Døden: Bjørn har mistet sin elskede mormor og er helt ved siden af sig selv. Men da han ved et tilfælde kravler ind i en gravhøj, kommer han tilbage til stenalderen, og det er ikke så langt fra dødsriget, hvor hans mormor befinder sig. ‘Griseøjet’ er dansk kvalitets-fantasy fra 80′erne, som din mor og far læste.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Griseøjet’

Forfatter:

Bent Haller

Sider:

153

Udkom:

1980

Forlag:

Borgen

Følelses-barometer:


10-årige Bjørn er rigtig ked af, at hans mormor er død. Specielt efter at hans materielle, arbejdsoptagede forældre har fortalt ham, at Paradiset ikke eksisterer.

På en sommerferietur går Bjørn alene på opdagelse og finder en gammel gravhøj fra stenalderen. Bjørn kravler ned i den og bliver ført væk fra nutiden og ud til helt andre verdener. Der finder Bjørn en halskæde med ravsmykket ”Griseøjet”, som han ikke kan få af, efter at han først har taget det om halsen.

Rejsen til dødsriget

En vølv fortæller Bjørn, at Dødsrigets hersker Hel (Lokes søster ifølge nordisk mytologi) er den eneste, der kan hjælpe ham af med ”Griseøjet”. Det sender Bjørn på en fantastisk rejse, hvor skovens dyr pludselig kan tale og forsøger at lede ham uden om svovlende trolde, udspekulerede elverpiger og en tre-hovedet hund. Men Bjørns plan er ikke kun at aflevere ”Griseøjet”, for skal han alligevel til Dødsriget, vil han besøge sin mormor!

80′ernes fantasy

Griseøjet udgav Bent Haller i 1980, og der er ingen tvivl om, at bogen er ‘fantasy’ fra før ‘fantasy-genren’ egentlig blev opfundet. Det univers, Bjørn besøger, er en hyggelig sammenblanding af stenalderen, naturen, nordisk mytologi, græsk mytologi, kristendommen og så alt andet fuldstændig skørt, som man kun kan drømme sig til. Den tre-hovedet hund har Bent Haller for eksempel lånt fra Græsk Mytologi. Dér lånte J.K. Rowling den pudsigt nok også til Harry Potter og De Vises Sten, hvor hun kaldte den ”Fluffy”.

Ikke godnathistorie, men godmorgenhistorie

Jeg blev præsenteret for Griseøjet første gang i starten af 80′erne oplæst i DR’s Børneradio. Hver morgen kl. 07.10, inden man skulle i skole, fik man et afsnit oplæst af Carsten Overskov, med fantastiske lydeffekter i baggrunden. Da man stadig lå i sin varme seng og svævede mellem drøm og virkelighed, blev fortællingen om den onde flyvende gris ekstra uhyggelig. Indtil flere gange følte jeg, at det var mig, der var Bjørn.

Uddrag af ‘Griseøjet’:

Han kikkede på smykket.
For første gang så han hvad det var – det var ikke et insekt – det var et øje.
I det samme lød der et hæst skrig.
Han kikkede op og blev blændet af solen,
Jeg må hellere gå tilbage, tænkte han, mens han stirrede på øjet i ravsmykket. Ellers bliver der ballade.

Skovens talende dyr så gode som Disney

Griseøjet er også skøn som bog. Man kommer hurtigt til at holde at Bent Hallers mange underlige skabninger, og specielt skovens dyr, når han får dem til at tale og blive menneskelige, lige så godt som Walt Disney gør det. Bogen er sat med store typer og med stor linjeafstand, så den er nemmere at læse. Den er også kun på 153 sider, så det er en oplagt fantasy-begynderbog for 8-12 årige.