal se ud. Og det bliver ikke nødvendigvis en tårevædet afsked med løfter om at holde kontakten, men et brændende ønske om at begynde på en frisk, og være en anden.

Prinsessen med skeletter i skabet

I ”American Teen” møder vi Colin, som spiller på skolens basketballhold. Da hans familie ikke har råd til at sende ham på college, afhænger hans fremtid af et stipendium, som han må kæmpe på basketballbanen for at gøre sig fortjent til. Prinsessen i ”America Teen”, Megan, vil gerne følge familiens tradition og komme ind og læse på Notre Dame College, men det er svært at komme ind, og Megan går ikke af vejen for at bruge feje tricks. Velkommen til en helt anden verden end vi kender den!

En dokumentar der kommer hudløst tæt på

De unge i ”American Teen” har hver en usynlig mærkat med deres mest fremtrædende side siddende på sig, men når vi kommer ind under huden på dem, får vi lov til at se alt det andet de også står for. For selvom rebellen virker ligeglad hvad folk tænker, kan hun godt have mindreværdskomplekser. Og hvem siger at prinsessen har en idyllisk familie, der lader hende gøre hvad hun vil?

“Og hvem siger at prinsessen har en idyllisk familie, der lader hende gøre hvad hun vil?”

Vi følger de unge fra flere vinkler

Vi følger de unge, når de er til fest eller sammen med venner, og der bliver ikke skåret noget fra, når stemmerne hæves og tingene bliver alvor. Det giver et suverænt indblik i de unges hverdag, og giver os et objektivt billede af dem, i modsætning til det billede deres titler giver os af dem. Vi ser historien fra tre sider: når den enkelte sidder og fortæller direkte til kameraet, hvor der ikke er nogen hæmninger, og hvor vi bliver indviede i deres følelser. Når de sidder og snakker indbyrdes med venner, hvor de skal leve op til deres image. Og af og til får vi nogle udenforstående meninger fra folk, som ikke kender de unge personligt, men kun har en opfattelse af dem, ud fra hvad de har set.

Kameraet kører i de mest private stunder

Det virker enormt stærkt, når vi får lov at komme helt tæt på i situationer, som alvorlige samtaler på skolens kontor eller den første bytur og de efterfølgende tømmermænd næste morgen. Vi møder Hannah lige efter hendes brud med sin kæreste gennem to år, og der er ingen hæmninger, når vi sammen med hendes bedste ven, får lov til at være der, når hun græder ud. Det fungerer rigtig godt, at man følger de unges hverdag som en kronologisk historie, ligesom hvis man havde set en film. Forskellen er bare, at man ved, at det ikke er en opdigtet historie, men et realistisk billede på virkeligheden.

”American Teen” ikke handler om at overdrive eller sætte noget op sort på hvidt. Den forsøger ikke at give os et bestemt billede af high school, men viser os de sider som den manuskriptbaserede filmkunst aldrig har fundet frem: tvetydigheden og ambivalensen.”

Nok falske spillefilm – se virkelighedens dokumentar

“American Teen” er et frisk pust til teenagegenren, som vi kinder den fra amerikanske high school film. Endelig får vi lov at komme ind under huden på de typer, vi kun rent overfladisk har mødt i fjernsynet. Den sætter sig i kontrast til alle parodierne på ungdomsfilm, som f.eks. ”Not another teen movie”, fordi ”American Teen” ikke handler om at overdrive eller sætte noget op sort på hvidt. Den forsøger ikke at give os et bestemt billede af high school, men viser os de sider som den manuskripts baserede filmkunst aldrig har fundet frem: tvetydigheden og ambivalensen.

Bliver sammenlignet med ‘The Breakfast Club’

“American Teen” sættes i forbindelse med 80’ernes ”The Breakfast Club”, hvor de forskellige typer også repræsenteres, og hvor fordomme nedbrydes eller bekræftes. ”The Breakfast Club” er dog en spillefilm, og dermed et iscenesat billede af virkeligheden, hvorimod ”American Teen” er en dokumentar, der er optaget i de unges privatliv, hvilket giver den en helt anden form for troværdighed og ømhed.

Hvem er jeg – et spørgsmål alle søger svar på

”American Teen” er helt sikkert værd at se. Især hvis man synes, det er interessant at komme ind under overfladen på typer unge vi kender fra de mange, mange film, der handler om selv samme emne: identitet! Det er et spørgsmål vi alle kender, og som alle mennesker i alle aldre søger svar på: Hvem er jeg? Om man selv er midt i teenageårene eller om man bare husker tilbage på sin skoletid og ungdom, så er jeg sikker på at alle kan forholde sig til ”American Teen”, for det er et emne, der aldrig går af mode og altid er relevant uanset hvilket årti, man befinder sig i.

Hvor er vi heldige i Danmark

Det er en dokumentar, man kan se igen og igen, for hver gang dukker der nye ting op, som man ikke tænkte over i første omgang. Da jeg så ”American Teen”, kunne jeg ikke lade være med at tænke på, hvor glade vi kan være for, at vi herhjemme i Danmark har et socialt sikkerhedsnet, der sikrer os en uddannelse og en fremtid. Til forskel fra Amerika behøver vi ikke at kæmpe os frem med rundsave på albuerne. Det var helt vanvittigt at se, hvor afhængige de unge var af at komme frem i livet, koste hvad det ville. Den sætter tankerne i gang både om ens egen identitet, om samfundet, om kulturforskellene og om alle de ting vi går og grubler over i gymnasietiden. Enjoy!

American Teen


– Hvad synes du om “American Teen”?

Mikkel, 17 år, Birkerød

Det var mildest talt en glædelig overraskelse at se dokumentarfilmen ”American Teen” og jeg kan kun sige at alle de priser som pryder DVD’ens forside er fortjente. For det er længe siden jeg har set en film fra dokumentargenren der var skruet så flot sammen, og på en måde så jeg på visse tidspunkter glemte at det var en dokumentarfilm jeg sad og så.

Dokumentaren er fortalt utrolig flot og man indfanges hurtigt i de dagligdags problemer som opstår. Personlighederne er så stærke og deres dagligdag så anderledes, fra min egen, at filmen ikke kan andet end at fænge, specielt ikke hvis man som jeg, er samme sted i livet hvad angår alder og uddannelse.

Historien om hverdagen på den anden side af Atlanten vakte nysgerrighed, men fik mig også til at prise mig lykkelig over at jeg bor hvor jeg gør.

Jeg havde gerne set filmen varede endnu længere!