Teenage-følelser: Albertes pigebog er en rigtig god og meget hyggelig startbog, hvis du lige nu er på vej ind i puberteten. Hvis din mor ikke lige er sådan én der snakker om følelser med dig, er Alberte den bedste bonus-mor man kan tænke sig. Er du fyldt 14 år, har haft seksualundervisning i skolen og ret vant til dét med menstruation, dates og kysse fyre, er der ikke så meget nyt at hente.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Albertes pigebog”

Forfatter:

Alberte Winding

Sider:

152

Udkom:

7. oktober 2010

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:
Alberte skriver, at hendes bog først og fremmest handler om følelser, og det er ganske rigtigt. Slår man op i indholdsfortegnelsen, handler det mest om venner, veninder, forældreproblemer, loyalitet, fester, ensomhed, kærlighed, kys, dates, men også om ting som slet ikke er problemfyldte, for eksempel skønne rejser og indretningen af dit værelse. Albertes pigebog handler også lidt om krop og seksualitet: om menstruation, onani, sex, orgasmer, prævention og graviditet, men det er ikke særlig meget. Hvis det er første gang du skal til at læse om de ting, er Alberte dog en rigtig god seksualundervisnings-lærer.

Hvor er tegningerne?

Alberte har selv taget alle de kunstneriske fotografier, der pynter flot i bogen. Men det er synd, at der slet ikke er gjort plads til nogle skønne fotos af drenge og piger, som det hele jo handler om. Eller måske nogle små søde tegneserie-figurer af teenagere i alle de svære og pinlige situationer om forældre, veninder, følelser, ulykkelig forelskelse, kærlighed og kys. Det er hyggeligt nok med billeder af snore, brombær, gamle telefoner og russiske Babushka-dukker, men det er ret svært lige at slå op i bogen og blive fristet af et emne, for hvem kan gætte af et foto af en perlehalskæde handler om “Ulykkeligt forelsket” og en grøn snor og en asiatisk maske handler om “onani” – ikke så logisk, vel?

Alberte er den bedste bonus-mor

Albertes pigebog er en rigtig hyggelig bog om pigers følelser i puberteten. Der kan ikke snakkes nok om følelser, og Alberte er kanongod til at bakke op om, at piger selvfølgelig er gode nok som de er, på 1000 forskellige måder, og at de ikke skal forsøge at lave sig selv om. I stedet for en praktisk opslagsbog, bliver det meget en hyggesnak om Albertes egen pubertet og teenageproblemer. Men hvis din mor ikke lige er sådan én der snakker om følelser med dig, er Alberte den bedste bonus-mor man kan tænke sig, når det gælder en hyggesnak om pubertet fra “mor” til “datter”.

Passer godt til de 10-12 årige

Albertes pigebog er rigtig god til jer piger, der er 10-12 år, og snart kommer i puberteten eller allerede har været i den et par år. Er du fyldt 14 år, har haft seksualundervisning i skolen og ret vant til dét med menstruation, dates og kysse fyre, er der ikke så meget at hente. Det sker også, at Alberte kommer til at tage forældrerollen og for eksempel skriver: “Måske kunne du drikke lidt mindre end meget” og “Din mor er klog nok. Hun ved mere om livet, end du overhovedet aner”, og formaninger som disse blev jeg helt træt af at læse. En pigebog skal kun være på pigens side (det er den heldigvis også mest), og ikke en 3. forælder.

Uddrag af Albertes pigebog

Din mor
Engang talte I det samme sprog. Nu forstår du ikke de ord, der kommer ud af munden på hende. Hun taler om opvask og vasketøj og alkoholforgiftning og spisevaner og motion, og hvordan er det, du ser ud i det tøj?
Hun forstår heller ikke dine ord. Eller hun oversætter dem til noget vildt uhyggeligt. Alt, hvad du siger, indeholder en trussel mod din overlevelse, og allerværst – en trussel mod jeres forhold, nærhed og kærlighed.

Gammeldags anatomiske tegninger

Alberte skriver selv, hun er ret genert når emnerne kommer til sex og onani, og det bliver også ret forældrekikset og skolelæge-agtigt når hun snakker om at du “skal gå til makronerne” og kalder det penis i stedet for pik, og de eneste praktiske illustrationer i bogen, kun er tre gammeldags plancher med mandens og kvindens kønsorganer, ligesom man så dem i 1950’erne. Ikke særlig nutidigt i år 2010. Når Alberte i indledningen skriver at hun gerne vil myter til livs, som dén med “at man kan blive gravid med en håndbruser”, altså at pigerne skal have klar besked, synes jeg det er rigtig ærgerligt at der ikke er lavet nogle fine, moderne og saglige tegninger til alle emnerne.

Dér har en håndbog som Sådan piger! været nyskabende. Den er ikke bange for at snakke om pinlige emner, for der har en hel gruppe teenagepiger siddet i redaktionen sammen med forfatterne, så tingene er kommet til at hedde det som teenagere i dag kalder dem, og man virkelig får svar på det man brænder inde med. Alt det pinlige, som man er nødt til at have svar på som 14-15-16-årig.

Albertes pigebog er dog en rigtig god og meget hyggelig startbog, hvis du lige nu er på vej ind i puberteten. Og man kan egentlig sige, at hvis du er glad for at se Isas Stepz, tror jeg også du vil blive rigtig glad for at læse Albertes pigebog. Den handler nemlig om præcis de samme følelser og emner, som Isabella gennemgår på danseskolen – plus lidt ekstra.