Hurtigskrivning



Er du typen, der får præstationsangst og går helt i stå, når du sidder foran en tom tekstbehandlingsskærm og gerne vil levere noget rigtig godt? Så er du bestemt ikke den første, og følelsen har ligefrem et navn: “Angsten for det hvide papir”.

Brug diktafonoptagelserne til hurtigskrivning
Netop her skal du være glad for alt det, du har indtalt på din mobiltelefon eller har skrevet ned undervejs. Nu har du nemlig ikke en tom skærm, men en hel bunke af dine oplevelser og følelser undervejs fra læseprocessen, som du kan arbejde videre med – for eksempel ved at bruge hurtigskrivning.

Non stop-skrivning
Hurtigskrivning er, når du sætter et æggeur til et vist antal minutter og bare skriver derudaf om et bestemt emne uden at stoppe. Hvis du ikke aner, hvad du skal skrive, må du stadig ikke holde pause — ikke engang tre sekunder! Så er du tvunget til at skrive hele tiden:

(Hurtigskrivning om: hvorfor kunne jeg ikke lide bogen.)

“Nu aner jeg ikke hvad jeg skal skrive … hmmmm, hvad skal jeg dog skrive. Det er en lidt svær bog hmmmm tjoo måske noget med at Julian er lidt tam som Isabels kæresten. Og hvad mener jeg så med tam??? Altså, jo tjooo man får ikke så meget at vide om ham, eller, det gør man jo forresten heller ikke om nogen af de andre. Måske er det netop derfor, jeg ikke rigtig føler noget for dem … måske er det derfro bogen også bliver kedeligg og og ikke siger mig særlig noget ….. er det mon sådan det er … jaaa ..pretty much … det tro jeg sgu… det var ret vigtigt”

En verdenskendt metode
Sådan ser hurtigskrivninger ud, og du må netop ikke stoppe, fordi dine kritiske tanker kasserer 90% af dine rigtig gode idéer, før de overhovedet er tastet ind på dit keyboard. Derfor er det bare med at skrive derudaf. Glem alt om stavefejl og tegnsætning! Ikke noget med at rette. Bare skriv, skriv, skriv. Du skal skrive så hurtigt, at ikke én eneste negativ eller kritisk tanke kan nå at tage plads i dit hoved! Det lyder som noget hokus pokus, men metoden er kendt og brugt over hele verden, da den rent faktisk virker. De kritiske og vurderende tanker bliver undertrykt, sålænge man skriver. Det er derfor, man ikke må stoppe med at skrive.

Haps det bedste
Når du er færdig med din hurtigskrivning om ét emne, kan du begynde at hapse det, som du rent faktisk synes er godt. Det gør ikke så meget at dine kritiske tanker nu får plads, for de fleste skribenter har sværere ved at slette i deres tekst – dét man kalder kill your darlings – end de har ved at “slette” deres idéer, så der er ikke særlig stor chance for, at du sletter hele din hurtigskrivning.

En rigtig god iagttagelse, som ellers var blevet kasseret
I ovenstående hurtigskrivning kan man hurtig trække det vigtige ud, nemlig at bipersonerne og måske også hovedpersonen er dårligt skildret, og at det rent faktisk er derfor, man ikke føler, man er kommet rigtig ind på livet af dem. En utrolig vigtig konstatering. Uden hurtigskrivningen var du måske slet ikke kommet frem til den kendsgerning, men havde kasseret tanken om de svage personer, fordi du ikke lige kunne formulere den perfekt første gang.

Resume om ‘Hurtigskrivning’:

  • Din kritiske og perfektionistiske hjerne kasserer alle dine guldkorn, den proces stopper man ved at bruge hurtigskrivning.
  • Sæt et stopur eller æggeur til for eksempel 10 minutter for hver hurtigskrivning.
  • Du skal skrive hele tiden, hurtigt og uafbrudt. Hvis du stopper, er du “død”!
  • Når din hjerne er tom under hurtigskrivningen, må du bare skrive noget lignende: “Nu er min hjerne tom …”.
  • Det må gerne skrive noget sludder i hurtigskrivningen, for guldkornene kommer automatisk med i samme proces.
  • Når dit æggeur ringer, må du endelig sortere gode idéer fra mindre gode i det, du har skrevet.
  • Pluk de bedste linjer og idéer ud, ligesom du plukker de bedste stykker slik ud af Matadormix.
  • Brug det bedste til din disposition.