Askepot: Prinsens slot – som Askepot skal til bal på – kan du se i virkeligheden i Disney World i Florida. Det er så berømt, at det er blevet hele varemærket for Disney. Så det er altså Askepots slot, du ser oplyst af glitrende fyrværkeri som animeret trailer i begyndelsen af hver eneste Disney-film til de første toner af ‘Når du ser et stjerneskud’.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Askepot’

Spilletid:

1 time og 12 minutter

Land:

USA

Produktionsår:

1950

Distributør:

Disney

Udgives:

25. september 2012

Følelses-barometer:Som Disney-fan tror du måske, at historien om Askepot er Disneys egen, men sådan forholder det sig ikke. For historien om den lille glastøffel – som den først blev kaldt på fransk – har både tyske, hollandske og franske rødder. Første gang historien blev udgivet, var i 1697 af franskmanden Charles Perrault, altså godt 250 år før Disney valgte at lave en tegnefilm over den.

Cinderella

På engelsk kaldes Askepot jo for Cinderella, og ifølge engelsk folklore bærer det navn også på en ældgammel historie. Det bruges nemlig typisk om en pige/kvinde, som bærer på en masse skjulte eller ikke-anerkendte personlige kvaliteter, som efter en lang, hård periode endelig kommer frem i lyset. På mange måder er det navnet for den klassiske historien om larven, der kommer ud som sommerfugl eller den grimme ælling, der bliver til en svane.

Tilblivelsen af en Disney-tegnefilm

Disneys tegnefilmværksteder har jo en genial arbejdsproces. For hver gang de er kommet på en god idé, har de gemt den, selv om de ikke lige vidste, hvad den skulle bruges til. På den måde har mange af deres film været 10-20 år undervejs, og de første idéer om ‘Askepot’ rugede de allerede over i 30’erne.

Dvd-bonusmaterialet fortæller hele den historie, og efterhånden som de største Disney-klassikere er blevet genudgivet på blu-ray, hvor der er plads til ekstra meget bonusmateriale, begynder den samme historie at tegne sig for hver film, nemlig rækkefølgen idéerne til tegnefilmene opstår i, hvordan de finder på karaktererne, tilretter, smider væk, finder på noget nyt, bestiller musik, sange og så videre, indtil filmen er fuldstændig finpudset til biografpremieren.

Fint billede, men dyne-lyd

Det eneste, der er kommet til – her 62 år efter – er en digital restaurering af tegnefilmen. Farver og tegninger er bestemt smukke, men det er selvfølgelig ikke her, man lægger mærke til blu-rays high definition. De danske stemmer er også som i 50’erne, og her er der faktisk opstået et problem, fordi det efterhånden lyder som om, det hele er indtalt under en dyne – og det har man åbenbart ikke kunne rette op på med moderne teknik. At lægge helt nye, moderne stemmer på ‘Askepot’, ville også være en voldtægt af filmens personlighed og specielt sangene, for det er jo dem, vi elsker at genkende hvert eneste år til Disneys Juleshow den 24. december.

Ikke alt skal pimp’es

Så selv om resultatet slet ikke opfylder blu-ray-mediets muligheder, kunne overførslen af ‘Askepot’ til blu-ray ikke være gjort meget anderledes. Man kunne jo også sagtens peppe sin mormor op og smide hende i et par All Stars, Cheap Monday-jeans, en Björkvin hoodie og give hende hair-extensions, der når helt ned til midt på ryggen — men så ville det jo heller ikke være ens mormor længere. 😉

En gave fra kamæleon Pascal hesten Maximus

Bonus-materialet, som fortæller Askepot-tegnefilmshistorien er fint, fint for absolutte fans, men lidt kedeligt, hvis man har set alle dokumentarerne om, hvordan de andre Disney-tegnefilm er blevet til. Det, som til gengæld greb mig, og det, som var anderledes på denne blu-ray, var en delikat lille ekstragave – ja, lidt ligesom den lille gave, man får i Disney Juleshow – nemlig en lille sidehistorie ‘To i medgang og modgang’ til verdens bedste animation ‘To på flugt’ (Tangled). Det er den skønne kamæleon Pascal og den sjove hest Maximus, der i seks og et halv minut jager Flynns og Rapunzels bryllupsringe — og det, så man græder af grin. Virkelig skøn at eje på blu-ray!

Lækker doku fra det nye ‘Fantasyland’ i Disney World

Endelig er der en virkelig dejlig og ny dokumentarfilm fra Disney World i Florida, hvor vi ser, hvordan man opbygger det nye ‘Fantasyland’ bag ved Askepots slot. Det er en helt ny og enorm udvidelse af ‘Fantasyland’-området med nye bygninger og forlystelser, der går langt ind i den gamle ‘Fortryllede Skov’.

Hvis man som jeg, ikke lige har penge til at tage til Disney World, så er det altså skønt med sådan en ny dokumentar, for så føler man alligevel, man har været et lille smut derovre i det utrolig spændende Florida. Så udover en fuldstændig vidunderlig Askepot, skal der lyde en ekstra ros denne gang for det virkelig gode og spændende bonusmateriale.

Forresten skal man ikke ærgre sig, hvis man endnu ikke har en blu-ray-afspiller. Vi anmeldte nemlig ‘Askepot’ i den såkaldte combo-udgave, hvor man både får blu-ray-skiven og dvd’en. Så kan man se dvd’en her og nu og gemme overraskelserne på blu-ray’en til den dag man skifter afspiller. En let og billig måde at fremtidssikre sine Disney-film på.


Bonusmateriale DVD

• Se filmen med introduktion af Diane Disney Miller
• ”To i medgang og modgang”
• Bag magien: Et nyt prinsesse fantasiland

Bonusmateriale Blu-ray
• Se filmen med introduktion af DianeDisney Miller
• Bag kulisserne: Diamond Edition
• ”To i medgang og modgang”
• DVD bonusmateriale
• Slettede scener
• Musik med mere
• Bag Disney kulisserne
• Bio-trailers