Showtime ved juletid er en skøn, varm, sjov og hyggelig familiejulefilm, som med årene nemt kunne gå hen og blive en moderne juleklassiker. Der er noget ved den britiske jul og kultur, som bare tiltaler én, når man er dansk. Det er lidt ligesom Mr. Bean krydset med Love Actually, og det er ren feel-good.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Showtime ved juletid”

Instruktør

Debbie Isitt

Land:

Storbritannien

Distributør:

Scanbox

Udgives:

30. november 2010

“Dem der ikke kan spille teater, underviser i teater. Og dem der ikke kan undervise i teater, bliver folkeskolelærere.” Sådan lød de vise ord fra Paul Maddens (Martin Freeman) bedste ven, Gordon (Jason Watkins), og fra hans kæreste Jennifer (Ashley Jensen), da han gik på teaterskolen.

Alligevel skiltes trekløveret uden at blive store skuespillere. Jennifer tog til Hollywood, Gordon blev lærer på en privatskole og Paul blev kommunal folkeskolelærer. Efter en kæmpe fiasko med at instruere skolens årlige krybbespil, har han nu lovet sig selv at han aldrig mere vil lave teater med ungerne. Aldrig! Og desuden hader han alt der har med julen at gøre!

Kampen mod den dygtige naboskole

Men Paul slipper ikke så let, for skoleinspektøren (Pam Ferris) på Sct. Bernadette’s skole er rigtig træt af, at det altid er naboskolens krybbespil der får 5 stjerner af den lokale kulturjournalist. Det er hendes sidste år på Sct. Bernadette’s inden hun går på pension, og hun vil gøre alt i verden for at Sct. Bernadette’s får flest stjerner i lokalsprøjten – eller rettere: hun vil have at Paul skal gøre alt i verden for at det lykkes!

Hele Hollywood kommer for at se krybbespil – eller gør de

Paul forsøger at undsige sig, men intet hjælper. Børnene bliver lovet et krybbespil, Paul hænger på den barnlige medhjælper Mr. Poppy (Marc Wootton), og pludselig rygtes det også at Paul’s ex-kæreste kommer fra Hollywood og ser skolens krybbespil. Ja, faktisk siger rygtet, at alle vigtige filmfolk fra Hollywood kommer og ser det. Paul er en ærlig mand der altid fortæller sandheden, så han vil ikke være med til at lyve over for børnene og han vil ikke instruere krybbespillet. Men Paul bliver klogere, og man skuffer jo heller ikke børn på den måde, oven i købet så tæt på jul! Gør man?

Varm britisk humor

Den britiske humor er tæt på den danske, og derfor går Showtime ved juletid også lige så rent ind, som Mr. Bean gør det. Selv om der er også meget falde-på-halen-komedie med Mr. Poppy, fungerer filmen alligevel pokkers godt, fordi Paul opfører sig lige så seriøst og realistisk som enhver anden folkeskolelærer ville have gjort i han situation. Ingen af børnene har super musiske talenter som de sikkert ville have haft i en Disney-film. De er bare sig selv, og kan dét, almindelige børn i en folkeskole nu kan.

En moderne juleklassiker

Derfor bliver Showtime ved juletid også spændende, for jeg kunne ikke lade være med at sætte mig selv i Pauls situation. Hvordan redder man lige et krybbespil uden at skuffe børn, forældre og lærere, når man ikke har mere at gøre godt med som drama- og musiklærer. Jeg grinede, jeg hyggede mig og hen mod slutningen hvor det store krybbespil skulle stå, fik jeg også fuldstændig blanke øjne. Showtime ved juletid er en skøn, varm, sjov og hyggelig familiejulefilm, som med årene nemt kunne gå hen og blive en moderne juleklassiker.