Robyn: “Hun er en supernova i en lille svensk pigekrop,” sagde min kammerat, da jeg spurgte om Robyn havde været god på årets (2010) Roskilde Festival. Selv husker jeg bedst Robin Miriam Carlsson fra et ungdomsprogram på svensk tv i 1995, der lavede et portræt af Robin og hendes familie, da hun udgav Robyn is here. Det er helt crazy, at det er 16 år siden, for jeg kan egentlig ikke se på Robins krop eller høre på hendes stemme, at hun i mellemtiden lige er blevet 31 år og har lavet 8 udgivelser siden denne endelige afslutning på hendes 2010 Body Talk-projekt.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Body Talk”

Kunstner:

Robyn

Selskab:

EMI Music

Udgives:

22. november 2010

At Robin Miriam Carlssons kunstnernavn er Robyn med et “y”, er ikke en stavefejl. Sådan har det været siden debutalbummet fra 1995 og sådan er det også i dag. Dét, som er den store overraskelse, er, at den spinkle charmerende teenagepige, der blev spået en kort karriere som enhver anden teenage-pop-døgnflue, har holdt populariteten i 16 år, stadig er storsælgende og nu optræder på Roskilde Festivalen som et elsket indslag.

Pigen der bare blev ved

Hvordan kan en lille svensk pige holde sig så længe i live i den benhårde musikbranche, når andre skrider i svingene som Bambi og Stampe på glatis? Mit bud er, at Robin er fra en tid hvor man ikke øjnede genveje som X Factor for at slå igennem. Robin har alle dage elsket musikken og skrevet sine egne sange og tekster. Fra hun som 15-årig sad og klimpede på sin synthesizer til i dag, har Robin trådt op fordi hun havde så meget på hjerte, som bare måtte ud, og ikke fordi hun ønskede at blive berømt. Selvhøjtideligheden og det krukkede ydre, som netop en del X Factor-teenageidoler hurtigt har tillært sig efter berømmelsen, ligger så fjernt fra Robin. Du får hvad du ser: en hårdtarbejdende, nede på jorden rytmisk og musik-elskende pige med en skøn og unik stemme.

Sange skrevet med Britney-producer

Body Talk er et utrolig blandet album. De fleste numre har Robyn selv skrevet sammen med produceren og sangskriveren Klas Åhlund, som også har arbejdet sammen med Britney Spears og skrevet teksten til Piece of me. Så det er ikke så underligt, at det gennemgående tema er pop, selvom mange også synes Robyn efterhånden har fået en snert electronica. Selveste Snoop Dog har også været inde over U should know better, og norske Röyksopp på nummeret None of dem.

Hvad er Robyns egen stil

Jeg genkender mange af Robyns inspirationer i numrene. Fembot-syntherne kunne minde en hel del om Jean Michel Jarres. Time Machine kunne nemt have været et Kylie-nummer, Get myself together har Abba-synth-harmonier og kor-effekter og Stars-4-ever minder om eb blanding af tidlig Madonna og Sannie “Whigfield” Carlson (Saturday Night … ja, nemlig). Dét nummer som jeg synes smager mest af Robyn selv, Hang with me, er ironisk nok slet ikke skrevet af Robyn med alene af Klas Åhlund, så min konklusion må nok blive, at jeg bedre kender Robyn ud fra hendes dejlig bløde vokal end ud fra kompositionerne.

Konichiwa Records – boss i eget selskab

Robyn startede ellers sit eget pladeselskab, Konichiwa Records i 2005, fordi hun var træt af hele tiden at skulle gå på kompromis med sin musik hos andre selskaber. Hun havde efterhånden nået en alder, hvor hun trængte til kun at gøre som hun selv ville, og derfor er Robyn nu sin egen chef. Indtil videre har Konichiwa Records kun koncentreret sig om at udgive Robyns egne plader, men med et projekt som Body Talk, der i 2010 har bestået af en part 1, 2 og 3 og så endelige denne nærmest “Best of Body Talk”, ja, så har der jo også været rigeligt at se til.

5 stjerner til Robyn og Body Talk – for et utrolig varieret og iørefaldende popalbum på højde med debutalbummet Robyn is here, som nok stadig er min allerstørste favorit.

Robyn – Body Talk

01 – Dancing On My Own (Radio Version)
02 – Fembot
03 – Don’t Fucking Tell Me What To Do
04 – Indestructible
05 – Time Machine
06 – Love Kills
07 – Hang With Me
08 – Call Your Girlfriend
09 – None Of Dem Feat. Röyksopp
10 – We Dance To The Beat
11 – U Should Know Better Feat. Snoop Dogg
12 – Dancehall Queen
13 – Get Myself Together
14 – In My Eyes
15 – Stars 4-ever


Da Robin var 12 år, sang hun titelmelodien til det svenske børneprogram “Lilla sportspegeln”. “Du kan alltid bli nummer ett” var den svenske oversættelse af You Can Always Be Number One (Sport Goofy Anthem).