Dødens instrumenter: Da jeg første gang satte mig til at læse ‘Dæmonernes By’, var jeg lidt splittet. Jeg havde hørt rigtig meget godt om den men – helt ærligt – al den ros den havde fået, virkede lidt overdrevet. Men hurtigt blev jeg helt fanget af den, og måtte tage mig selv i at sidde og råbe og skrige af personerne og handlingen, da min sovende lillesøster lå ved siden af mig. Jeg måtte vide, hvad der var sket med Clarys mor, hvad Jace var. Og hvad Clary var.

Af Sofie Peschardt, 14 år

Titel:

‘Dæmonernes By’
(Dødens instrumenter 1)

Forfatter:

Cassandra Clare

Oversat af:

Mette Skot Perschke

Originaltitel:

City of Bones
(The Mortal Instruments 1)

Sider:

448

Udkom:

2009

Forlag:

Borgen

Hjemmeside:

The Mortal Instruments

Følelses-barometer:Efter en underlig og skræmmende oplevelse på et diskotek i New York, befinder den 15-årige Clarissa (Clary) sig pludselig i en verden, hun aldrig har vidst eksisterede. Her vandrer vampyrer, varulve, warlocks, feer, dæmoner og skyggejægere frit omkring blandt almindelige mennesker. Da Clarys mor bliver kidnappet, bliver Clary opsøgt af skyggejægeren Jace, og de må, sammen med skyggejægere og andre væsner, kæmpe for at redde hendes mor. Det, hun troede var et helt almindeligt menneskeliv, viser sig at være en løgn, og Clary må se i øjnene, at hendes familie er helt anderledes, end hun troede.

Nemt at føle med Clary

Clary er bogens hovedperson og det hele ses fra hendes øjne. Det er nemt at se sig selv i hende, for der bliver lagt vægt på hendes reaktioner og følelser om alle de overnaturlige ting, hun pludselig oplever og bliver en del af. I mange af disse situationer reagerer hun som en almindelig teenagepige ville gøre.
Alt det surrealistiske og magiske, Clary oplever og bliver inddraget i, er lige så nyt et univers for hende som det er for læseren. Beskrivelsen af morens kidnapning, som Clary bliver vidne til i telefonen, får dig til at gyse

Clary er lige så meget menneske som læseren er, det tror hun i hvert fald! Og da Clarys virkelige identitet kommer frem i lyset, er det stadig ikke svært at forstå hende, fordi hun er lige så forvirret og splittet, så det er nemt at sætte sig ind i, hvad hun føler. Det eneste svage punkt med at forstå hendes reaktioner er, at hun meget hurtigt accepterer tingene, som de er i stedet for at flippe fuldstændig ud, som en normal teenager ville gøre.

På højde med Twilight

Da jeg fik bogen, havde jeg hørt meget om den. Jeg tænkte, at al den ros, den har fået, nok var lidt overdrevet, men jeg tog fejl! Historien er velskrevet og meget fangende. Jeg vil faktisk sige, at den er lige så god som Twilight, på nogle punkter er bedre (Og det kommer fra en kæmpe Twilight-fan). For eksempel er Clary altså lidt sejere and Bella. Hvor Bella til tider er den hjælpeløse type, er Clary mere en pige, der tager kampen op, tager sagen i egen hånd og skrider til handling. Bella opdager eksistensen af overnaturlige væsner gradvist, men Clary lander lige midt i det hele uden tid til at tænke eller forberede sig, så det kan være derfor de reagerer forskelligt.

Lidt for cool

Hvis man vil læse en bog om kys og kærlighed, er denne bog ikke et oplagt valg. Der er dog nogle følelser mellem Jace og Clary, men deres spirende forelskelse viser sig at være mere end almindelig kompliceret. Romantik fylder ikke meget i handlingen. Clary er en sej pige, men hun kan til tider virke lidt for ’cool’ med det hele. Hendes mor er lige blevet bortført, hun har lige opdaget eksistensen af overnaturlige væsner og hun har lige fundet ud af, at det meste af hendes barndom har været en løgn. Alligevel er hun rolig og kan sagtens lave sjov og være sarkastisk. Det syntes jeg er lidt underligt, når man tænker på hendes situation. Det virker næsten som om hun er ligeglad med det, hvilket jo ikke er tilfældet. Til at starte med virker det underligt, men måske ligger forklaringen på hendes udeblevne ”Nu flipper jeg lige ud og går i koma!” i, at hun ikke er en helt almindelig teenager.

Uddrag af ‘Dæmonernes By’

Det svage lys, der passerede ind igennem mosaikvinduerne, kastede firkantede, farvede skygger hen over hans ansigt. ”Min far troede på en retfærdig gud. Hans motto var Deus volt, ’det er Guds vilje’. Det var korsriddernes motto, og de gik i kamp og blev slagtet, ligesom min far. Og da jeg så ham ligge døende i sit eget blod, vidste jeg, at jeg ikke var holdt op med at tro på Gud. Jeg var bare holdt op med at tro, at Gud bekymrer sig om os. Det kan godt være, der findes en Gud, Clary, men det kan også være, der ikke gør, og jeg tror faktisk ikke, det spiller den store rolle. Uanset hvad, står vi alene.”

Spændende og overraskende

Fra start til slut klistrer øjnene til siderne og det er umuligt at lægge bogen fra sig. Historien tager hele tiden en ny drejning, så man bliver nødt til at læse hvad der så sker. Handlingen er hele tiden overraskende og det er ikke til at forudsige, hvad der sker på næste side. Cassandra Clare er virkelig god til at lede læseren på afveje, hver gang man lige tror, man har fattet, hvad der foregår.

Alle trådene bliver selvfølgelig samlet til sidst og man kan lægge bogen fra sig og tænke ’Pyh, så var der alligevel en dybere mening!’. Fedt at blive trukket rundt i manegen!

En fantastisk og gennemtænkt bog

Alt i alt syntes jeg, at det var en helt vidunderlig oplevelse at læse ’Dæmonernes By’, og der gik da heller ikke mange minutter efter jeg var blevet færdig med den, før jeg flåede den anden bog i serien ’Den Tavse By’ ned fra hylden. Cassandra Clare skriver i et meget flydende sprog, som er let at forstå. Alt er tænkt på ned til mindste detalje, og havde det ikke været for Clarys lidt urealistiske ro, ville den helt klart have fået seks stjerner!

Jeg vil anbefale ’Dæmonernes By’ til dig, som har læst fantasy bøger som for eksempel ‘Twilight’, ‘Dødsspillet’, ‘De Udødelige’, m.m. Jeg vil også anbefale den, hvis du er ny i fantasy-verdenen, fordi den har kombinationen både at være vildt spændende og nem at læse.

For at være ærlig vil jeg gerne anbefale den her bog til ALLE mennesker i hele verden. Den er ret fantastisk og hvad kan jeg sige … LÆS DEN!