Finske “Poisonblack” har med Ville Laihiala i front, lavet deres tredje album. Det er fede gotiske metalnumre, hvor det langsomme og det melodiske, er det der falder bedst på plads.


POISONBLACK

Album: A dead heavy day

Genre: Gotisk metal

Land: Finland

Distributør: Century Media/EMI

Release: 24. marts 2008

Af Peter

Historien begyndte i år 2000, da ”Sentenced”- forsangeren, Ville Laihiala, følte trang til at udtrykke sig bedre som guitarist, og derfor bare måtte oprette det gotiske metalband, ”Poisonblack”, sammen med sine nære venner.

I fem år spillede Ville i begge bands, men i 2005 blev medlemmerne af ”Sentenced” enige om at stoppe. Ville havde været med siden 1996. Men ikke alle havde nye projekter at kaste sig over, og efter bandopløsningen blev ”Sentenced”-guitaristen Miika Tenkulas alkoholproblemer værre. Han døde tragisk nok i februar i år, kun 34 år gammel. Det spinkle håb om en genforening af ”Sentenced” var nu for evigt tabt.

På turné med “Lacuna Coil”

Men en genforening af ”Sentenced” var nu heller ikke realistisk, da Ville Laihiala brændte for sit nye ”Poisonblack”. Allerede året efter opløsningen af “Sentenced”, udgav ”Poisonblack” deres andet album ”Lust Stained Despair” (2006), som de var på turné med, sammen med italienske ”Lacuna Coil” – og det gik hen og blev en kæmpe succes!

Mere heavy med årene

Nu har “Poisonblack” udgivet deres tredje album, “A Dead Heavy Day” og glædeligt nok bliver de blot mere heavy med årene. Indspilningerne er foregået sammen med Kari Vähäkuopus, i Soundmix Studio i bandmedlemmernes hjemby Oulu, som ligger placeret i bunden af Den Botniske Bugt, nær den finsk-svenske grænse. Efterfølgende har produceren Aksu Hanttu (Entwine) mixet tråden i Grooveland Studio i Lahti, 100 kilometer nord for Helsinki.

Stærke kompositioner som kan stå på egne ben

Og der er blevet solidt hegn ud af arbejdet – med masser af potentielle hits! At for eksempel titelnummeret “A Dead Heavy Day” kan fremføres halvakustisk (som nedenstående YouTube-link viser), borger for at det er kvalitetskompositioner Ville Laihiala har stået for.

Melodiske riffs og omkvæd

At Poisonblack er blevet hårdere høres allerede på albummets andet nummer ”Diane” med det hurtigere trommespor, og de få monotone guitarakkorder uden riffs. Mere min smag, og helt perfekt, er tredje nummer, ”Left Behind”, hvor Marco Sneck lægger ud med et riff på keyboard (der dog lyder som en forvrænget guitar), og trommer der kører slow rock spillet med åben hihat. Charmen ligger i det melodiske og iørefaldende guitarriff og omkvæd.

“Fik jeg forresten advaret mod at høre guitar-break’et i ”Left Behind”. Det er euforiserende stof forklædt som lydbølger!”

Det langsomme og det melodiske vinder

Vi kan heldigvis ikke gennemgå alle de fede numre på dette fantastiske album, for de skal selvfølgelig høres. Men albummet spænder ganske vidt fra de stille slow rock’ede “X” og “You Can Tear Me Apart”, over de meget melodiske og iørefaldende “Left Behind”, “A Dead Heavy Day”, “Bear The Cross” og “The Days Between”, som også har nogle fantastisk flotte guitarsoloer, og sidstnævnte et kligende flot flygelspor som kontrast til de forvrængede guitarer. De hårdere og mere monotone numre er “Human-Compost”, “Hatelove” og “Lowlife”, som efter min mening er de mindst spændende.

Euforiserende stof

Total set er “A Dead Heavy Day” et rigtig fedt album, hvor Ville Laihiala virkelige har gjort sit yderste, da han omsatte sine følelser til tråd. Hvorfor græde over et ikke eksisterende “Sentenced”, når man kan glæde sig over Ville Laihialas fortsatte udvikling i “Poisonblack” med “A Dead Heavy Day”!?

Fik jeg forresten advaret mod at høre guitar-break’et og solo’en i ”Left Behind”? Det er euforiserende stof forklædt som lydbølger! Har man hørt det blot en enkelt gang, vil man få en skrækkelig tendens til at sættte nummeret på repeat. Eller endnu værre: at gentagne gange spole de 20 sekunder tilbage, indtil vennerne taber tålmodigheden og smider noget tungt i kraniet på én. Så er du advaret!

POISONBLACK “A Dead Heavy Day” (56:30)
1. Introuder (0:31)
2. Diane (3:57)
3. Left Behind (4:45)
4. Bear The Cross (3:50)
5. A Dead Heavy Day (5:07)
6. Me, Myself & I (4:30)
7. X (6:01)
8. Human-Compost (5:23)
9. The Days Between (6:02)
10. Hatelove (4:01)
11. Lowlife (4:28)
12. Only You Can Tear Me Apart (7:46)

Besætning:

Ville Laihiala – vokal, lead guitar
Tarmo Kanerva – trommer
Marco Sneck – keyboard
Antti Remes – bas
Janne Markus – guitar

Diskografi:

Escapexstacy – 2003
Lust Stained Despair – 2006
A Dead Heavy Day – 2008

Mere Poison Black:

www.poisonblack.com