Ungdomsanmeldelse: Charles Dickens Roman om den nærige, gamle mand Scrooge, har her udviklet sig til lidt af en genreblanding, som ikke helt lever op til de standarter tidligere filmatiseringer har sat. Ikke desto mindre var jeg godt underholdt, da jeg så fortællingen vist som animationsfilm med Jim Carrey som Scrooge.

AF CAMILLA LÆRKE LÆRKESEN, 16 ÅR

Ebenezer Scrooge (Jim Carrey), hader julen. Faktisk hader han alt, der har med glæde og gavmildhed at gøre. Det er juleaften og syv år siden hans arbejdspartner, Marley, døde. Ebenezer arbejder ufortrødent og afviser vredt både sin nevø, der vil ønske ham glædelig jul og en håbefuld indsamler, der i julens ånd beder om penge til byens fattigste.

Men om natten hjemsøges han af spøgelser, der viser ham et glimt af fortiden, nutiden og ikke mindst fremtiden.

Charles Dickens – nu med Jim Carrey

”A Christmas Carol” er den udødelige roman af Charles Dickens fra 1843, som er blevet filmatiseret flere gange. Med denne nye udgave findes den nu også som animeret film, og det er Jim Carrey, der lægger stemme til Scrooge samt de tre spøgelser: fortid, nutid og fremtid.

Det er fantastisk at høre de mange forskellige stemmer, han kan komme op med, især når de er i dialog med hinanden. Men ikke nok med at han lægger stemme til, det er også hans ansigtstræk vi kan genkende i Scrooge, som faktisk ligner meget godt, når man lige har fået øje på det.

“Langt hen ad vejen synes jeg faktisk slet ikke, den er ret meget for børn, så det er ikke helt galt, når filmen er censureret til 11 år.”

Ikke for de mindste

”A Christmas Carol” er en børnefilm, som ikke rigtig kan finde ud af, om den skal være sjov eller dyster, uhyggelig eller børnevenlig. Det resulterer i en del malplacerede jokes, som leder os på vildspor, når vi endelig tror vi har pejlet os ind på en genre.

Langt hen ad vejen synes jeg faktisk slet ikke, den er ret meget for børn, så det er ikke helt galt, når filmen er censureret til 11 år. Den skildrer blandt andet sult og død, og jeg er overbevist om, at det kan give nogle af de mindste problemer med at falde i søvn om aftenen.

Point for underholdning

Jeg har meget blandede følelser for Disneys udgave af Dickens historie. Animationerne gør det til en utrolig fed oplevelse, at se den, fordi det er på en helt ny måde, som man ikke har prøvet før. Desværre giver rodet i genrerne et dårligt indtryk, fordi jeg hele tiden blev forvirret over en komisk indslag i en eller ret dyster film.

Men selvom jeg ikke synes, at den lever helt op til de tidligere filmatiseringer, jeg har set, så er der point for den flotte fremstilling af eventyret ved hjælp af animationer og god underholdning, som fik tiden til at flyve af sted.