The Vampire Diaries: Bøgerne er fra 1991, men serien blev først filmatiseret efter den store Twilight-biosucces. Alligevel er The Vampire Diaries helt sin egen. Der er romantik, men ikke kvalmende sukkersødme, der er vampyrer der hugger og knækker nakker, bare fordi de har lyst, og der er high school-elever, der har sex, drikker øl og ryger hash uden at have dårlig samvittighed. The Vampire Diaries er derfor blevet en serie om hvad der sker, når man slipper et bundt gamle vampyrer løs blandt en flok moderne unge mennesker, der lige så godt kunne have været dine venner.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“The Vampire Diaries – The Complete First Season”

Indeholder

5 DVD’er, 889 minutter

Land:

USA

Distributør:

Warner Bros.

Udgives:

7. december 2010

Elena (Nina Dobrev) og Jeremy (Steven R. McQueen) er forældreløse og bor derfor sammen med deres næsten jævnaldrende tante Jenna (Sara Canning) i byen Mystic Falls i staten Virginia, fordi deres forældre er blevet dræbt i en bilulykke.

Selvom Elena ikke er rigtig glad, klarer hun dagligdagen i Mystic Falls High School nogenlunde fordi hun har bedsteveninden Bonnie (Katerina Graham). Men Jeremy forsumper i smerte og har taget rollen som skolens pusher og misbruger. En dag bliver der dog vendt op og ned på specielt Elenas liv, da Salvatore-brødrene Stefan (Paul Wesley) og Damon (Ian Somerhalder) flytter til byen. De er vampyrer fra 1800-tallet og har tidligere huseret i Mystic Falls, men nu udgiver de sig for at være de charmører, deres evigt unge udseende forblænder Elena og resten af Mystic Falls High til at tro.

Stefan holder sig fra menneskeblodbadet og forelsker sig straks i Elena, mens Damon kaster sig over alle og drikker blod til de hemmelige fester, eleverne fra Mystic Falls High School afholder i den lokale skov. Efterhånden får både den lokale politibetjent og journalist svært ved at bilde indbyggerne i Mystic Falls ind, at det er rovdyr, der står for alle drabene hvor ofrene er fuldstændig tømt for blod.

Hvem opfandt teenagepigen der blev forelsket i en vampyrdreng

Sådan begynder første sæson af tv-serien The Vampire Diaries. En serie der er filmatiseret over bøger af samme navn af forfatteren Lisa Jane Smith. Serien følger i kølvandet på den store Twilight- og vampyr-succes filmselskaberne har skabt de sidste 4-5 år, og det er altid en svær diskussion at komme ind på hvem der opfandt temaet med teenagepigen der bliver forelsket i en vampyr-dreng. Første bog i Lisa Janes The Vampire Diaries “The Awakening” er nemlig skrevet helt tilbage i 1991, hvor Stephenie Meyer først begyndte at skrive på første bind af Twilight over 10 år senere, i 2003.

Sammenlignet med Twilight

Meningerne er lige så mange som der er seere og læsere til Twilight og The Vampire Diaries, og det sidste vi vil, er at træde nogle over tæerne, men når det er sagt, har jeg ladet mig fortælle (af ivrige vampyrelskende unge kvinder), at Twilight-serien i bogform giver fuldstændig baghjul til The Vampire Diaries-bøgerne. Måske er det også derfor The Vampire Diaries ikke blev filmatiseret som tv-serie før i 2009. Modsat har jeg så hørt mange piger udtrykke deres skuffelse over Twilight, New Moon og Eclipse på det store lærred, netop fordi to timer i biografen ikke kan hamle op med den intense oplevelse man får ved at læse bøgerne.

Fremragende tv-serie

Én ting er i hvert tilfælde sikkert, og det er at The Vampire Diaries som tv-serie fungerer helt utrolig godt. Fotograferingen: skarpheden, vinklerne, de glidende panoreringerne, er lige så flot arbejde, som havde det være en biograffilm, og det er ellers dér, man plejer at spare i tv-serier. Effekterne er også rigtig pæne, modsat Twilight-filmene, hvor for eksempel ulvene nogle gange ser lidt for animerede ud og kan være ret tunge i røven. Til gengæld må man så også huske, at der ikke er særlig mange special effects i The Vampire Diaries. For det er der slet ikke brug for. Plottene i hvert afsnit er nemlig skruet så godt sammen, at det er den gode handling, der giver spændingen.

I The Vampire Diaries kan man aldrig vide sig sikker på, hvem der får knækket nakken eller banket et træspyd gennem hjertet, og hvem der overlever et afsnit mere, og den uforudsigelighed giver en utrolig spænding, modsat andre serier hvor alle karakterer er urørlige. Inden en sidehistorie går i stå, kommer der nye karakterer til, så ens nysgerrighed aldrig når at dø ud. Faktisk er de afslutningsvise cliffhangers så effektive, at selv om jeg havde besluttet jeg kun havde tid til at se to afsnit i træk, blev jeg alligevel hængende og så fem!

Nu uden sukkersødme

Hvis man som dreng gerne vil hygge med sin kæreste omkring hendes vampyrfascination, er det The Vampire Diaries man skal gøre det med. Her får man virkelig lov til at se blod og grufulde bidsår, der bliver hugget mange gange, og hvis der er en uskyldig lille high school-pige, der ikke fortjener at få knækket nakken, ja, så får hun det bare alligevel! Damon er motoren, der med sort humor og ironi, gør at serien ikke bliver kvalmende sukkersød og selvhøjtidelig. Nogle amerikanske serier kan være så moralprædikene og politisk korrekte, at man som dansker kan have svært ved at holde det ud, men ikke The Vampire Diaries! Her har kæresteparrene på Mystic Falls High også sex med hinanden, ryger hash og tager piller, uden at de skal stå skoleret for forældre og Vorherre og sættes i gabestok i 17 afsnit. Skønt!

5 DVD’er, 889 minutter, 22 skønne afsnit og masser af ekstramateriale og 6½ times amerikansk lydbog/oplæsning af The Awakening – her er altså rigtig meget for pengene – en skøn boks!


The Vampire Diaries – The Complete First Season / Love Sucks

Disc 1

1. Pilot
2. The night of the comet
3. Friday night bites
4. Familie ties
5. You’re undead to me

Disc 2

6. Lost girls
7. Haunted
8. 162 Candles
9. History Repeated
10. The turning point

Disc 3

11. Bloodlines
12. Unpleasantville
13. Children of the damned
14. Fool me once
15. A few good men

Disc 4

16. There goes the neigborhood
17. Let the right one in
18. Under control
19. Miss Mystic Falls
20. Blood Brothers

Disc 5

21. Isobel
22. Founder’s day

Special Features

  • Into Mystic Falls (Bringing vampire love and the high school experience from page to screen)
  • When vampires don’t suck (The popularity of vampires and the fans who love them)
  • The Vampire Diaries: A new breed of vampires (casting the series)
  • The Vampire Diaries: Vampires 101 (The rules of the vampire)
  • The Vampire Diaries: A darker truth (Webisodes)
  • Second bite (Gag reel)
  • The Vampire Diaries: The awakening (audiobook)