Vildheks-serien: Det er som regel fantasy-bøger man bedst kan leve sig ind i, og denne bog er ingen undtagelse. Det er nærmest som at være der selv, når man læser den. Personerne er også meget troværdige, og jeg kom helt til at holde af Clara, moster Isa og alle de andre. Det er en bog helt for sig selv, og jeg kan næsten ikke vente med at læse den næste når den udkommer.

Anmeldt af Andrea Becker Hilgart, 13 år

Titel:

“Ildprøven (Vildheks 1)”

Forfatter:

Lene Kaaberbøl

Sider:

168

Udkommer:

15. september 2010

Forlag:

Alvilda

Følelses-barometer:Clara er 12 år gammel og lever et helt normalt liv. Hun bor alene sammen med sin mor på Merkurgade, og er altid sammen med sin bedste ven Oscar. Men alt det bliver pludselig ændret en dag da hun møder den usædvanlige store kat, der overfalder hende og ændre hendes liv for evigt. Lige så stille begynder de store kradsesår fra katten at give feber, men i stedet for at udvikle sig til en kattekradsesyge, ændrer det Clara. Hun er nu blevet en vildheks!

Hurtigt kører Clara og hendes mor hjem til moster Isa, som Clara hverken har kendt eller set. Men Clara føler sig hurtigt hjemme, og da moster Isa bor midt ude i skoven hvor der er masser af dyr, kommer hun ikke til at kede sig. Men den anderledes moster har en hemmelighed som ikke mange kender til. Hun er også vildheks, og Clara skal nu lære hvordan man bliver en rigtig heks. Men det er bestemt ikke nemt, når man samtidig har en ond uvildheks efter en, som vil gøre alt for at tage en til fange.

Rigtig fantasy

Ildprøven er virkelig ren fantasy. Det er som om det hele foregår i et andet univers. Normalt er jeg ikke rigtig til fantasy, men denne bog var virkelig rigtig, rigtig god! På en eller anden måde skiller Ildprøven sig ud fra alle de andre bøger jeg har læst. Jeg får en eller anden form for ro i kroppen når jeg læser den, og selv om den ikke er specielt uhyggelig (som jeg som regel bedst kan lide ved bøger), så kan man bare ikke stoppe! Jeg fik rigtig meget lyst til at følge Claras liv og se hvad hun kom ud for.

Kapitlerne og personerne

Der er i alt 22 kapitler i bogen (og så en lille smagsprøve på den næste bog), og selvom hvert kapitel ikke ender sådan rigtig spændene, så er der bare et eller andet der giver mig lyst til at læse det næste kapitel, for jeg ved bare at kommer til at ske noget spændene. Og så synes jeg at det er rigtig dejligt at kapitlerne ikke er så lange, for det gør tit bare en bog kedelig og lidt for lang, men det var der altså ikke noget af her. Så i det hele taget kan jeg ikke rigtig finde noget som helst dårlig kritik. Personerne var også meget troværdige, og jeg kom helt til at holde af Clara, moster Isa og alle de andre. Der ud over var det også rigtig dejligt, at der var mange dyr med. Hver gang jeg læste om den dejlig store hund Tumpe følte jeg mig helt tryg. Det var i det hele taget bare en dejlig bog!

Uddrag af Ildprøven

”Pludselig rejste Tumpe sig fra sin plads i sofaen og satte begge forpoter i vindueskarmen. Børsterne i nakken havde rejst sig, og han knurrede lavt og farligt.
”Hvad er der, Tumpe?”
Havde jeg nogensinde hørt ham knurre før? Det troede jeg ikke. Det var en dyb dyb lyd som fik ham til at virke som et helt andet dyr end den logrende tumlebasse jeg ellers kendte. Så vrinskede Stjerne. Nej. Det var ikke en vrinsken – det var et skrig. Skingert og bange. Og da jeg skubbede Tumpe til side og så over mod stalden opdagede jeg at lange gule flammer slikkede op ad stalddøren.”

Kan mere end anbefales

Det er som regel fantasy-bøger man bedst kan leve sig ind i, og denne bog er ingen undtagelse. Det er nærmest som at være der selv når man læser den. Den fik mig også til at tænke på mit eget liv, og jeg kunne virkelig se alle de ligheder der var mellem bogens hovedperson Clara og mig selv. Man siger altid at hvis man kan skabe nogle gode billeder inde i hovedet, så er det en god bog, og det var det her i hvert fald. Det er en bog helt for sig selv, og jeg kan næsten ikke vente med at læse den næste når den udkommer. Så den kan meget mere en anbefales!


Vildheks: © Lene Kaaberbøl, Anders Walter og Forlaget Alvilda