© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved

Mix en nuttet superhund, en sarkastisk baggårdskat og en fuldstændig sindssyg fjernsynsnarkoman af en hamster. Så får du vinterferiens allersjoveste underholdning, og vel at mærke ikke kun for børn, lige så meget for voksne. ‘Bolt’ er et gennemarbejdet mesterværk, der viser at Disney sagtens kan lave moderne animationsfilm, der kvalitetsmæssigt er på højde med datidens ‘Bambi’ og ‘Askepot’.

Titel: Bolt

Instruktør: Chris Williams, Byron Howard

Genre: 3D-animation

Land: USA

Distributør: Walt Disney Pictures

Premieredato: 6. januar 2009

AF PETER HENRICHSEN

For super-hunden BOLT er hver dag fyldt med eventyr, farer og mysterier. I hvert fald indtil kameraet stopper. Da stjernen i et succesfuldt TV-show ved et uheld bliver sendt fra sit studie i Hollywood til New York, begynder hans største eventyr til dato, en rejse tværs over landet gennem den virkelige verden for at komme tilbage til sin ejer og medspiller, den 13-årige Penny.

Heldigvis har han følgeskab af den sarkastiske men realitetsnære kat, Mittens, og den forstyrrede hamster Rhino, der har set så meget tv, at den ligesom Bolt har svært ved at skelne film fra virkelighed.

3D-animation der falder naturligt

Bolt er det man kalder en 3D-animations film. Nogen vil måske kalde det tegnefilm, men fra den dag man ikke længere tegnede tegningerne i hånden, og gik over til computere, blev tegnefilm til animationsfilm. Pixar startede blandt andet ud med Toy Story som en af de første 3D-animationsfilm.

Heldigvis er der løbet meget vand i åen siden. Nu er det ikke 3D-animationerne der styrer mennesker og dyr som stive robotter, men mennesker og dyr der styrer animationerne. En due ligner en due i virkeligheden. Måden hovedet rykker forvirret rundt på, måden øjenlågene lukker på.

Kun nogle af menneskernes bevægelser er lidt karikerede i Bolt, og det er udelukkende for at bevare humoren. Ikke fordi man ikke kunne lave det helt realistisk.

Humor for alle aldersklasser

Normalt får en børnefilm jo prædikatet familiefilm, fordi ungerne jo er for små til selv at gå i biografen, og skal have nogle forældre til at betale for deres popcorn, og følge dem på toilettet et minut før den mest spændende afslutningsscene. Men Bolt er faktisk en rigtig familiefilm. Her sidder forældrene ikke og kigger på uret fordi de ser film på børnenes præmisser. Næ, de morer sig lige så meget som deres børn. For Bolt rummer både børnehumor og voksenhumor. Hvis man er i tvivl om hvad der er hvad, skal man bare lytte efter latteren.

Aldrig har jeg set en familiefilm hvor et helt hold af fædre skraldgrinede sig igennem dialogerne.

børnene morede sig højlydt

De mindste børn i biografen på ca. 6 år, faldt pladask for hamsteren Rhino, der tosser rundt i sin plexiglaskugle. Børnene talte med og grinede højlydt, når Rhino gentagne gange trillede ind i bagdelen på katten Mittens. Hvor er det skønt at spontaniteten kommer til udtryk, og hvor er det nemt at høre om en film går i hjertet på børnene.

Fædrene var også færdige af grin

Forældre var specielt vilde med katten Mittens ironiske humor overfor Bolt. Man skulle næsten tro Mittens havde vundet en pris for stand-up-comedy, for den bød på mere en 20 geniale sarkastiske kommentarer, der falder så godt i hak med den danske ironi. Aldrig har jeg set en familiefilm hvor et helt hold af fædre skraldgrinede sig igennem dialogerne.

