In time: En super fed actionfilm, der også har lidt at tænke over. For hvis de mange må dø, for at de få kan leve evigt, er det så det værd?

Anmeldt af Freja Anderson

Titel:

‘In time’

Instruktør:

Andrew Niccol

Land:

USA

Distributør:

20th Century Fox

Premieredato:

1. december 2011

Følelses-barometer:


I fremtiden ældes ingen efter de er fyldt 25 år, takket være genmodificering. Til gengæld har alle et ur, en tæller, på armen, der går i gang når de er fyldt 25 år. Man bliver født med et år på armen. I stedet for at handle med penge handler man med tid. Du tjener tid og bruger tid. Hvis du skal have en kop kaffe lægger du armen ind under en laser, og den trækker 5 minutter fra din tæller. Men priserne bliver ofte sat op for at sikre sig at folk dør, så man undgår overbefolkning. Når din tæller går i nul, dør du.

Will Salas (Justin Timberlake) bor med sin mor (Olivia Wilde) i ghettoen. Der har man sjældent mere end to dage på sin tæller af gangen. En aften på en bar er der en mand, Henry Hamilton (Matt Bomer), der deler drinks ud til alle. Det viser sig at han har et helt århundrede. Det får ghettoens minut-mafia hurtigt nys om, så de kommer forbi for at ”snakke” lidt med Henry.

Will hjælper ham med at flygte. De overnatter i en gammel bygning, og inden de lægger sig til at sove snakker de om, hvorfor nogle skal dø, for at andre kan leve evigt. Will fortæller at han gerne vil gøre noget for at ændre det. Næste morgen vågner han med 100 år ekstra på sin tæller, og en besked på vinduet, hvor der står: ’Spild ikke min tid’. Ud af vinduet ser han Henry falde ud fra en bro.

Med sine 100 år tager Will nu til New Greenwich, den rige zone, for at standse handelen med tid. Han er forfulgt af minutmafiaen, han flygtede fra, og Tidtagerne, en form for politi, der er overbeviste om, at han har stjålet tiden. I Greenwich møder han rigmandsdatteren Sylvia Weis (Amanda Seyfried), som han tager som gidsel. Hun deler hans meninger om tidshandel, og derfor begynder de sammen at stjæle og uddele tid, mens de bliver forfulgt af både mafia og politi.

Timberlake god som altid

Nu har Justin Timberlake efterhånden været med i et par film, og af alle dem jeg har set, har ’In Time’ været hans bedste præsentation. Han er mere alvorlig i denne rolle, end han har været i mange andre film, og det klæder ham faktisk. Amanda Seyfried, derimod, irriterede mig lidt. Ind i mellem virkede det som om, hun ikke havde særlig mange ansigtsudtryk at vælge imellem, og så satte hun bare et stoneface op.

Actionscener uden overdrevne effekter

Der var mange actionscener, men ingen af dem inkluderede kæmpe eksplosioner og lignende, og det var meget godt, for hvis der er noget, der kan være irriterende ved actionfilm, så er det hvis alting hele tiden eksploderer, og det er fuldstændig umuligt at koncentrere sig om filmen. Og scenerne bliver bestemt ikke kedelige af manglen på eksplosioner, men gør dem faktisk mere realistiske.
Jeg var virkelig imponeret over tællerne. De lignede noget der var tatoveret på skuespillernes arme, men man kunne hele tiden se at de talte ned. Selv hvis det var mørkt eller de svømmede, kunne man se den grønne glød tællerne udsendte. Det var en af de fedeste effekter.

Lidt skuffende slutning

Slutningen var lidt skuffende. Den efterlod en med mange ubesvarede spørgsmål, og gav enkelte steder meget lidt mening. Jeg kan meget vel forestille mig at de har skåret et par scener fra slutningen, for der er et par plothuller, hvor jeg bare tænkte: ”Vent! Hvad?”, og det er virkelig ærgerligt, for filmen virker lidt som om at den kommer i tidsnød. Lidt ligesom hvis du er begyndt på en rigtig god, lang stil og så kommer i tanke om den dagen før den skal afleveres og så bare sætter en hurtig slutning på.

Ikke bare action

‘In time’ var en virkelig god film, der på intet tidspunkt gik i stå eller blev kedelig. Jeg kunne rigtig godt lide, at det ikke bare var tom drengerøvs-action, men at der også lå noget filosofisk bag. Man bliver efterladt med flere filosofiske spørgsmål: Hvad ville du gøre for at leve evigt? Hvis andre skulle dø for evigt liv, er det så det værd? Så hvis du bare vil slå hjernen fra, så find en anden film. Men hvis du derimod vil have noget at tænke over og diskutere, samtidig med at du får tilfredsstillet dit actionbehov, hvad venter du så på? Se den!