Gyldendals Hjerteserie: Emma er lige fyldt 20 og flyttet i sin egen lille lejlighed. Her bliver hun pludselig tændt af sin allerbedste venindes kæreste. Det eneste, som man bare ikke må blive! ‘Forbudt kærlighed’ er en skøn realistisk og virkelig lærerig ungdomsroman om de mange ting man skal balancere imellem, når man har overstået teenagetiden og er ved at blive rigtig voksen.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Forbudt kærlighed’

Forfatter:

Katarina von Bredow

Originaltitel:

‘Bare inte du’

Oversat af:

Kina Bodenhoff

Sider:

377

Udkom:

26. april 2011

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:
Emma er lige fyldt 20, og da hun samtidig flytter hjemmefra og ind i sin egen lille lejlighed, føler hun virkelig voksenlivet begynder for alvor. Siden forældrene blev skilt, har Emma boet hos sin rolige, omsorgsfulde far, mens Emmas lillebror valgte deres karrierefyldte og perfektionistiske mor. Med en sådan opdeling af fronterne, er det næsten også dømt til at gå galt, når den lille familie samles – for eksempel til fødselsdage.

Emma tror dog hun vil lægge det meste bag sig, da vennerne pludselig kan fylde meget mere i hendes egen lille lejlighed. Hendes bedste veninde Ellinor og Ellinors kæreste, Adrian, hjælper til ved flytningen, og det samme gør Emmas bedste ven, Markus. Med Markus kan hun tale om alt. Hun kan ringe når som helst på døgnet, og så stiller Markus op. Faktisk synes han bare det er enormt hyggeligt, og Markus kan også sagtens overnatte i Emmas dobbeltseng uden de laver andet end at sove.

Kort efter indflytningen dukker Ellinors kæreste, Adrian, pludselig uventet op hos Emma. Han har fundet en lille reol, som Emma lige manglede på en bar væg. Emma er glad og synes det er enormt sødt, men da hun følger Adrian ud og de knuser, opstår der pludselig en lidt for lang pause. Emma finder ud af, at hun bestemt er tiltrukket af Adrian. Kort tid efter, kommer der også sms’er og mails fra Adrian. Han er blevet lidt uvenner med Ellinor og beder Emma om råd. Dér er Emma allerede solgt, hendes logik og fornuft skriger så højt at lyden kunne smadre krystalglas, men Emmas følelser ligger 100% hos Adrian, og der er intet hun kan stille op mod det. Pludselig befinder den ellers så trofaste Emma sig i verdens største loyalitetskonflikt, for Ellinor er Emmas allerbedste veninde!

For de ældste teenagere og unge i 20’erne

‘Forbudt kærlighed’ er en skøn ungdomsroman for de ældste teenagere, men bestemt også for dem, der befinder sig i begyndelsen af 20’erne. Det er en roman man læser, når man er kommet over besvimelsesstadiet bare man rører en dreng, og hvor sex ikke længere er noget man har glædet sig til i 5 år, men stadig ikke har prøvet. Historien er til gengæld til de piger, som netop skal til at lære den svære balancegang, det er at være voksen og fornuftig, specielt når alle andre omkring én ikke er det.

Flere vigtige sidehistorier

Den intense oplevelse af forelskelsen, som man bare ikke kan slippe, er hovedomdrejningspunket i romanen. Men alligevel er der 3-4 rigtig spændende sidehistorier, der er lige så lærerige. Emma og Markus er jo bedste venner, men Markus har et lille crush på Emma, og hvordan håndterer man nu det som venner, når man begge ved at et rigtig godt venskab ofte er meget mere værd end et parforhold? Vi er også med Emma på arbejde i en lille café, hvor vi også mærker hvor hårdt det egentlig er, at tjene sine egne penge og være en god kollega uden at stille alt for meget op som ‘Kirsten Giftekniv’. Endelig er der en svær skilsmisse-historie, hvor Emmas far pludselig afslører ting, som Emma aldrig nogen sinde har tænkt over. Det hele er et virkelig indviklet, men virkelig spændende sammensurium af et ungdomsliv, og det gør bogen virkelig realistisk og yderst lærerig.

Forelskelse på vanviddets rand

I kærlighedshistorien med Adrian, ved Katarina von Bredow godt hvilke knapper hun skal trykke på, for at gøre dig præcis lige så blød i benene efter Adrian, som Emma er. Vi er ude omkring vanviddets rand, hvor man hverken kan sove, spise eller se tv, fordi man er så helt igennem forelsket. Har du selv prøvet det, vil du få de vildeste flashback, og du vil kunne genkalde de våde håndflader og spændingen i om man nu også havner i seng sammen. Har du ikke prøvet det, får du her én af de allerbedste og mest realistiske beskrivelser af hvad du kan glæde dig til. Og det er virkelige dejlige sager.

Uddrag af ‘Forbudt kærlighed’:

Mor fisker et par folieforme og en lille karton vaniljecreme op af posen.
“Æblekage til dessert,” forklarer hun. “Den du så godt kan lide.”
Hun langer i en fart formene til far og fisker en plastboks med låg op af posen. Og så en lille flaske med skruelåg.
“Salat og dressing,” forklarer hun. “Jeg tænkte, at Nils jo nok ikke var den, der havde lavet salat, så jeg …”
“Jeg har skam lavet salat,” siger far.
Mor trækker på skuldrene med en let forurettet mine.
“Nå, jamen, så har vi to. Det skal vi nok få spist.”
Hun kaster et blik ud mod terrassen og det omhyggeligt dækkede bord.
“Bliver det ikke koldt at sidde ude?”
“Der er jo læ på terrassen,” siger far. “Jeg synes, der er dejligt derude.”
“Ja, ja, jeg skal ikke blande mig,” siger mor.
Allerede nu mærker jeg en let murren i skulderen op mod nakken. Om ikke ret længe begynder mit hoved at buldre af smerte. Jeg får altid hovedpine, når mor og far er sammen. Ikke fordi de skændes. Snarere fordi de ikke gør det.

Oceaner af ‘feel good’

Bogen er skrevet med Emma som jeg-fortæller, hvilket gør kærlighedshistorien endnu mere hudløs og tæt på. Sproget er nemt at pløje sig igennem, og der er virkelig mange sjove og hyggelige dialoger. Faktisk er der oceaner af feel-good i den, og det er næsten umuligt ikke at identificere med Emma, hvis man er pige, eller med Markus, hvis man er dreng.

Utroskab – Top 10 over tarvelighed

At være sammen med sin bedste venindes kæreste, ligger nok øverst på Top 10 over tarvelighed. Men når du først har identificeret dig med Emma og set hvor meget hun har forsøgt at holde igen, opdager du pludselig, at det ikke er dårlig moral og manglende medfølelse for andre, der får Emma og Adrian sammen. Det er simpelthen naturloven om forelskelse, der tager over. Det er det, der gør hele historien så spændende, for så kunne det pludselig også være sket for dig – uanset hvor mange gode principper og regler du mener, du har for dig selv.

Er du skilsmissebarn, lige flyttet hjemmefra eller bare en sucker efter dejligt komplicerede og realistiske kærlighedaffærer, så er ‘Forbudt kærlighed’ et must read for dig.