Vicki Berlin burde have en pris

Hvis Vicki Berlin har været et dyr i sit tidligere liv, så har det været katten Mittens. Hendes tonefald og sarkasme til baggårdskatten kan simpelthen ikke opdrives bedre i det danske kongerige. David Owe’s stemme falder helt naturligt til Bolt, og Sebastian Dorset fungerer godt som Rhino. Det kan måske lyde som en bagatel med hvem der lægger stemmer til, men en forkert stemme til et dyr, kan spolere illusionen godt og grundigt, lige så vel som Vicki Berlin’s kan trække det hele op til et fantastisk højt niveau.

Flot musik, men ingen syng-med-film

Også musikken var fremragende og understøttede handlingen. Der blev oven i købet også plads til to sange, som ligger på filmens soundtrack. Nogle gode ørehængere, men dog slet ikke op i niveau med fx musenes kjolesyningssang i Askepot, og ikke noget som børnene kunne synge med på.

En film hvor alt bare fungerer

Bolt er kvalitet hele vejen igennem. Historien, animationerne, orkestermusikken, dyrenes personligheder, og de danske stemmer, går op i en højere enhed, der i den grad giver baghjul til andre animationsfilm. På intet tidspunkt tænkte jeg: “Ah, det kunne man godt have lavet bedre!” Det er utrolig svært at gøre den her film bedre. Det skulle måske lige have været nogle få danske numre som børnene kunne synge med på. Duetten mellem Miley Cyrus og John Travolta i “I Thought I Lost You” er dejlig, og ligeledes “Barking at the Moon” med Jenny Lewis, men mere for teenagere og voksne end for børn.

Børn kan mere end deres mødre tror

Filmens start var hæsblæsende og actionfyldt, og det mindede mig om en forældrekommentar jeg havde læst på et forum forinden, hvor en mor skrev at hun havde valgt at udvandre fra Bolt og vælge en anden film til sit barn. Simpelthen på grund af al larmen i den første actionscene. Jeg spurgte derfor en mor til en pige på 6 år og dreng på 5 år, som så Bolt sammen med os, hvad hun mente om starten.

Svaret lød:

”Jeg synes også der var meget lyd på i de første 5 minutter, så jeg holdt dem lidt for ørerne. Men det er jo blot min mening, ungerne selv var vilde med det!”

Bolt

© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved
© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved
© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved

– Hvad synes du om Bolt?

Andrea, 11 år, Birkerød

Jeg synes at ’Bolt’ var en super god og spændende film. Den var fyldt med action, og utrolig sjov.

Dyrene i filmen havde nogle enormt sjove udtryk, og det var også nogle rigtig sjove ting de sagde. Især hamsteren grinte jeg meget af, specielt da hans kugle duggede helt til, fordi han åndede så hurtigt af bar iver efter at hjælpe Bolt.

Men heldigvis var filmen ikke kun sjov, den var også meget sørgelig, og jeg var lige ved at græde da Bolt i slutningen skal redde sit menneske ud af den brændende bygning, men da de ikke kan komme ud, kryber Bolt ind til hende mens flammerne nærmer sig.

Filmen var rigtig godt lavet og der var egentlig ikke noget dårligt ved den overhovedet.

Jeg tror faktisk at det var en af de bedste film jeg har set længe.

Oliver, 5 år, Valby

Jeg synes den var rigtig god, rigtig meget.

Det var sindssygt sjovt der hvor Superhunden sad fast på den der stige, og dens blå snor, den var bundet fast til stigen. Hunden prøvede at binde den op, og katten holdt stigen så stigen og superhunden ikke faldt af. Så kom hamsteren og skubbede til katten, fordi hamsteren troede at katten gjorde sådan at Bolt var ved at falde ned. Hamsteren var lidt dum.

Dér hvor Bolt skulle lære at tigge det var sjovt. Det var katten der skulle lære Bolt at tigge. Katten prøvede også at tigge noget mad, og så sagde manden ”Skrub af med dig,” til katten. Men til hunden der sagde de ”Er du sulten?” fordi jeg tror den så sødere ud. Og ved du hvad, så skulle den ligge hovedet på skrå og tage ørerne ned. (Oliver viser det på sin bamse.)

