Marskens Konge: Alt i alt er der sket en positiv ændring fra Alex Uths første bog til Marskens Konge. Alex Uth skriver fantastisk godt, og det er umuligt ikke at blive suget ind i den mystiske og tågede verden, som hun har skabt.

Af Majasol Meisling Ryberg, 17 år

Titel:

“Marskens Konge”

Forfatter:

Alex Uth

Sider:

157

Udkommer:

4. juni 2010

Forlag:

People’s Press Junior

Følelses-barometer:

En morgen vågner Fanke i vandet ved den nordlige vold. Hun blev givet til marsken og mudderet som offergave. Rædslerne er forbi, og hun er tilbage blandt sine egne. Men så begynder de sorte drømme. Marskens Konge har ikke glemt sin brud.

Detaljeret sprog gør at den føles lang

Marskens Konge er faktisk rigtig god; simple men holdbare karakterer, gennemtænkt plot og dejlig detaljeret sprog. Sproget gør dog at bogen føles tre gange så lang, end hvad den egentlig er, og derfor er jeg taknemlig for at den egentlig kun er på 157 sider, fordi den egentlig føltes som at være på 300 sider. Selvom Marskens Konge er ganske anderledes fra seriens første bog, Marskens Hemmelighed, så rammer den stadig universet med imponerende pletskud.

Forfulgt af sære syner og drømme

På grund af hvad der fandt sted i Marskens hemmelighed, er Fanke blevet ofret til marskeren som en offergave for at sogne på hele landsbyens vegne. Men offergaven bliver afvist, og Fanke vender tilbage til bygden. Hun kan ikke huske begivenhederne, og hun bliver forfulgt af sære drømme og syner. Samtidig er alle landsbyens beboerne ikke meget for at tage imod hende, men hendes far har allerede mistet en søn, og sætter sig op imod høvdingen, Goden.

Mens landsbyens beboere forsat undgår Fanke som pesten og udstøder hende, er der noget der bevæger sig i nætterne. Stemningen i landsbyen bliver langsomt mere og mere dyster, da modviljen og troen på, at Fankes tilbagevendende, kun er et ondt tegn.

Umuligt at løsrive sig

Alex Uth skriver fantastisk godt. Det er umuligt ikke at blive suget ind i den mystiske og tågede verden, som hun har skabt. Der er ikke mange danske ungdomsforfattere som formår at skrive så detaljeret og mættet som Alex Uth gør. Der er intet andet at sige på det punkt. Det er godt og vel umuligt at løsrive sig fra hendes skriveri i Markens Konge.

(Uddrag af Marskens Konge:)

Han trådte tættere på. Trykkede hende mod sin vægt, med sin krop, med sin tilstedeværelse. Hun kunne lugte den natgamle sved på hans krop. Lugte, at han havde ligget i natten og vendt og drejet sig. Lugte stanken af røg og fisk og fedt, der stod ud af hans krop. Hun strøg sig under næsten igen, som et dyr, der havde fået torne i snuden.
»Er du levende?« hviskede han inde fra hætten, så kun hun kunne høre det.
Hun stoppede. Lod sine hænder falde langsomt ned til siden. Nikkede.

Bygger mere på stemninger

Marskens Konge er bygget mere på stemninger end forrige bog var, og det er nok det, der adskiller første bog fra denne. Stemningen i denne bog er så intens og anderledes end andre bøger, og stemningen forlod mig ikke, da jeg lagde bogen fra mig igen. Fankes karakter passer fantastisk ind i hele stemningen af bogen. Stemningen og Fanke kompletterer hinanden helt utroligt.

Kandidat til Danmarks mest kendte ungdomsforfatter

Bogens forside bidrager med store pluspoint. Jeg elsker de lidt dystre farver, som illustrerer den dér stemning i romanen, og jeg elsker, hvordan Fanke selv står ud fra billedet. Forsiden til Marskens hemmelighed var skam også god, men forsiden til Marskens Konge er awesome!

Alt i alt, kan jeg tydeligt se, at der er sket en positiv ændring fra Alex Uths første bog til denne. Marskens hemmelighed viste Alex Uth som en mulig kandidat, men Marskens Konge bekræfter, at hun er en kandidat. Fortsæt denne vej, og dette vil være Danmarks nyeste kendte ungdomsforfatter.