Ungdomsanmeldelse: ”Mænd der hader kvinder” er filmatiseringen af svenske Stieg Larssons bestseller krimi fra 2006 af samme navn. Bogen har vundet adskillige priser, og er blevet kåret til nordens bedste krimi. Arven efter Stieg Larsson må unægtelig have været tung at løfte, og det kunne være gået så gruelig galt. Det gjorde det dog heldigvis ikke, og nu er denne potentielle Blockbuster endelig på gaden.

Mikkel, 17 år, Birkerød

Journalist, Mikael Blomkvist, fra det lille tidsskrift Millinium, hyres at rigmanden Henrik Vanger til at skrive dennes selvbiografi. I virkeligheden er dette dog blot et skalkeskjul, da Henrik Vanger ønsker at Mikael skal opklare et 40 år gammelt mord.

Sammen med den indadvendte, men utrolig intelligente hacker, Lisbeth Salander, må Mikael dykke ned i hele Vanger Koncernens dystre fortid, for at opklare mysteriet om Harriet Vanger.

Med et strejf af danskhed

Danske Niels Arden Oplev, har sammen med det halvt danske filmhold, skabt en intet mindre end fantastisk film. Ændringerne fra bog til film er elegante, og man sidder ikke på noget tidspunkt med følelsen af ”hvorfor har de klippet den del ud” eller ”det var da ikke sådan det skete”.

“Ændringerne fra bog til film er elegante, og man sidder ikke på noget tidspunkt med følelsen af ‘hvorfor har de klippet den del ud?’ eller ‘det var da ikke sådan det skete!’.”

Gennemførte Lisbeth Salander

Ligeså har casterne gjort et flot job, med at finde skuespillere der i næsten uhyggelig grad ligner dem, vi lærte at kende så godt i bogen. Specielt fremhæves skal filmens kvindelige hovedrolle. Den på samme tid spinkle og fandenivoldske Lisbeth Salander, er gennemført portrætteret af Noomi Rapace og hendes personskildring kryber lige så uhindret ind under huden på tilskueren, som hun gjorde i bogen.

Iskolde Sverige

Rent teknisk har Oplev også begået en visuelt flot film, sammenlignelig med store Hollywoodsucceser, som eksempelvis ”Da Vinci Mysteriet”, blot er Frankrigs frodige landskab skiftet ud med det sneklædte, iskolde Sverige.

Intet ekstramateriale

Vi er i dag blevet vant til, at der ved købet af en DVD følger timevis af mere eller mindre interessant ekstramateriale med.

Dette er dog ikke tilfældet denne gang. DVD’en er i den grad skrabet for overflødigt fyld, og tre små trailere for de følgende film i triologien, er hvad der er blevet plads til. ærgerligt, da det ellers havde været spændende at se hvordan denne nordiske storfilm er blevet til.

Vurdering

Manglende ekstramateriale kan dog ikke ændre ved at de 146 minutter som selve filmen varer, ikke er ét minut for meget. Filmen er rendyrket spænding fra start til slut, og at filmen allerede er et hit vidnede den bragende biograf succes i foråret også om.
Snyd ikke dig selv for årets bedste krimi!