Det allerallerbedste det var til sidst, fordi at pigen var derhjemme og så fandt de Bolt og fulgte ham hjem til huset. Så kom Bolt hen til mennesket Penny og så boede de der alle sammen, katten, hunden, hamsteren, pigen og moren. Det var godt, fordi de elskede hinanden alle sammen.

Camilla, 17 år, Dragør

Jeg bliver aldrig for gammel til Disney, det fik jeg bekræftet, da jeg var i biografen for at se Bolt. Den film er bare god underholdning! Historien er som den skal være – ikke noget man skal tænke over, bare fuld af sjove hændelser og nye eventyr.

En rigtig fed detalje var, at Bolt starter med et kæmpe brag af en actionscene!

En vellykket Disneyfilm får mig altid til at græde, og Bolt var ingen undtagelse. Jeg kunne ikke lade være med at sidde og blinke tårer væk, da Bolt løb ind i den brændende bygning for at finde sit menneske.

Men det bedste var nok figurerne! Jeg elsker dem! Min favorit er katten, som hele tiden kommer med sarkastiske kommentarer, der får hele biografsalen til at bryde i latter. Men jeg kan nu heller ikke lade være at grine af den loyale hamster, som kommer rullende efter dem i sin lille kugle.

Louise, 13 år, Esbjerg

Bolt er en super god og spændende film som man griner rigtig meget af.

På et tidspunkt fik næsten hele biografen et ordenligt grineflip, selv de voksne.

Og lige pludselig hviskede min kusine også: “Jeg syntes den her film er en af de bedste jeg har set længe.” Og det vil jeg give hende helt ret i.

Bolt er helt klart et besøg værd. Det er en rigtig sjov film men der kommer selvfølgelig også nogle sørgelige steder hvor man får en lille tåre i øjet. Bolt tror jo at den er en superhund i virkeligheden, og det er også det der gør filmen rigtig sjov.

Man skal nok ikke tage et barn på 3-4 år med ind at se den, da der er høje lyde og skurke osv. Den sjoveste figur som er med er nok hamsteren hehe. Men jeg kan da i hvert fald sige at man får rigtig ondt i maven så meget som man griner :). Men helt klart en film som jeg ville se igen 🙂

Det er både en meget sjov og spændene film og animationerne er også rigtig gode. Men den starter måske op med lidt for meget fantasi så derfor vil jeg give den 5 stjerner

Mikkel, 17 år, Birkerød

Med ”Bolt” bliver det atter slået fast; folkene fra Disney kan bare det dér! Gang på gang bliver den ene fantastiske film spyttet ud efter den anden, og historien om filmstjerne-hunden Bolt er absolut ingen undtagelse. Animationen er endnu engang overvældende, og med en detaljerigdom så man aldrig keder sig, simpelthen en fryd for øjet.

Nok engang har filmsnedkerne fra Disney formået at sammensætte en både spændende, rørende, sjov og ikke mindst original historie, og som altid i deres produktioner er denne krydret med en håndfuld hylende morsomme bifigurer, specielt hamsteren Rhino må fremhæves som enormt morsom med dets vanvidsagtige udtryk og geniale kommentarer.

Jeg havde slæbt både mor og lillesøster med i biografen og alle var vi enormt underholdt. Der kunne kastes mange roser ud over denne nye Disney klassiker, men jeg vil i stedet blot anbefale alle at tage et smut i biffen og se den ved selvsyn.

Andrea, 15 år, Valby

Som hamsteren selv siger, synes jeg den har helt ret i ”BOLT er verdensklasse!”

Jeg synes det var nogle geniale figurer. Hunden, katten og hamsteren, de var bare et godt match! Filmen er både rørende, lærerig og sidst men ikke mindst ”superüber” sjov!

