Digte: Dejligt varme teenagedigte, som også du kan forstå. 🙂

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Lige nu”

Forfatter:

Poul Larsen

Sider:

72

Forlag:

Følfod

Følelses-barometer:Poul Larsen har begået endnu en digtsamling for børn og unge. Samlingen der hedder Lige nu, består af 27 digte, og igennem dem lader Poul Larsen en unavngiven 13-årig dreng udtrykke sine følelser, omkring alt det der roder rundt i et teenagehoved.

Mange unge der skriver digte i smug, vil få stor selvtillid mens de læser Lige nu, for hvis man ligesom jeg, har fået banket ind i hovedet, at man ikke forstår at tolke Klaus Rifbjerg eller Inger Christensen, er det en stor lettelse pludselig at kunne sige: ”Jamen gud, må man gerne skrive lige det man tænker, i et digt, uden at pakke det ind i kryptiske billeder?”

Det er dig der skal styre lyrikken

Først mange år efter hæslige dansktimer i gymnasiet, kan jeg nu sige: ”Ja, selvfølgelig må man det. Det er dig der skal styre lyrikken, og ikke lyrikken der skal styre dig.” Og Poul Larsen forstår netop at skrive digte, så børn og unge kan forholde sig til dem. Det er stor kunst, at få de vigtigste ting i livet, til at lyde simpelt.

Hvis du længe har gået og tænkt på at du gerne vil i gang med at læse digte, men ikke rigtig kan finde ud af hvor du skal begynde, så er Lige nu en rigtig god introduktion til lyrikken. Der er ingen vanskelige sprogbilleder, det er lige til at spise med det samme og samtidig vidunderligt forløsende.

Pia Thaulovs varme, farvesprudlende akvareller, kan jeg ikke lade være med at knuselske. Illustrationerne er selvfølgelig det første der fanger øjet, og når man slår tilfældigt op, og sidder og stirrer på en akvarel i et minuts tid, bliver man til sidst så nysgerrig, at man også bliver nødt til at læse digtet. Det bliver den samlede oplevelse bestemt ikke dårligere af.

Prøv noget nyt: Lån en digtsamling med hjem næste gang du er på biblioteket, og læs den i dine tænksomme stunder hjemme på sengen. Lige nu, er én af de gode!

(Uddrag af Lige nu:)

Du er skøn.
Det er du virkelig.
Ja, det er dig, jeg mener
du, som sidder her og læser.
Bare det at du interesserer dig
for digte gør dig skøn
ja, næsten smuk
især dine øjne
som er så opmærksomme
og smilende og overraskende.