Rasmus Kjærgård Petersen bringer de gamle rustninger til live

”Det er krigstøj, vi har med at gøre herinde”, fastslår historiestuderende Rasmus Kjærgård Petersen. ”Tøjhusmuseet indeholder ikke tøj, man har på, det er der mange, der misforstår. Ordet tøj bruges jo også i værktøj og syltetøj! På vores andet museum, Orlogsmuseet, tror børn også, det har noget med forældreorlov at gøre. Det har vi meget sjov ud af.”

Vi befinder os på Tøjhusmuseet i København. Det er vinterferie, og dagens populære fægteshow med stagefighterne Tina Robinson og Bo Thomas er netop overstået. Børn og forældre begynder at sive rundt på museets to 163 meter lange etager, for at kigge på kanoner, geværer og håndvåben.

Når historien vækkes til live

Rasmus er ved at vise en gruppe besøgende rundt oppe i Rustkammersalen. De står og kigger på en rustning, og Rasmus gør meget ud af få både børn og forældre inddraget i rundvisningen.

”I kan se, at der er nogen steder hvor rustningen ikke dækker, for eksempel her på baglåret, er der nogen der kan gætte hvorfor? Nogen, der har et bud?”. Børnene begynder at skyde sig ind på det rigtige svar, og sammen kommer de frem til, at det ikke var praktisk eller nødvendigt at have rustning på numsen, når man alligevel sad på sin hest.

”Det var de færreste krigere, der overvejede at skære sværdet hele vejen op gennem hesten for at ramme fjenden i bagdelen, så var der måske nemmere måder at slå ham ihjel på…”. Børnene griner, og de fortsætter sammen hen til et nyt stykke krigsudstyr med en dramatisk historie.

Krigshavnen København

Tøjhuset blev påbegyndt i 1596 og byggeriet fortsatte tredive år frem. Byggestilen minder ganske meget om Rundetårns der jo også blev bygget under Christian den IV.

Huset var et våbenlager for kongens soldater, og på bygningstidspunktet var der oven i købet en lille krigshavn ved bygningen, hvor man også kunne udruste skibe med krudt og kugler, og med mad og drikke fra Proviantgården, som også stadig eksisterer. Man kunne udruste 12-15.000 mand fra Tøjhuset, en anseelig mængde i 1600 tallet.

Spøgelserne er der stadigvæk

”Det er spøgelser herinde…”, fortæller Rasmus da Kultur For Unge spørger til emnet. ”…det har DR’s program Aftenshowet jo netop lavet en reportage om, men jeg har dog aldrig set nogen.” fortsætter han med et smil på læben.

”Der er enkelte folk, der har set ting og hørt lyde, men det er mest håndværkere og folk, der har arbejdet her om aftenen. Efter sigende skulle spøgelserne dog holde mest til ovre på Orlogsmuseet, så der skal man næsten tage over, hvis det er dét, man går efter. Man skal jo passe på med at udelukke noget.”

Børnene fortjener en god historiefortæller

Tøjhusmuseet er helt klart et hit for børnene, og ikke kun drengene. Selvfølgelig er det allermest spændende at besøge museet i ferierne hvor de populære fægteshows foregår. Det er også Tøjhusmuseet der står for ridderturneringerne og middelaldermarkedet udendørs i efterårsferien.

Umiddelbart er der ikke lavet noget om i udstillingerne i Tøjhussalen eller Rustkammersalen de sidste 50 år, og de lange rækker med glasmontrer kan i første øjekast virke meget ensartede og lidt kedelige. Derfor skal man give sig selv og børnene den store fornøjelse, at sørge for at komme med på sådan en rundvisning, som Rasmus Kjærgård Petersen netop står for.

Få historieundervisning langt væk fra støvede bøger

Det er den involverende historiefortælling, der gør alt det døde krigsmateriel levende igen! For at elver ikke skal gå i timevis og få læst kedelige skilte op af deres klasselærer, har museet selvfølelig tilknyttet en skoletjeneste for skole- eller gymnasieklasser, hvor man kan vælge mellem nogle spændende “pakker” fra de forskellige tidsaldre. Den er i den grad noget med at prøve uniformer og dragter, holde våbnene i hænderne, eller sætte sig ind i de historiske begivenheder med små rollespil.


TØJHUSMUSEET, Statens Forsvarshistoriske Museum
Se museet på et kort
Adresse: Tøjhusgade 3, København K
Åbningstider: Tirsdag-Søndag 12-16
Adgangspriser: Voksne 40,- kr, børn 0-17 år gratis adgang. Gratis adgang om onsdagen. Rabatordninger og priser ved særarrangementer.
Tips: Billetter til Tøjhusmuseet gælder også samme dag på Orlogsmuseet på Christianshavn, eller omvendt. Der er en hyggelig vandretur på ca. 30 min. mellem de to museer. Hold desuden øje med museernes hjemmesider i ferierne, da det er her de populære stagefight-forestillinger foregår.