En film for alle med både voksen- og børnehumor. På et tidspunkt hørte jeg en masse fædre grine højt. Og andre gang var det børnene der skiftevis skreg af grin og af spænding.

Og mig, ja jeg havde bare grineflip næsten hele vejen igennem. Undtagen lige når filmen blev lidt rørende og tårerne begyndte at trille ned af kinderne i stedet.

Jeg synes helt klart det er en ny Disney-klassiker, der bare skal stå på hylden i et hvert hjem eller børneværelse, også om mange år. Den skal helt klart ses!

Album: BOLT – soundtrack

Genre: Filmmusik

Land: USA

Distributør: EMI Music

Release: februar 2009

BOLT Soundtrack

Soundtracket til Bolt er faktisk noget helt andet, end det reklamerne prøver at sælge det på, nemlig duetten mellem Miley Cyrus og John Travolta i “I Thought I Lost You”.

Det er et dejligt iørefaldende og catchy nummer, der er fyldt med westernguitar, der fortsætter i Jenny Lewis’ “Barking at the Moon”, der kommer helt over i Country-genren. Skønt nok, for den hører vi sjældent noget til her hjemme.

Men når de to numre er spillet, er resten af Bolt-soundtracket rent faktisk orkestermusik komponeret til filmens forskellige scener.

Fantastiske kompositioner

Når man ser Bolt smelter billeder, tale og musik sammen til vellykket helhed, og derfor tænker man nok ikke så meget over hvor god filmmusikken rent faktisk er, bortset fra at man til tider tager sig selv i at sidde og tromme med fingrene på colabægret.

Spiller sig igennem handlingen

Komposition “Meet Bolt” har et utroligt smukt klaverstykke, hvor man ud fra tonerne, kan se ham sidde som hvalp i al sin nuttethed. Det er så smukt at man næsten kan få blanke øjne. Næste komposition er James Bond-agtig, fordi den skal passe til den voldsomme actionscene i starten af filmen. Så har katten Mittens sin egen komposition, og sådan spiller symfoniorkestret sig igennem alle scenerne, så det passer til handlingen. Endelig slutter Jenny Lewis af med “Home at last”, der egentlig bare er et kort outtro af hendes “Barking at the Moon”.

Børn fortjener også klassisk musik

Popnumrene til Bolt er gode. Ingen tvivl om det. Ligeledes er symfoniorkestrets kompositioner fremragende, og bør høres på hjemmets største højttalere. Sigurd Barrett, børneværten og musikeren, vil helt sikkert klappe i sine hænder over at børn for en gangs skyld får lov til at høre klassisk musik i stor stil, og intet passer bedre til filmen. Det er virkelig professionelt strikket sammen.

Manglende temaer

Spørgsmålet er bare hvor interessant symfoniorkestret er at høre på, uden billeder. Første gang man hører cd’en, gennemlever man alle scenerne fra filmen, men samtidig skifter musikken så hurtigt på grund af filmens hurtige sceneskift, at man ikke rigtig når at få fat i nogen genkendelig temaer.

Man kan sige at musikken snarere følger dyrenes færden, end den har temaer, som næsten al klassisk musik har, og som orkestermusikken til Star Wars for eksempel har det.

Derfor bliver hjernen også trættet ret hurtigt, af at lytte til orkestermusikken i Bolt. Og når musikken er lyttet til ende, er der ikke rigtig noget man savner, for de catchy temaer lå kun i de første to country-titelnumre.

Hvor blev de danske sange af

Men den succes Bolt har været spået, og med den store målgruppe Bolt har haft, faktisk fra 5 år og helt op til forældrenes 40-50 år, ja så er det underligt at man ikke også har produceret et par danske numre som børnene kunne synge med på. High School Musical 3 og Camp Rock der havde en meget smallere målgruppe, er der blevet lavet danske titelsange til. Hvorfor så ikke til Bolt?

Soundtracket til Bolt er fremragende musik, men det passer nu bedst til billederne, fremfor at stå alene.