‘Ekstremt højt og utrolig tæt på’: Ekstremt højt & utrolig tæt på, er baseret på den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foers succesroman af samme navn, og er en historie, der udfolder sig i den unge Oskar Schells (Thomas Horn) sind. En opfindsom 11-årig newyorker, der finder en nøgle i sin afdøde fars (Tom Hanks) ejendele og tager ud på en livsnødvendig søgen igennem New York for at finde den lås, nøglen kan åbne.

Titel:

‘Ekstremt højt og utrolig tæt på’

Instruktør:

Stephen Daldry

Land:

USA

Distributør:

Warner

Premieredato:

1. marts 2012

— Et år efter at Oskars far døde i World Trade Center, på hvad Oskar kalder ”den værste dag”, er han fast besluttet på at holde fast i den livsvigtige forbindelse til sin far, der altid opmuntrede Oskar til at se sin frygt i øjnene.

På posen, Oskar finder nøglen i, står navnet Black, og Oskar påbegynder en systematisk rejse gennem New Yorks fem bydele og besøger en efter en de Blacks, han har kunnet finde i telefonbogen for at høre, om de kender noget til nøglen.

I sin jagt møder Oskar et broget udvalg af menneskeheden, som alle er overlevere på deres egen måde – heriblandt sin bedstemors (Zoe Caldwell) tavse lejer (Max von Sydow) og den grædende Abby Black (Viola Davis) — og han begynder at se nye forbindelser til den far, han savner, til sin mor (Sandra Bullock), som synes så fjern, og til hele den larmende, farlige, forvirrende verden omkring ham.

STEPHEN DALDRY (Instruktør)

Prisvindende film- og teaterinstruktør fra England. 51-årige Daldrys første spillefilm, Billy Elliot fra 2000, vandt mere end 40 priser verden over og modtog tre Oscar-nomineringer, bl.a. for bedste instruktion. Hans anden spillefilm, The Hours fra 2002 med Julianne Moore, Nicole Kidman og Meryl Streep, vandt ligeledes et utal af priser, bl.a. en Golden Globe for bedste film. Filmen modtog desuden ni Oscar- og elleve BAFTA-nomineringer. Hans seneste film, The Reader med Kate Winslet fra 2008, modtog fem Oscar-nomineringer, bl.a. for bedste instruktion. Både Winslet og Kidman vandt en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for deres præstationer, mens Jamie Bell vandt en BAFTA for bedste mandlige hovedrolle for sit portræt af arbejderklassedrengen Billy Elliot, der drømmer om at blive balletdanser.

Daldrys meritter som teaterinstruktør inkluderer Billy Elliot the Musical, A Number, Far Away, Body Talk, Figaro Gets Divorced og An Inspector Calls. Laver opsætninger både i USA og i England, og Billy Elliot the Musical blev sat op først i Londons West End (2005) og siden på Broadway (2008). Begge opsætninger vandt adskillige priser, heriblandt en amerikansk Tony Award til Daldry for bedste instruktion. Har haft mange opsætninger på Sheffield Crucible Theatre, hvor hans også startede sin karriere. Har været kreativ direktør Metro Theatre Company (1984-86), The Gate Theatre (1989-1992) og the Royal Court Theatre (1992 til 1998).


VIND BILLETTER TIL FILMEN

Konkurrence-spørgsmål: Hvad er det Billy Elliot så gerne vil i sin fritid, i Stephen Daldrys første spillefilm af samme navn?

Svar: Billy Elliot drømmer om at blive balletdanser

Vindere: Julie Hermansen, Melanie Gunaratnam, Sofie H. Hansen, Stine Rasmusssen. Stort tillykke!

Regler: Når du deltager, accepterer du, at konkurrencen kun er for børn og unge til og med 25 år. Kultur For Unge kan ikke garantere, at filmen går i en biograf nær dig eller hvor længe den går, så det er en god idé at undersøge det først. Vinderne vil blive slået op i denne rubrik den 4. marts 2012.