‘Frost’: Isnende kuldegys og tårer ned ad kinderne over de smukkeste musicalnumre, sådan var mit første uforglemmelige møde med ‘Frost’. Hvis Disney fortsætter den her relancering med at lægge suveræne musical-numre ind i deres animationsfilm og samtidig laver deciderede musikvideoer til filmene, så kan alle andre producenter af animationsfilm lige så godt skyde sig en kugle for panden med det samme. ‘Frost’ er så suveræn og velproduceret på alle fronter, at Disney får førstepladsen i alle tegnefilmromantikeres hjerter – små som store!

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Frost’ 3D
(Frozen)

Instruktør:

Chris Buck, Jennifer Lee

Land:

USA

Distributør:

Disney

Release på blu ray:

10. april 2014

Følelses-barometer:
Søstrene Anna og Elsa er begge prinsesser i Arendelle. Elsa har magiske kræfter og kan fremtrylle is og sne, men en dag, da Elsa leger lidt for vildt med sin lillesøster, slår Anna hovedet. For at Anna skal komme sig anbefaler lægen, at Anna ikke længere må vide noget om Elsas magiske evner.

For Elsa er det et mareridt, fordi magien og isen og sneen er så stor en del af hende. For Anna er det et lige så stort savn, for hun kan ikke forstå, at Elsa ikke længere vil bruge tid med hende.

Da de to søstre bliver voksne, skal Elsa krones, men ved kroningen kommer det frem for alle de største borgere i Arendelle, at Elsa besidder sine magiske kræfter. Elsa flygter og får, uden selv at opfatte det, omtryllet Arendelle til et iskoldt rige, der kun fryser endnu mere for hver dag der går.

Anna tager derfor på en mission for at finde Elsa og redde Arendelle, men allermest for at hente sin storesøster tilbage, som hun savner så inderligt.

Absolut ikke en kopi af ‘To på flugt’

Snakken har gået om, at ‘Frost’ (‘Frozen) med største sandsynlighed var en kedelig kopi af ‘To på flugt’ (‘Tangled’), dels fordi Elsa og Anna har rigtig mange af de samme ansigtstræk – i særdeleshed de store øjne – som Rapunzel i ‘To på flugt’, og dels fordi begge film er skabt af Walt Disney Animations Studios.

Det har dog intet på sig overhovedet. Historien er unik, også selv om filmskaberne til ‘Frost’ er blevet inspireret af H.C. Andersens eventyr ‘Snedronningen’, for heldigvis er der så få ligheder i de to historier, at ‘Frost’ ikke et eneste øjeblik fik mig til at tænke på gamle H.C. Det eneste ‘Frost’ og ‘To på flugt’ har til fælles, er hovedpersonernes store øjne, og den fine balance mellem spænding og humor. Modsat ‘Modig’ (‘Brave’), hvor humoren er barnlig, og kun for de allermindste, rummer ‘Frost’ humor, der er lige så sjov for teenagerne og de voksne, og det er en enorm lettelse.

En fantastisk gave: opsat som musical

Samtidig får vi en gave, som kom fuldstændig bag på mig. ‘Frost’ er opsat som en musical. Den er fuldstændig spækket med så gode sange, at jeg simpelthen måtte have 3D-brillerne af og tørre mine øjne, da Elsa fremførte ‘Let it go’ (se musikvideoen lidt længere nede); så smukt var samspillet mellem alle farverne i sneen og isen og den gribende afsked mellem de to tætte søstre. Det gik lige i følelserne, og nøj, hvor er det dog fedt at blive rørt!

Det er præcis det, som alle de teenagepiger, vi har kontakt med på redaktionen, har efterlyst i Disney-animationer de sidste par år: Nogle gode sange! Som man kan synge med på, og som man kan huske! Selv om ‘To på flugt’ er en voldsomt god film, så var det alligevel det, den manglede. Nogle sange, som var så iørefaldende, at man straks sang med på dem og stadig havde dem i hovedet, når man forlod biografen. Det har ‘Frost’ og det eneste, jeg havde lyst til at gøre, da jeg kom hjem, var at surfe efter melodierne på Youtube. (Disney oplyser iøvrigt, at de danske sange kun kan købes digitalt, mens det amerikanske soundtrack også kan købes på cd.)

Alene deres ansigtsudtryk gav mig tårer i øjnene

Hvis man overhovedet kan udholde at sidde med 3D-briller på i næsten to timer, bør man se filmen i 3D. Dybden i landskaberne, de fine skygger i sneen var så fascinerede, at jeg følte, at jeg blev suget ind i filmen.

