Gyldendals Hjerteserie: Katarina von Bredow er som en svensk Tine Bryld, der ikke er interesseret i at udpege gode eller onde, men blot forsøger at få de unge til at tage stilling til og ansvar for deres eget liv. Det gør blandt andet ‘Forrådt og forelsket’ til en rigtig lærerig ungdomsbog. Temaerne er alkoholiserede forældre, kærester der boller udenom og endelig den forbudte – men meget spændende – forelskelse i den lækre gymnasielærer.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Forrådt og forelsket’

Forfatter:

Katarina von Bredow

Originaltitel:

‘Räcker det om jag älskar dig?’

Oversat af:

Kina Bodenhoff

Sider:

320

Forlag:

Gyldendal

Udkom:

7. august 2008

Følelses-barometer:19-årige Fanny kommer sammen med Mr. P, for Mr. Perfect. Det kalder alle Fannys veninder Johan, og det gjorde Fanny også inden hun kom sammen med ham. Dengang var det meget sjovt, men nu føler Fanny at veninderne lurer på enhver sprække i deres parforhold, så de selv kan overtage Johan.

Johan bor i en meget lille 1-værelses og Fanny kigger derfor hele tiden boligannoncer. Hun vil rigtig gerne væk hjemmefra og flytte sammen med Johan — ja, måske ovenikøbet have nogle børn sammen med ham på et tidspunkt. Men Johan forsøger at skubbe samtaleemnet lidt i baggrunden, så de nøjes med at se hans kedelig actionfilm og så have sex, som sædvanligt, når de er sammen.

Om natten har Fanny det dog med at tage hjem til sin mor. Ikke fordi hun savner hende, men fordi Fannys mor drikker og Fanny er utryg ved om hun er kommet rigtig i seng og i det hele taget kan tage vare på sig selv. Det hele er faktisk ret besværligt og brikkerne vil ikke rigtig falde på plads i Fannys liv, selv om hun på mange måder tror hun er lykkelig.

En dag krakelerer det hele dog. Johan kommer med en meget pludselig og overraskende tilståelse. Han har haft en affære med Fannys skolekammerat Sanne. Faktisk føler Johan, at Fanny skal tilgive at han har bollet med Sanne, bare fordi han er så ædel at tilstå det. Sådan er Fannys logik måske også, men det harmonerer bestemt ikke med hendes følelser, der skriger alt hvad de kan. Midt i det hele bliver Fannys mor så pludselig rigtig syg af alkoholen.

Ingen erfaringer i at være voksen

Katarina von Bredow tegner altid nogle knivskarpe hovedpersoner, og det gør hun bestemt også i ‘Forrådt og forelsket’, og det gør historien så virkelig og så spændende. Selv om jeg ikke rigtig vidste hvad jeg ventede på i historien om Fanny, måtte jeg bare læse videre — sådan var det bare. Det er meget let at identificere sig med Fanny. Alle de modstridende følelser hun render rundt med i hovedet, samtidig med at hendes selvværd ikke er så stort, kan de fleste unge (eller vi, der har været unge) meget nemt genkende. Det er perioden hvor man har nået en alder, hvor man bliver betragtet som voksen, men problemet er, at man overhovedet ikke har nogen erfaringer i at være voksen, for man har jo lige brugt 18 år på at være barn.

Føler alt det der ikke bliver sagt

‘Forrådt og forelsket’ er skrevet i et let sprog man hurtigt kan komme igennem. Styrken er at vi med Fanny som jeg-fortæller kommer rigtig dybt ind i hendes tanker, og så kan Katarina von Bredow lige nogle rigtig gode tricks med dialoger, hvor man på forunderlig vis sidder og føler alt det der ikke bliver sagt. Man får kun antydningerne og de viser sig altid at holde stik. Det giver også en rigtig god læseoplevelse.

