‘Ask konge taber’: Ask er en pigefikseret dreng med et problematisk liv. Han starter på efterskole, men har ikke rigtig lyst. Men da han møder Liv, begynder det pludselig at blive okay at gå på efterskolen. ’Ask konge taber’ er en socialrealistisk bog, men modsat mange andre socialrealistiske bøger, så følte jeg ikke rigtig, at jeg hverken lærte så meget af den, eller at jeg blev rørt over de følelser, der er i den.

Af Stine, 15 år

Titel:

‘Ask konge taber’

Forfatter:

Camilla Wandahl

Sider:

150

Udkommer:

2. september 2013

Forlag:

Høst & Søn

Følelses-barometer:
Da Ask starter på efterskole, er han allerede træt af det. Det eneste gode ved det hele, er pigerne. Stinna er lækker, og så er hun dejlig enkel. Men Asks værelseskammerat, Mads, synes også at Stinna er sød. Det betyder dog ikke noget for Ask, som har svært ved at håndtere andres følelser. Ask kan alligevel ikke lade være med at kigge på hende den gazelle-lignende pige, Liv. Hun er lukket og mørk, men spændende.

Skal Ask droppe den nemme pige, som han ikke rigtig behøver at involvere sig følelsesmæssigt i, eller skal han vælge Liv, som han inderst inde ikke kan lade være med at tænke på, men som behøver mere end bare kys?


  • At turde lukke kærlighed ind.
  • Svigt og sorg er meget dominerede i ’Ask konge taber’. Noget af det vigtige er, at man skal give slip på al sin vrede og sorg og prøve at komme videre.
  • Hvor let det er, ikke at involvere sig i andres liv. Hvor let det er, at såre folk og ikke at tage hensyn til deres følelser.


  • Camilla Wandahls måde langsomt at afsløre mere og mere omkring Ask og Liv. Hendes måde at gøre det på, er meget diskret, og hun skriver stort set aldrig noget helt præcist. Tit skal man tænke sig til, hvad hun mener og læse mellem linjerne – det synes jeg, er super godt. Ved langsomt at afsløre hvorfor Ask er, som han er, formår hun at holde spændingen.
  • Selve Camilla Wandahls sprog er rigtig flot. Hun sammenligner tit mennesker med dyr, hvilket i grunden er lidt sjovt, men det gav mig faktisk et rigtig godt billede af, hvordan personerne bevægede sig og så ud.
  • Hun skriver ungdommeligt – uden at det dog bliver virkelig ungdommeligt. Hun bruger blandt andet ikke ord som ’chiller’, ’swag’ og lignende, men karakternes sprog virker alligevel ret virkelig. Sproget er i det hele taget med til at få personerne, især Ask, til at virke mere levende. Men hendes sprog er ikke kun ungdommeligt, Camilla bruger også rigtig meget metaforer og billedsprog. Hun bruger mange udtryk, som jeg aldrig har hørt før, men som jeg alligevel forstod meningen med. Billedetsproget gør tit, at bogen ikke går helt amok i ungdom og fester.


  • Selve handlingen blev et par steder lidt tung. Den blev nogen gange lidt kedelig, og kørte bare rundt i ring. Ask tanker kører tit i cirkler, og nogle gange tænkte jeg bare: ”Så kom dog videre!”.
  • Nogle steder synes jeg, at Camilla bruger for meget billedsprog. Jeg blev lidt træt af, hele tiden skulle tolke hvad hun mente. Den følelse havde jeg især til slut, men den kom også over mig flere andre steder i bogen.


  • ’Ask konge taber’ passer bedst til 14-16-årige.
  • Den passer bedst til piger, mest på grund af sproget. Handlingen kunne sagtens have passet til fyre, men sproget vil nok kede dem.

Uddrag af ‘Ask konge taber’

Så får jeg øje på den sorthårede pagepige.
Hun ligner en gazelle. Hendes skuldre er spinkle og lidt spidse. Hun har en kortærmet, sort T-shirt på i noget stof, der sidder tæt til kroppen og fremhæver hendes spinkelhed, det der er lige ved at knække, og så alligevel ikke.
For hendes holdning er rank, og hendes hals er lang og lige. En markeret hage og en lidt høj pande. Mit blik vandrer til hendes lange slanke ben. Hun har mørke, stramme jeans på. Damn.
– Hvem går du efter? Mads slår mig på skulderen.
Jeg vender mig om mod ham med et sidste blik på gazellen. Hun er alligevel ikke min type. Alt for høj. Og som Pelle sagde: for pæn til at være sjov.