Ungdomsanmeldelse: I en verden, hvor løgne er alle ord og sandheden en øde ø i Grækenland, lever Léon. I denne enestående franske film går kærlighed og selvmordsforsøg hånd i hånd, og leveordene er: Hvis du skal lyve, skal du lyve ordentligt. ”Det er ikke mig… Jeg sværger!” gør op med fordommene om franske film, på en måde du ikke forventede.

AF METTE, 14 ÅR

Den franske dreng Léon (Antoine L’Écuyer) kæmper desperat mod forældrenes voldsomme skænderier, men kan ikke stille noget op, da moderen (Suzanne Clément) tager til Grækenland. Léon står tilbage med et knust hjerte, som selvmordsforsøgene ikke hjælper på. Sammen med nabopigen Léa (Catherine Faucher) forsøger han at nå det savnede ved at lyve, stjæle og smadre et hus eller to. Men undervej opdager han noget uventet. Kærlighed.

Hvo intet vover intet vinder

Léon er en dreng for sig selv. Er han sindssyg eller er han så desperat for at få et normalt liv at han ikke ser anden udvej end at brænde forældrenes seng af og endnu en gang forsøge at begå selvmord? Léon trækker dig ind i et univers der kan være svært at forstå, men den lille drengs skøre tanker er både sjove, søde og tankevækkende. Vi oplever den spæde kærlighed og løgnenes kræfter med ham. Vi oplever håbet, drømmene og når Legohuset braser sammen.

USA vs. Frankrig

Det er sjældent at der går franske film i de danske biografer. Vi bliver fyldt op med de overfladiske amerikanske kærlighedsfilm, krigs- og spændingsfilm. ”Det er ikke mig… jeg sværger!” nærmer sig dem ikke det mindste. Filmen kan slet ikke sammenlignes med dem, den er noget for sig selv. Den nærmer sig mere de specielle danske film vi indimellem har som fx ”Kunsten af græde i kor” hvor vi også møde psykologiske særligheder. ”Det er ikke mig… jeg sværger!” er ikke en film der får dig til at side på stolekanten i spænding, alligevel komme tingene så uventet og du ikke kan slippe Léon.

Vurdering

Går du i biografen med samme forventninger som du plejer ved de amerikanske film vil du bliver skuffet. Er du derimod åben overfor at lade dig blive trukket ind bag den tågede verden og opleve livet fra en helt anden vinkel, tror jeg næppe du vil fortryde at du så den. ”Det er ikke mig… jeg sværger!” gør noget ved dig. Det er ikke en film man glemmer lige med det samme, for den er så anderledes og så tankevækkende. Filmen kan ses i næsten alle aldre, ung som gammel. Så tilbage er bare at sige, tag Léon i hånden og lad ham føre dig ind i det franske mysterium af tro, håb og kærlighed … og selvmordsforsøg.


– Hvad synes du om “Det er ikke mig … jeg sværger!”?

Signe, 17 år, Århus

”Det er ikke mig… jeg sværger!” er en fantastisk film. Scenen, hvor Léon springer ud over klippen for at undgå sin fars vrede er både overraskende, men også utrolig gribende, fordi man først her rigtigt forstår, hvor slem den situation han står i, er.

Filmen appellerede til stort set hele mit følelsesregister – den er både sjov, sørgelig og dybt alvorlig, og selvom handlingen er uhyrligt urealistisk, virkede det meget stærkt på mig; man får dyb medlidenhed med hovedpersonen, og samtidig er det hele lidt sjovt på grund af den spøjse tone, der præger filmen fra først til sidst. Se den, hvis du vil opleve en anderledes, men aldeles skøn film.