Dragonfly – Guldsmed: Prinser, prinsesser, kongerier, krige og en god portion kærlighed – så kan det næsten ikke blive bedre, vel? Hvis du spørger mig, så må svaret blive nej, for jeg er stadig helt fortryllet, efter jeg lagde bogen fra mig, om prinsen og prinsessen, der ikke vil have hinanden. Men hvad ville DU gøre, hvis dine planer om at ødelægge dit eget bryllup gik i vasken fordi du blev kidnappet?

Af Rebecca Johansen, 15 år

Titel:

“Dragonfly – Guldsmed”

Forfatter:

Julia Golding

På dansk ved:

Trine Tøndering

Sider:

344

Udkommer:

2010

Forlag:

Tellerup

Følelses-barometer:


Det er aldrig sjovt, når ens far bestemmer hvem man skal giftes med – især ikke, når han er konge, en krig er ved at bryde ud og giftermålet vil gavne hjemlandet mere end noget andet.

Men det er altså heller ikke helt sjovt, når man er en prinsesse, der aldrig helt er blevet accepteret af sine medprinsesser, og pludselig får at vide, at man skal drage ud på en flere uger lang sørejse, for at blive gift med en østerlandsk prins, hvis skikke og kultur ligger så langt fra ens egen, at det halve kunne være nok.

Det er lige præcis dét de to unge kongelige Tashi og Ramil føler, og derfor prøver de (selvfølgelig) at gøre alt for ikke at have noget med hinanden at gøre. Altså, lige indtil de bliver kidnappet og må stå ansigt til ansigt med fjenden og lære at arbejde sammen og acceptere hinandens forskelligheder. Og det er lige præcis dét, jeg faldt for i Dragonfly – Guldsmed.

Tashi og Ramil tør op

Julia Golding beskriver det hele så naturligt og så flydende, at man ikke rigtig ligger mærke til at de to hovedpersoner, Tashi og Ramil, ligeså stille begynder at tø op og få følelser for hinanden; hvilket er fuldt ud positivt, da jeg i starten ikke rigtig havde noget forhold til dem. Jeg kunne ikke se dem for mig, når jeg lukkede øjnene, og det gjorde mig helt trist, da jeg havde hørt en masse godt om bogen.

En dejlig følelse at gå rundt med i kroppen

Men så kom der fut under handlingen, og de begyndte hver især at lyse så skarpt op, at jeg næsten måtte finde mine solbriller frem. Det var lidt som om, at jeg selv var en prinsesse, der var blevet sat sammen med en prins, jeg ikke ville giftes med, som jeg til sidst begyndte at blive mere og mere forelsket i. Det var bestemt en dejlig følelse at gå rundt med i kroppen.

Ikke mindst kærlighed

Bogen har alle de ting, der gør en bog god i mine øjne: Prinser, prinsesser, spænding, krig, venskab og sidst men ikke mindst: Kærlighed. Det er et rigtigt eventyr med en opbygget verden, som også imponerede mig. Men jeg savnede et kort forrest i bogen – jeg kunne næsten ikke holde styr på alle land- og by-navnene. Det kræver en god forfatter, at skabe en verden som læseren kan forholde sig til og leve sig ind i; og det må jeg sige, at Julia Golding har klaret super godt.

(Uddrag af Dragonfly – Guldsmed)

“At overrække ens symbol til en anden svarer til at overgive sig selv til vedkommende – papirets skrøbelighed udtrykker det sarte i et hvert menneskes sjæl.”
“Åh.” Ramil begyndte at få en fornemmelse for, hvad han lige havde gjort.
“Deres søn tog denne gave, foldede den ud og lavede den om til en papirpil.”

Desværre en enkeltstående bog

Golding skriver til et 12-tal og bogen er en fryd at læse. Hun styrer læseren igennem bogen med sikker hånd, og har fuldstændig styr på sine karakterer. Dragonfly – Guldsmed fik mig til at svæve rundt på en lille sky af glæde, og nu sidder jeg tilbage med en lidt tom fornemmelse i maven, efter jeg har vendt den sidste side. For det lader desværre til, at Dragonfly – Guldsmed er en enkeltstående bog. Men så er der vel ikke andet for, end at genlæse bogen – for det tror jeg sagtens, at jeg kunne finde på!

(Uddrag af Dragonfly – Guldsmed)

“Jeg forstår dig ikke, Ramil,” sagde Tashi, der selv var tæt på at græde. “Hvad har jeg gjort, siden du foragter mig?”
Han rystede på hovedet, ude af stand til at svare. Det var ikke, hvad hun havde gjort – det var hvad han lige havde gjort ude på vejen.
“Jeg prøver at passe ind i jeres kultur.” Tashi gned sig over øjnene med bagsiden af hånden. “Men jeg ved ikke hvordan jeg skal tale med dig, eller hvordan jeg skal behandle andre mænd – hvert skridt jeg tager, er forkert.”

Fangede og fortryllede

Jeg syntes, det var en smadder god bog, som fangede og fortryllede. Det er ikke den bedste, jeg har læst i hele mit liv og den fik mig heller ikke til at blive oppe til langt ud på natten for at læse den færdig; men det var en sød historie og til sidst begyndte jeg at holde rigtig, rigtig meget af alle dens karakterer, mens jeg sad og heppede på de gode. Jeg tror, at folk, der kan lide Tamora Pierces bøger også vil kunne lide Dragonfly – Guldsmed. Bogen har lidt den samme stemning over sig, som Pierces bøger har – hvilket overhovedet ikke gør den dårligere.

En dejlig bog, der fortjener at få 5 stjerner, trods personernes uskarphed i starten.