Hugo: De fleste mennesker kender navnet Hugo Cabret fra filmlærredet, og jeg synes det er på tide at introducere dem til den rigtige Hugo Cabret. Nemlig ham fra bogen. ’Opfindelsen af Hugo Cabret’ er fyldt med magi, kærlighed og venskab, og det er vist det, man kan kalde en vaskeægte solskinshistorie.

Af Signe, 23 år

Titel:

‘Opfindelsen af Hugo Cabret’

Forfatter:

Brian Selznick

Originaltitel:

‘The invention of Hugo Cabret’

Oversat af:

Mathias Vejerslev

Sider:

544

Udkom:

2. udgave udkom 2012

Forlag:

Carlsen

Følelses-barometer:
Drengen Hugo bor alene på en togstation. Hans forældre er døde, og hans onkel er forsvundet. Onklens job var at holde styr på alle stationens ure, og nu har Hugo overtaget hans arbejde. Men det er ikke kun urene, der stjæler Hugos opmærksomhed, for på hans værelse gemmer der sig en hemmelighed. En hemmelighed som Hugo delte med sin far, og nu vil gøre alt for at reparere.

Nærmest som en film

’Opfindelsen af Hugo Cabret’ er ikke bare en hyggelig og god fortælling, det er også en fantastisk smuk bog. Der er utrolig mange tegninger og billeder, der måske umiddelbart henleder tankerne til en børnebog, men faktisk giver det en helt anden følelse.

Man føler ikke man sidder og læser en børnebog, tværtimod er det som at blive suget ind i en slags film. Billederne gør historien langt mere levende, og så er der altså bare et eller andet vildt tilfredsstillende ved at kunne bladre i en bog, uden at skulle læse alle siderne. Der er nemlig kun 188 sider med tekst, og selvom det måske stadig lyder af lidt meget, er alt teksten kort, præcis og kogt ned til lige nøjagtig det vigtigste.

Det er sjældent man oplever en roman uden så meget omsvøb. Ofte er der side op og side ned med miljøbeskrivelser, karakterenes udseende og så videre, men det har Brian Selznick valgt at gøre ved hjælp af billeder i stedet. Og det resulterer i en god historie, som bliver opbrudt af billeder, og dermed gør læseoplevelsen anderledes og hurtigere, end hvis man blot skulle læse en almindelig bog.

Bogen er derfor også hurtigt læst, hvilket både er godt og skidt. Det er fedt at kunne opleve en så god historie, på så kort tid, men det er også næsten sørgeligt, når bogen slutter så hurtigt.

Indeholder lidt af det hele

Måske har du set filmen om Hugo Cabret, men intet overgår oplevelsen af at læse bogen. Alle de fine tegninger, flotte billeder og selve historien kan simpelthen ikke oversættes til filmlærredet, og selvom filmen var flot, er den ingenting i forhold til bogen.
Det er svært at genrebestemme ’Opfindelsen af Hugo Cabret’, fordi den indeholder lidt af det hele. Først og fremmest er det dog fantasygenren, der er i højsædet, selvom der hverken er drager, andre verdener eller magi, eller er der? For der er noget magisk over Hugos hemmelighed.
Fantasy og realisme går hånd i hånd, og skaber en helt speciel stemning, der, kombineret med bogens udseende, gør Hugo Cabret til noget helt originalt.

Sammenlignet med filmen

Jeg har i øvrigt tidligere læst ‘The invention of Hugo Cabret’ på engelsk og må indrømme, at den danske oversættelse holder lige så godt. Filmen, derimod, blev jeg så skuffet over, at jeg nærmest havde lyst til at glemme den igen. Det er en rigtig flot film, men som det så ofte er, når man har læst bogen, blev jeg skuffet over skuespillere såvel som ændringer i historien. Og for første gang kunne jeg ikke helt tilgive det, for bogen var jo nærmest allerede en film.

Det er ikke umuligt, at det er mig, der er fjollet i den sammenhæng, men bogen overgår filmen, både når det kommer til det historiemæssige og også i forbindelse med persongalleriet. Min yndlingsperson fra bogen er nemlig slet ikke med i filmen. Og det er da ærgerligt!

Hugo Cabret er nemlig meget mere end en flot film. Bogen indeholder en langt mere gennemført historie, og den er så unik i sit udseende, at jeg ikke kan andet end at anbefale den. Også til dem, der måske ikke synes filmen var så imponerende.

Uddrag af ‘Hugo Cabret’

HISTORIEN, JEG NU VIL DELE MED JER, finder sted i 1931, under de parisiske tage. Her vil du møde en dreng ved navn Hugo Cabret, som engang for længe siden opdagede en mystisk tegning, der ændrede hans liv for altid.
Før du vender siden, skal du forestille dig, at du sidder i en biograf, i mørket før filmen begynder. På lærredet står solen snart op, og du opdager, at du suser af sted mod en togstation midt inde i byen. Du styrter gennem dørene ind i en travl forhal. Endelig får du øje på en dreng i mængden. Han bevæger sig gennem togstationen. Følg ham, for dette er Hugo Cabret. Han har hovedet fuldt af hemmeligheder, og han venter på, at hans historie begynder.