En betagende og aktuel kærlighedshistorie, fabelagtigt godt skuespil, vanvittigt flot fotograferet og smeltet sammen med musik der går lige i hjertet. Dear John er det bedste kærlighedsdrama jeg har set i mange, mange år.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Dear John”

Instruktør:

Lasse Hallström

Land:

USA

Distributør:

Nordisk Film

Udgives:

7. september 2010

John (Channing Tatum) og Savannah (Amanda Seyfried) mødes på stranden, da John, som den tilfældigt forbipasserende, redder Savannahs taske op af havets bølger. Inden den sidste glød er gået ud af bålet, hvor John og Savannah efterfølgende spiser aftensmad sammen, er en ny glød plantet i deres hjerter. En intens forelskelse, som kun får lov til at blive fysisk gengældt i 2 uger, fordi John skal udstationeres som amerikansk soldat.

Dyb og livsbekræftende uden at blive kvalm

Historien lyder simpel og overfladisk, men er lige det modsatte. Den svenske verdensberømte instruktør Lasse Hallström (Æblemostreglementet) hopper så dybt ned i følelserne, at man skal have en virkelig tyk rustning på, for ikke at blive rørt og fælde en tåre (eller mange) i løbet af Dear John.

Sidehistorien om Savannahs liv med kammeratens autistiske søn, er rørende og livsbekræftende, men balancerer samtidig så fint, at den aldrig bliver sukkersød og kvalm (hvilket efterhånden er en sjældenhed). Det samme er gældende med Johns småautistiske far, der har kastet sin kærlighed på amerikanske mønter. Det er befriende, når livets hårde sider bliver skildret så realistisk og hudløst ærligt, uden at man skal synes det er synd for nogen.

Bedste kærlighedsdrama i mange år

Det eneste urealistiske i Dear John, er nok Johns lidt for skiftende udstationeringer i brændpunkter over hele kloden. Ellers er langdistanceforholdet skildret så intenst, at jeg ligefrem fik ondt i maven af spænding for om der nu også var brev fra Savannah, hver gang en helikopter landede med en postsæk i lejren. Alle 108 minutter var jeg fuldstændig betaget af den spændende udvikling, og en historie som jeg troede var 100% forudsigelig, viste sig i den grad at overraske mig, specielt i sidste halvdel af filmen.

Alle de negativer forventninger jeg har fra dårlige kærlighedsdramaer blev gjort til skamme, og jeg nåede at forelske mig i både Savannah og i Johns liv, og Dear John ryger ind på førstepladsen for bedste og mest realistiske kærlighedsdrama jeg har set i mange, mange år — jeg tror også den vil suse direkte ind i mange pigehjerter, ikke mindst på grund af musikken.

Hvis du derimod ikke kan lide at føle, elske, græde og mærke livet, så hold dig hellere væk.


Vind
“Dear John”

Svar: Savannahs efternavn i filmen var: Curtis.

Vindere: Victoria Andersen, Oksbøl, Lærke Gustavsen, Frederikssund.