Børn anmelder: En dag i efterårsferien sendte Kulturfoto Emil, Elise og Andrea en tur ud på Experimentariums nye udstilling om hjernen. Ved første øjekast så det hele meget spændende ud, men de tre anmeldere blev meget hurtigt enige om at de savnede noget personale der kunne guide dem rundt, og ikke mindst reparere de ting som hele tiden gik i stykker.

– Hvad synes du om “Hjernen”?

Andrea, 11 år, Birkerød

Jeg havde set meget frem til at komme ind at se udstillingen, og prøve de forskellige ting, men jeg blev skuffet.

Da jeg kom ind så det hele rigtig godt ud. Alt forgik over computer og det er jo også fint nok, men problemet var at ofte gik skærmen i grøn, og spillet stoppede midt i det hele. Der var også tit alt for lang kø eller også vidste man ikke hvad man skulle gøre i spillet.

Der var et par spil som gik fint og var rigtig sjove som f.eks. et spil hvor man så hurtigt som muligt skulle løse en lille memory og derefter cykle rigtig hurtigt i 100 sekunder så man fik pulsen helt op og efter det skulle man løse en ny memory og så kunne man se hvor meget det påvirker hukommelsen når man har pulsen oppe.

Hvis der ikke havde været så mange mennesker og tingene ikke var gået i stykker havde det sikkert været meget sjovere og man havde fået en bedre oplevelse.

Elise, 11 år, Birkerød

Jeg syntes at alle tingene gik i stykker hele tiden og der blev ikke gjort noget ved det. Alle gik også ind foran en. Der var ellers mange forskellige ting at prøve, men når det så blev ens tur var der et eller andet galt med standen eller også var den gået helt i stykker.

Det var en lille smule spændene at se hvordan ens hjerne er og ser ud, selvom jeg har set en hjerne før. Det var hyggeligt men ikke så sjovt. Den faste udstilling ovenpå var meget sjovere.

Emil, 10 år, Birkerød

Jeg syntes at tingene gik tit i stykker og der var meget lang kø ved næsten alle standene. Det var godt at man før man kom, kunne gå ind på hjemmesiden og lave en test så man kunne se hvad der måske var sjovt for en selv, men der måtte gerne være lidt flere ting at prøve.

Der måtte også gerne stå en eller anden der kunne fortælle hvad man skulle ved hver stand, så kunne de også lave tingene hvis de gik i stykker.
Hvis man er tålmodig så syntes jeg man skal tage ind og se udstillingen. Men hvis man hader at vente så tror jeg ikke det er så sjovt at være der, for der er rigtig mange mennesker, især her i ferien.


Andrea ved at logge ind på en test af hvordan følelser og hjerne hænger sammen – det er en slags huskespil.


Emil i en slags cykel, hvor det er armene der får “cyklen” til at køre og samtidig styrer.


Os alle 3 i en tunnel hvor væggene drejer. Sammen med de sorte streger får man en fornemmelse af, at det er en selv der drejer.


Andrea ved at logge ind på en test.


Emil er ved at teste sin koncentration. Han skal på tid føre en stang med løkke på, langs en bane der går gennem løkken, og han må ikke røre banen.


Andrea tester hvordan man kan ignorere smerte, men vi fandt aldrig ud af hvordan den virkede, for den gik i stykker.


Fra den faste “gamle udstilling” som altid er rigtig god!


Fra den faste “gamle udstilling” som altid er rigtig god!


Fra den faste “gamle udstilling” som altid er rigtig god!


Her skulle man spille memory og derefter på tid cykle så hurtigt man kunne, og derefter løse et nyt memory-spil, og så kunne man se hvor meget det påvirkede hjernen at man lige havde motioneret.

Experimentarium er et aktivitetscenter for natur, teknik, miljø og sundhed. Centret ligger i Tuborgs gamle tappehal i Hellerup nær Tuborg Havn, og besøges årligt af ca. 350.000 gæster. Hovedudstillingen er på 4.100 m2, og består af næsten 300 aktiviteter.

Centrets såkaldte piloter, er oftest studerende fra de naturvidenskabelige uddannelser, der dagen igennem står for demonstrationer, shows og forskellige værkstedsaktiviteter. Udover de faste aktiviteter, afholder Experimentarium hvert år én eller to særudstillinger.

Experimentarium er en selvejende institution, der blev stiftet på initiativ af Egmont Fonden. Formålet er at fremme interessen for naturvidenskab og teknik. Siden åbning i 1991, har 5,3 millioner gæster besøgt Experimentarium.