Det bliver bare ikke rigtig Juleaften, hvis du ikke om eftermiddagen, har hørt Stampe råbe: “Heej Bambi! Se hvad jeg kan … Kom nu! Den er go’ nok. Se. Vandet er stift!”. Men har du nogensinde set hele tegnefilmen om Bambi? Jeg synes, det er den bedste Disney-tegnefilm i hele verden!

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Bambi”

Spilletid:

67 minutter

Land:

USA

Produktionsår:

1942

Distributør:

Disney

Udgives:

1. marts 2011

I England bruger fyrene ligefrem udtrykket “Bambi Eyes”, hvis en pige har store, smukke øjne. Og ja, det tager lang tid inden en tegnefilm bliver så populær og elsket, at du kan gentage replikker eller ting fra den, og folk altid ved hvad du mener. Men Bambi er nu også tegnet helt tilbage i 1942, mange år før dine forældre blev født. Nu er tegnefilmen blevet digitalt restaureret, så den kan genudgives i smuk udgave på DVD, og ligefrem i High Definition på Blu-ray.

Den lille nyfødte virginia-hjortekalv

Det ville være synd, at afsløre for meget af historien i Bambi, men den handler i store træk om den lille nyfødte virginia-hjortekalv, der skal til at erfare, hvordan man begår sig i den store skov. Bambi bliver lært op af sin mor samt af den lille, grå kanin Stampe. Alle dyrene kalder Bambi for prins, så det ligger lidt i kortene, at Bambi en dag skal være skovens konge. Men forinden må han gå grueligt meget igennem.

For sød til at sætte på et militærlogo

Bambi er Disneys 5. tegnefilm i spillefilmslængde. Den blev produceret fra 1938 til 1941 og havde premiere 13. august 1942, hvor den netop blev vist i de amerikanske biografer under 2. verdenskrig. Blandt de amerikanske tropper under krigen, var det meget populært at have tegneseriefigurer, og specielt en Disney-karakter, på troppens logo. Anders And var mest populær, fordi han var lidt af en hidsigprop, mens Bambi var den eneste, som ikke blev benyttet. Dels var Bambi jo ret ny under krigen, men den har helt sikkert også været for sød til at sætte på et militærlogo, der skulle udtrykke aggressivitet.

Slår toppen ud af nuttetheds-skalaen

Den eneste lille ting jeg kan finde i Bambi, som ikke er helt optimalt, er Bambi’s danske stemme, der klinger helt forkert til så nuttet en lille hjort. Ellers er alt ganske simpelt perfekt. Det er over 20 år siden jeg sidst så Bambi, og jeg må indrømme, at jeg ikke kunne huske hvor sød den egentlig er. Den lille hjortekalv slår fuldstændig toppen ud af nuttetheds-skalaen, når den blinker med sine store bedårende øjne, og stravrer af sted på sine lange, usikre ben. Alle skovens dyr er så glade og hjertevarme, og sammen med den romantiske og følelsesladede underlægningsmusik, gik der ikke lang tid før jeg fik tårer i øjnene. Det er så smukt, at man er nødt til at hyle lidt. 😉

Mest romantiske Disney-tegnefilm der nogensinde er lavet

Bambi går rent ind på min førsteplads over mest romantiske Disney-tegnefilm, der nogensinde er lavet. Så kan det godt være, at der ikke er nogen kys, prinsesser eller prinser på hvide heste, men romantikken i dyrenes realistiske liv i den smukke natur, kombineret med dyrenes søde og charmerende personligheder, slår simpelthen alt. Intet under, at vi skal se Bambi og Stampe på glatis hver eneste juleaften, før det rigtig kan blive jul!

Hvis jeg kun måtte eje én eneste Disney-tegnefilm i hele verden, skulle det være Bambi!

Bonusmateriale DVD:
• Intro af Diane Disney Miller
• Walt Disneys handlingsmøder – udvidet version
• Disney leksikon: Bambis venner i skoven

DVD:

• Lyd: DEHT 5.1 Dansk / norsk / engelsk / arabisk
• Tekst: Dansk / norsk / engelsk / arabisk