Hvis man allerede har været igennem nogle af de ting Fanny kommer ud for, vil man uden tvivl forsøge at råbe hende op og styre hende mere smertefrit gennem livet. Man man skal jo råbe meget højt for at vække papir til live, så udfaldet bliver det samme på trods af ens store frustration. Det er til gengæld et godt tegn, at man holder så meget af Fanny, at man får lyst til at beskytte hende, og det var det, der gjorde at jeg kom til at holde så meget af bogen.

Morens alkoholproblem

Det største tema i bogen er dog ikke parforholdsproblemer, men hvordan man som ung oplever det at bo sammen med en alkoholisk mor. Da Fanny er enebarn og hende og moren ikke har noget familie tilbage, står Fanny i den grad alene med morens alkoholproblem, og det er virkelig stærke sager at læse. Man bliver trist, føler Fannys afgrundsdybe ensomhed, og man kan næsten kun græde med hende, da problemerne er så store at man heller ikke selv ville kunne løse dem. Har man selv haft alkoholproblemer i familien, er der virkelig meget at hente i Fannys forsøg på at løse det hele. Helt håbløst er det dog ikke, for en venlig skolelærer kommer Fanny til hjælp og spiller en vigtig rolle i Fannys løsning af både alkoholproblemer og parforholdsproblemer.

Ingen løftede pegefingre

Uanset om det er sprut, sex eller sidespring, er der heldigvis ingen løftede pegefingre i ‘Forrådt og forelsket’. Det er faktisk også et af Katarina von Bredow karakteristiske træk. Man kunne måske netop frygte at en svensk bog, tog udgangspunkt i ‘Nykterhetsrörelsen’, altså den alkohol-afholdenhedsforening, der har sat et meget stort præg på Sverige og svenskerne gennem tiderne (hvor vi i Danmark altid har været lidt mindre frelste), men det gør det heldigvis ikke! Bogen er på de unges side.

En lærerig ungdomsbog

Katarina von Bredow er som en svensk Tine Bryld, der ikke er interesseret i at udpege gode eller onde, men blot forsøger at få de unge til at tage stilling til og ansvar for deres eget liv, og til at flytte sig, hvis de mistrives. Det gør blandt andet ‘Forrådt og forelsket’ til en rigtig lærerig ungdomsbog for de ældste teenagere – og selv om man selvfølgelig ikke kan styre uden om alle problemer og konflikter i sin ungdom ved at læse Katarinas bøger, kan de måske trods alt være med til, at man ikke gentager fejlene lige så mange gør, før man får øjnene op for hvordan man egentlig bør bakke sig selv op og får flyttet sig. Og så er man faktisk kommet rigtig langt.

Uddrag af ‘Forrådt og forelsket’:

Ved halv ni-tiden kan jeg ikke holde det ud længere, og ringer til Johans mobil. Han svarer efter fem ringetoner.
“Hej, det er mig,” siger jeg stift.
Tavshed. Så en raslen og lyden af skridt.
“Hej.”
“Jeg kom i tanke om, at jeg glemte at spørge dig om en ting,” siger jeg hurtigt og mærker, at jeg bliver hed i kinderne.
“Ja?”
Jeg fremfører mit ærinde, og Johan lover at spørge Andreas om ballet. Svarene er korte, og jeg kan mærke, at han gerne vil afslutte samtalen. Han har aldrig været meget for at sludre i telefon. Men jeg skal have at vide, at han ikke har løjet for mig. Ellers ender det med, at jeg slider linoleumsgulvet op herhjemme.
“Er du hos Zacke nu?”
“Ja. Det sagde jeg jo.”
Mine øjne brænder, og jeg bider mig hårdt i læben. Hvorfor lyver han? Hvorfor?
“Okay …” siger jeg og forsøger at holde stemmen i ro. “Så ses vi vel i morgen?”
“Ja, da. Hej.”
Jeg lægger røret på, men bliver siddende på telefontaburetten i lang tid. Jeg er underlig tom indeni. Jeg er ét stort hul, som jeg ikke kan se bunden af.