‘Shadowlands’-serien: Kate Brian – forfatteren til den helt vildt fede ‘Private’-serien om Reed Brennan, der går på Billings – er ved at skrive en ny serie. Elskede du også ‘Private’, bliver du dog nok overrasket. Serien er ikke karakterdrevet, og plottet, der så skulle føre historien frem, er temmelig spinkelt. Det handler nemlig kun om, hvornår massemorderen Stephen Nell slår til igen.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

Shadowlands
(Shadowlands #1)

Forfatter:

Kate Brian

Sider:

336

Udkom:

8. januar 2013

Forlag:

Hyperion

Pris:

$16
Paperback

Følelsesbarometer:


Teenagepigen Rory Miller går på Princeton Hills High, hvor hun specielt elsker at læse de naturvidenskabelige fag. Hun vil nemlig være forsker, kræftforsker, så hun kan hjælpe andre kræftsyge kvinder bedre end hendes egen mor blev hjulpet. Nu bor hun blot sammen med sin far og sin søster Darcy, og alle synes det er ensomt efter morens død, men Darcy, der er ret udadvendt og derfor meget modsat Rory, hænger meget ud med drenge og glæder sig dog meget til at feste og fejre sine veninder, der bliver studenter.

Det hele går dog i stå i den lille familie, da Rory på en af sine daglige løbeture bliver overfaldet af en mand. Og det er ikke en hvilken som helst mand. Det er hendes high school-lærer Mr. Nell. Rory undslipper inden Stephen Nell får dræbt hende, og det sætter hele FBI i gang, fordi det viser sig at Stephen Nell er en eftersøgt massemorder, der går specielt efter unge piger.

Rory, Darcy og deres far får nyt efternavn, da de ufrivilligt bliver smidt ind i et vidnebeskyttelsesprogram og sendt til et nyt hus i noget, der hedder Juniper Landing, en lille forladt ferieø, hvor de lokale unge synes at kede sig ret meget, og hvor der knapt er mobilforbindelse. Alt sammen for at beskytte Rory fra Stephen Nell, som politiet stadig mener vil gøre alt for at dræbe Rory.

Noget helt andet end ‘Private’

Du kender sikkert Kate Brian som forfatteren til ‘Private’-serien med Reed Brennan, der går på Billings. ‘Shadowlands’ er hendes nyeste serie, og den er helt anderledes. Hvor ‘Private’ blev båret frem af de stærke karakterer, bliver Rory og Darcy tegnet utrolig løst op i ‘Shadowlands’. Rory virker tilmed lidt karikeret. Hun skal forestille at være en lidt nørdet naturvidenskablig interesseret pige, men det er måske at give den lidt for fuld skrue at lade hende – af den grund – vade rundt i en T-shirt med det periodiske system på og lade hende skrive biografer om Marie Curie (Polsk forsker indenfor kemi og fysik, der som første kvinde nogensinde modtog nobelprisen i fysik i 1911 for opdagelsen af polonium og radium).

Da det ikke er karaktererne, der bærer historien, forsøger Kate Brian at lade det være spændingen. Det begynder også temmelig intensivt med hjertet i halsen, men igen bliver det hele overdrevet på en pudsig måde, fordi FBI allerede er hjemme på Rorys bopæl med alle ledige biler, mandskab og helikopter allerede inden Rory selv bliver kørt hjem fra overfaldet af en god drengeven. FBI bor hos familien Miller i over en uge, men da Rory, Darcy og farmand bliver send til Juniper Landing og gerne vil have nogle politifolk med til at beskytte Rory, er der helt grinagtigt pludselig slet ikke mandskab til det overhovedet. Eh?

At familie så også kun skal skifte efternavn, med stadig kan hedde deres fornavne, så Stephen Nell blot kan søge på en familie, hvor der bor en Rory og Darcy sammen med en far, ja, det gør det blot endnu mere komisk. Handlingen trækker ud, for der sker ikke meget på Juniper Landing. Fester på stranden, som Rory ikke gider og lidt surfing, det er, hvad man kan lave på en ø, der ikke har mobildækning. Hmm, igen. En ferieø, der ikke har mobildækning. Hvilke feriegæster ville i 2013 nogensinde acceptere det?

Det hele virker meget fejlkonstrueret. Hvor næsten alle hovedpersonerne i ‘Private’ var hamrende intelligente, virker næsten alle i den her historie temmelig blanke. Og det overraskede mig fuldstændig. Kate Brian vil åbenbart gerne skrive en lidt anden genre i retning af Kimberly Dertings ‘Bodyfinder’ og ikke blive holdt fast af ‘Private’, men hun gi’r den for meget gas med spændingsskabende effekter, der blot hele tiden er Rorys egne fantasier. Det gennemskuer man hurtigt som læser, og jeg ventede blot på den cliff hanger, der måtte komme i slutningen, så man skulle få lyst til at læse næste bog.

Den kom. Men rejsen dertil var ikke sindsoprivende på nogen måde.

Uddrag af ‘Shadowlands’

If I only could erase the knowledge that Mr. Nell – the man who always wrote GOOD WORK in all capitals on my tests and underlined it three times, the guy who’d talked me into entering the statewide math competition last fall, the person I’d trusted and considered a mentor – had watched me in my bedroom and spied in the most private moments of my life. I had never felt so violated, I needed to escape. I needed a shower. I needed to get clean. I needed to be alone.