Hovedpersonerne i ‘Frost’ ser lidt karakterløse ud på filmplakaterne, men det må man endelig ikke tage fejl af, for siden ‘To på flugt’ er personernes kropssprog udviklet så meget, at de er blevet uhyggeligt menneskelige. Alene deres ansigtsudtryk var nok til at give mig tårer i øjnene i de sørgelige scener. Nogle gange blev jeg tilmed skubbet ud i den twilight zone, hvor jeg blev i tvivl om, jeg sad og så en animation eller en rigtig spillefilm med skuespillere af kød og blod.

Endelig er Disney også blevet mere modige: Elsa må gerne bruge et tykt lag øjenskygge og have rigtige markerede bryster og kvindelige former, som en musicalstjerne fra det virkelig liv. Det synes jeg er en rigtig god udvikling, for efterhånden blev det et underligt ideal, at voksne animationskarakterer skulle have kroppe som børn, blot fordi animationsfilmene primært var er børn.

En irriterende snemand for de mindste

For at tilgodese de mindste, har Disney givet liv til Elsas og Annas fælles barndomsminde snemanden Olaf. Han var så til gengæld det element, der ødelagde en del af filmoplevelsen for mig, for Olaf stjæler nemlig så meget fokus fra de vigtige hovedpersoner med nogle lamme kommentarer, som måske er lidt sjove de første to gange, men som bliver et vanvittigt irriterende, når han for 18. gang lukker sin snemandsmund op og siger en plathed. Det er lidt som at have en baby med på stævnemøde: Lige så snart der er stemning til et kys, vræler den op! Uden Olaf og snemonstret, som skal tilgodese de små drenge, var ‘Frost’ blevet en moderne æstetisk smuk og romantisk musical på niveau med ‘Askepot’.

Suveræn relancering med musicalnumre i animationsfilm

Selv om Olaf er vanvittigt irriterende, skal ‘Frost’ alligevel have 6 stjerner for animationerne af alle snelandskaberne, hovedpersonernes kropssprog, de fortryllende farver, den konstante spænding, romantikken og musicalnumrene. ‘Frost’ får andre animerede vinterfilm som ‘Niko og de flyvende rensdyr 1+2’, til at køre så meget fast i sneen, at ikke engang Sirius Patruljen kan trække dem fri igen.

Desuden har amerikanerne lige talt: ‘Frozen’ har fået 8,2 i snit (ud af 10) på IMDb. En virkelig sjælden og meget, meget høj karakter på Imdb – lige så højt som karaktersnittet på ‘Catching Fire’.

Så hvis du trænger til at blive rørt og forført og er lidt ærgerlig over, at alle julegaverne blev pakket op i går, så giv dig selv en stor ekstra-pakke: Ta’ på vintertur til Arendelle med søstrene Anna og Elsa og få de vildeste, isnende kuldegys i ‘Frost’!

Mere ‘Frost’? Tjek movies.disney.com/frozen


‘Frost’-konkurrence:

Vind 2 fribilletter – 5 præmier

Konkurrence-regler

  • Konkurrencen er for børn og unge til og med 25 år.
  • Du deltager ved at svare på konkurrence-opgaven nedenunder.
  • Du skal skrive fornavn, efternavn og alder i din besvarelse, ellers deltager du ikke! (Du må gerne skrive det som underkommentar til din egen kommentar, hvis du har glemt det i første besvarelse.)
  • Du må kun deltage én gang.
  • 29. december 2013 trækker vi lod blandt dem, der har besvaret opgaven korrekt. Vi slår vindernavnene op på denne konkurrence-side, du læser på nu, og vi sender en vindermail til hver vinder.
  • Hvis vinderne ikke har svaret på den vindermail, vi sender til dem, eller på anden måde ikke har fået etableret kontakt til os senest 7. januar 2014, via vores kontakt-e-mail som kan findes via menu’en, bortfalder præmien!

Konkurrence-opgave:

Fortæl, hvem du vil invitere med ind og se ‘Frost’ i det nye år og hvorfor, hvis du vinder.

Lodtrækning:

Tillykke til: Stina Christensen, Sofie Endahl, Emilie Brusholt, Majasol Mejsling Ryberg og Anna Hansen. 🙂 Der er 2 billetter på vej til jer hver, når I har svaret på vindermailen. Husk at billetterne først gælder fra 2. januar 2014, det vil sige på torsdag.