‘Forbandet dejlig’: Hedvig er femogtyve og skal snart giftes. Så da den 15-årige Robin efter et overfald uheldigvis bliver en del Hedvigs liv, skulle man ikke tro, der kunne ske noget … vel? Jeg læste bogen på en halv dag, fordi jeg simpelt hen ikke kunne lægge den fra mig. ‘Forbandet dejlig’er en spændende og interessant ungdomsbog, jeg sent vil glemme!

Af Sofie, 13 år

Titel:

‘Forbandet dejlig’

Forfatter:

Helene Uri
Arne Svingen

Oversat af:

Rasmus Klitgaard Hansen

Originaltitel:

‘Din vakre jævel!’

Sider:

241

Udkom:

12. december 2013

Pris:

Kr. 279,-
Paperback

Forlag:

Turbine

Følelses-barometer:

Hedvig er femogtyve år. Hun har penge, job, egen lejlighed: men vigtigst af alt, en ring på fingeren som et tegn på sin forlovelse til Gustav, den perfekte fyr: ambitiøs, sød og køn. Indtil den dag ringen bliver stjålet i et overfald af tre unge fyre. Men det er først, da en af de tre fyre, den 15-årige Robin, afleverer ringen tilbage, at hendes liv tager en uventet drejning.

Den var så fangende

Det var først, da jeg lagde ‘Forbandet dejlig’ fra mig, at det gik op for mig, at jeg havde læst den ud i en køre med kun én pause, da jeg skulle spise frokost. Den var så fangende, at den ikke var til at lægge fra sig, fordi den hele tiden holdt spændingen og var så godt bygget op, at der hele tiden var noget nyt at finde svar på. Det her en ungdomsbog, jeg sent vil glemme og sikkert kommer til at anbefale til alle, jeg kender – igen og igen. At bogen er nomineret til den norske ‘Uprisen 2013’, hvor det er de norske unge selv, der stemmmer og bestemmer, er ikke nogen overraskelse.


  • Utroskab – jeg kan vist rolig sige, at det vigtigste tema er utroskab: Hedvigs valg mellem Robin og Gustav.
  • Kærlighed – det er jo en kærlighedsungdomsroman.
  • Fremtiden – et af de store temaer er nok også det at skulle vælge sin fremtid. Hedvig står i valget mellem den trygge fremtid hos Gustav, som hun altid har drømt den, men pludselig kommer Robin og ændrer alle hendes fantasier om ”det perfekte liv”.


  • ”To stemmer, to forfattere” som der står i pressepapiret. I ‘Forbandet dejlig’ skriver de to forfattere fra hver sin synsvinkel i hvert andet kapitel. Først synes jeg, det lød en smule plat, men det fungerer super godt og giver bogen et helt andet flow, der hele tiden giver en trang til at læse videre.
  • Forsiden er seriøst forbandet dejlig! Den passer rigtig godt til historiens stemning og giver lyst til at læse bogen. Ved første-indtrykket, ser jeg et, og når jeg så ser på den igen, opdager jeg nye ting.
  • Da jeg læste resumeet til bogen tænkte jeg: okay, en 15-årig dreng og en 25-årig pige. Jeg kræver en ordentlig forklaring, for at de overhovedet gider holde et forhold kørende.” Men bogen giver en ordentlig forklaring og meget mere. Ikke et sekund tvivlede jeg på, hvorfor de ikke bare gik fra hinanden.
  • Sproget er ærligt og direkte, hvilket også gør det fængende. Der er ikke noget skjult, og fordi begge karakterer er så ærlige, kan man også nemt genkende ting fra sig selv. Det er fedt, at alting ikke er pakket ind i svære ord og lange sætninger, men er skrevet til målgruppen.
  • En ting, der gik op for mig, da jeg lagde bogen fra mig, var at den giver et rigtigt godt indblik i, at der stadig findes social klasseopdeling med forskel på ”rig” og ”fattig” i moderne forstand. Det viser ‘Forbandet dejlig’ rigtigt godt med Robin, der kommer fra et hjem med en enlig mor, der har job på en café, og Hedvig, der kommer fra en akademiker-familie, der går op i kunst og vinsmagning.


  • Flere steder i bogen fik jeg den indskydelse, at Hedvig kun kunne lide Robin, fordi de havde bedre sex end Hedvig og Gustav, fordi der blev lagt meget vægt på, hvor liderlige de var for hinanden.


  • Bogen er primært en pigebog, men en af dem, der også kan gå an til drenge – der skrives jo også fra Robins synsvinkel. Målgruppen vil jeg placere som 13-18 år, men jeg kunne også godt forestille mig at en 18-årig hellere ville læse noget tungere litteratur.

Uddrag af ´Forbandet dejlig´

Jeg ler og åbner den vakuumpakkede laks. Vic har skyllet risene og fået dem i kog, og hun er allerede gået i gang med at skære agurken ud i aflange stave. Beundringsværdigt hurtigt og effektivt. Jeg lukker grydeskabet for hende, fejer et par riskorn ned i skraldespanden og vender mig om for at finde et andet spækbræt. Lige foran mig står Vic og stirrer på mig med kniven i hånden løftet som et samuraisværd. Det giver et sæt i mig. Nu åbner hun munden, hendes stemme er dyb og påtaget dramatisk:

— Hedvig, jeg befaler dig: Du er nødt til at prøve at være sammen med nogle andre mænd, inden du bestemmer dig for Gustav. Gør som mig: Orientér dig i udvalget, inden du beslutter dig!

— Jeg har allerede besluttet mig. Gustav er manden i mit liv, siger jeg med stor patos og rækker ud efter spækbrættet, som jeg holder op som et skjold foran mig i et forsøg på at spille med på Vics spøg.

— Hedvig, helt seriøst. Gustav er god nok, men du er så ung, hvordan kan du vide, om han er den mand, du har lyst til at vågne op ved siden af resten af dit liv?

— Hver morgen? Jeg holder virkelig af Vic, men nogle gange er hun lidt for direkte. Jeg ved jo, at hun mener det godt. Hver morgen? Resten af mit liv.