Portræt – “Rammstein”: I mandags var det allerede ude blandt “Rammstein”s mange fans. Een dag før dagbladene og Danmarks Radio offentliggjorde det. “Rammstein” giver koncert i Danmark! Tirsdag den 15. december 2009, ni dage inden juleaften, tænder “Rammstein” det sidste lys i adventskransen for de mange danske fans, som har ventet længe på at høre nyt fra det tyske industrial metal-band. Ventetiden bliver lang, så hvorfor ikke bruge den på at kaste et blik på fænomenet “Rammstein”!?

AF EMILIE BREGENDAHL JOHANSEN

“Rammstein” blander de stolteste traditioner indenfor tysk musik: klassisk, opera og heavy metal. Trods meget delte meninger om bandet har de mange fans, og de har bidraget med noget til musikhistorien, som ingen andre bands før har kunnet, og nok heller aldrig vil komme til.

Richard Kruspe er den mand, som mange “Rammstein”-fans i dag sender en glad tanke, når de lige har købt “Rammstein”s nye album eller en billet til en koncert med dem. Richard var nemlig den, der kom med grundidéen til “Rammstein”. Hvis ikke det havde været for ham, var der ikke nogen, der gik rundt og nynnede ”We’re all living in Amerika …” og værst af alt: der havde været fem ledige pladser på en masse folks cd-hylder – også på min.

“Nogle fra bandet syntes, at det skulle hedde ”Ramstein Flugschau”, opkaldt efter et flyshow i den tyske by Ramstein, hvor 74 mennesker døde …”

Richards drøm

Richard Kruspes drøm var at skabe sit eget unikke, tysksprogede rockband. Selv kunne han spille guitar, og blandt dem i hans omgangskreds fandt han både endnu en guitarist, en egnet bassist, en trommeslager, en pianist, og en multi-talented forsanger. Bandmedlemmerne var fundet, alt hvad der nu manglede, var et navn.

Ramstein Flugschau

Nogle fra bandet syntes, at det skulle hedde ”Ramstein Flugschau”, opkaldt efter et flyshow i den tyske by Ramstein, hvor 74 mennesker døde, da tre fly kolliderede. Men de blev enige om at navnet var for langt, og til sidst blev det bestemt til at være “Rammstein”.

Hvis man har cd’en “Reise Reise” og spoler tilbage fra det første nummer på cd’en, finder man et “hidden-track”, som er optagelserne af de italienske piloters sidste sekunder før ulykken. Optagelserne er taget fra flyenes sorte boks.

Beskyldninger for nazisme

Lige fra starten har “Rammstein”s forsanger, Till, sunget på tysk. Hans rullende “r”‘er og den marcherende grundrytme i musikken henleder nogles tanker på nazisme, og beskyldningerne for det har også været mange. Hver gang har Rammstein benægtet. De er store modstandere af nazisme, og ønsker ikke at indblande politik i deres tekster.

Neue Deutsche Härte

“Rammstein”s genre bliver som regel klassificeret som industrial metal, men på andre områder minder den også om hard rock og almindelig heavy metal. En helt ny genre er derfor kommet til i løbet af de seneste år, kaldet “Neue Deutsche Härte” eller NDH. Denne genre går igen blandt andre tyske bands, for eksempel “Oomph!”, “Eisbrecher” og “Megaherz”.

Svært at synge tysk?

Trods de tyske tekster er “Rammstein” et populært internationalt band. Når “Rammstein” spiller live i udlandet forsøger publikum altid at synge med, og dermed har bandmedlemmerne opdaget, at mexicanerne synger bedre end det tyske publikum. Nogle få af sangene synger Till også på engelsk, deriblandt “Du hast” (you hate) og “Engel” (Angel).

“Efter min mening, er “Rammstein” klart et af de bedste bands nogensinde. De ting, som jeg elsker ved bandet, er det, som så mange andre hader …”

Et unikt band

Efter min mening, er “Rammstein” klart et af de bedste bands nogensinde. De ting, som jeg elsker ved bandet, er det, som så mange andre hader: de tyske tekster – aggressive, men dybdegående, og utroligt geniale, Tills dybe, dominerende stemme, og de specielle, sommetider grænseoverskridende liveshows. Men “Rammstein” er “Rammstein” – og det er unikt.

Rammstein er tilbage

Selvom der har været stille i den Rammsteinske andedam siden “Völkerball” udkom for tre år siden, så er der gang i dem igen nu. Et nyt album, som skulle udkomme til efteråret, er på vej, og turnédatoerne for 2009 og 2010 er blevet offentliggjort så sent som i tirsdags. Én af de kommende koncerter bliver holdt i Forum i København, og hvis den bliver som de forrige, er den helt sikkert noget at glæde sig til!NDH/Industrial Metal

Hvis “Rammstein”s genre skal fastlægges, må det først og fremmest være Neue Deutsche Härte (NDH), da den genre faktisk opstod samtidig med Rammstein. Udover NDH kan “Rammstein” bedst klassificeres som Industrial Metal. Denne Metal-genre er en forholdsvis ny én. Kendetegnene er hårde tekster, dog uden growl, og hård musik, som udover instrument-lydene også indeholder meget lavet af maskiner.