‘Paranormal Activity’: I går blev fjerde film udgivet på blu-ray, og jeg synes, det er den suverænt bedste siden 1’eren. Samtidig er det en skøn teenagehistorie med masser af romantisk flirt, som det foregår i virkelighedens USA.

Af Peter Henrichsen

Titel:

‘Paranormal Activity 4’

Instruktør:

Henry Joost, Ariel Schulman

Land:

USA

Distributør:

Paramount

Udgivelsesdato:

26. februar 2013

Følelses-barometer:‘Paranormal Activity 3’ var den mest konstruerede og mindst realistiske i serien. Vi måtte jo have historien om søstrene Katies og Kristies barndom, hvor noget paranormalt begynder at knytte sig til Katie, men dels skal videoerne forestille at være fra slut-firserne eller begyndelsen af 90’er og er derfor af dårlig kvalitet, og dels er pigernes forældre ikke så interessante, at jeg følte der var noget på spil.

Da det overnaturlige så endelig begyndte at vise sig, blev det på kort tid kørt utrolig langt ud. Det var som om manuskriptforfatterne forsøgte at lave ekstra vilde effekter, næsten i stil med 70’er klassiskeren ‘The Exorcist’, for at imponere, og det virkede lige modsat på mig.

Endelig var der jo den grimme fejl i 3’eren, at traileren, hvor pigerne står på badeværelset og siger ‘Bloody Mary’ tre gange, hvorefter der står en mørke skikkelse bag dem, slet ikke er med i selve filmen.

Nu kan alting ske

Alt det bliver der heldigvis lavet om på i ‘Paranormal Activity 4’. Nu har vi overstået pligthistorien og vi kan begynde på et helt frisk kapitel. Det, i sig selv, er dejligt befriende, for nu hænger vi ikke på en Katie og en Kristie, som vi ved vil overleve, næ, nu kan alting ske. Det suveræne i denne 4’er er, at det er en ren teenagehistorie. Derfor tror jeg også, at unge vil synes specielt godt om den.

En skøn teenagehistorie fyldt med flirt

Vi følger 15-årige Alex (Kathryn Newton) og hendes jævnaldrende high school-ven Ben (Matt Shively), der enten kommunikerer med web-cams eller er sammen i Alex’ families virkelig lækre American dream-villa. Ben er enormt lun på Alex, og det er måske gensidigt, men Alex har ikke lukket Ben helt ind i sit hjerte endnu, og den teenageflirt gør bare filmen enormt hyggelig og romantisk.

Gæst i en rigtig amerikansk familie

Kathryn er så meget teenager og spiller så godt, at jeg på intet tidspunkt følte, det var skuespil. Synsvinklen ligger primært hos hende, og hun bærer så at sige hele filmen hjem til de 6 stjerner. Samtidig er Ben, Alex’ forældre og Alex’ lillebror Wyatt (Aiden Lovekamp) enormt søde og sympatiske, og jeg fik hurtigt den mavefornemmelse, hvor jeg ønskede, jeg var en del af deres familie. Meget bedre bliver det vist ikke. Hvis man også som jeg, elsker at snuse i, hvordan rigtige amerikanske familie lever, er det en gave i sig selv at få lov til at kigge med i familiens hverdagsliv og nyde deres sindssygt lækre villa.

Oplev den – snak om den bagefter

Hvor der i ‘Paranormal Activity 3’ bliver givet fuld gas med effekter, er vi i denne 4’er tilbage til antydningens fine kunst. Less is more, og i særdeleshed i disse film. Vi skal overvindes af vores egen frygt og forestillinger. Det er det, ‘Paranormal Activity’-filmene kan.

Historien skal simpelthen opleves, og selv et kort resume, synes jeg vil tage glæden ud af selve filmoplevelsen. Derfor bliver dette en ultrakort filmanmeldelse. Se og gys over ‘Paranomal Activity 4’ sammen med en ven eller en veninde, og diskuter den bagefter. Rigtig god fornøjelse.

‘Paranormal Activity 4’

Blu-ray-konkurrence

Konkurrence-regler:

  • Konkurrencen er for børn og unge til og med 25 år.
  • Du deltager ved at svare på konkurrence-opgaven nedenunder.
  • Du skal skrive fornavn, efternavn og alder i din besvarelse, ellers deltager du ikke! (Har du glemt at skrive nogle af oplysningerne, efter du har sendt kommentaren ind, må du gerne skrive det som underkommentar til din egen kommentar. Det gør du ved at trykke på ‘svar’ under din egen kommentar.)
  • Du må kun skrive én kommentar og deltage én gang.
  • Den 6. marts 2013 trækker vi lod blandt deltagerne og finder to vindere blandt dem, der har besvaret opgaven og givet de korrekte deltageroplysninger. Vi slår vindernavnene op på denne konkurrence-side, du læser på nu, og vi sender en vindermail til hver vinder.
  • Hvis vinderne ikke har svaret på den vindermail, vi sender til dem, eller på anden måde ikke har fået etableret kontakt til os senest 20. marts 2013, fx via vores kontakt-e-mail som kan findes via menu’en eller på vores side på facebook, bortfalder præmien!

Konkurrence-opgave:

Skriv om en oplevelse, der skræmte dig!

Har du selv haft noget, der kunne være en paranormal oplevelse, så vil vi elske af høre om den.

Hvis du kun har oplevet noget, der gjorde dig rigtig bange, men som der trods alt var en naturlig forklaring på, er det lige så godt som deltagerhistorie.

Så alt i alt skal du blot skrive om en begivenhed, hvor du blev skræmt fra vid og sans.

Skriv dit svar som kommentar nedenfor og tjek, at du har husket både fornavn, efternavn og alder.

Vindere:

Konkurrencen er slut og vi har trukket lod og har fundet to vindere. Tillykke til Stine Gregersen og Majasol Ryberg! 🙂 Og tak for de mange historier 🙂