Thriller/Gys: På ethvert hospital med respekt for sig selv, er der en patologisk afdeling, hvor man obducerer de døde, for at lære om sygdomme og dødsårsager. Og når vi ser kriminalfilm på tv, er der mange af os der frygter scenerne fra disse patologiske afdelinger, omend de kun varer ganske få minutter. Alligevel ærgrer vi os over at vi ikke fik set ”noget” når scenen ender. For det makabre og det væmmelige, tiltrækker på underlig vis lige så meget som det frastøder. For dem af os der har denne mystiske trang, er “Pathology” filmen!

AF PETER HENRICHSEN

Ted Grey er en velrenomeret læge fra Harvard University.

Efter at have været i Afrika for Unicef, har Teds kommende svigerfar nu skaffet ham job på en patologisk afdeling på et stort amerikansk universitetshospital.

Ted skal arbejde sammen med Dr. Gallo, der tydeligvis ikke bryder sig om at der kommer nogen ind på afdelingen der er klogere end ham selv, og lige fra første dag begynder en sygelig magtkamp imellem de to læger.

Selskabsleg i opiumståger

Ganske hurtigt bliver Ted viklet ind i Dr. Gallos hemmelige ”studiegruppe”, hvor medlemmerne efter tur, præsenterer hinanden for en afdød, hvis dødsårsag ikke kan forklares.

Det hele foregår i opiumståger i et forladt operationsrum i kælderen, men selv om det blot ligner en avanceret selskabsleg, finder Ted ud af at det er dødelig alvor, da han selv skal ”skaffe” nogen til bordet.

En dejlig unik gyser

Historien i ”Pathology” er dejlig unik. Jeg har aldrig tilbragt så mange timer ved obduktionsbordet før i en film, og selv om det lyder kynisk, er det fascinerende. For man henrykkes og forbavses når lægernes hemmelige leg bliver vildere og vildere, og selv om man stritter imod med arme og ben, som sad man i en rutsjebane, kommer vi ud over ”point of no return”. Det ville være synd at afsløre mere!

”En anelse mere makabert end i virkeligheden, og som reaktion på de realistiske obduktionsscener, kan man enten grine eller løbe skrigende væk. Heldigvis får lægernes morbide humor en til at smile og blive.”

Realistisk

Netop fordi ”Pathology” ikke er en såkaldt splatterfilm, men obduktionerne er holdt realistiske, kommer scenerne tæt på. Halvdelen af tiden befinder vi os ved de kolde stålborde, i færd med at obducere diverse lemlæstede eller helt almindelige afdøde.

En anelse mere makabert end i virkeligheden, og som reaktion på de realistiske obduktionsscener, kan man enten grine eller løbe skrigende væk. Heldigvis får lægernes morbide humor en til at smile og blive.

Vurdering

Jeg nød ”Pathology” i fulde drag. Skønt med en gyser/thriller der ikke mindede om ”alle de andre”.

De gustne, slidte hospitalsgange og forventningen om at det hele tiden bliver mere ubehageligt, er et psykologisk gys der sætter sine spor. Historien fungerer fremragende og slutningen er overraskende.

Milo Ventimiglia og Michael Weston spiller så indlevende (som henholdsvis Ted Grey og Dr. Gallo), at man ikke et sekund tvivler på at de er retsmedicinere. Og deres smukke kærester, gør bestemt ikke filmen mindre kedelig.

Måske er der ikke så frygtelig meget at tænke over bagefter, men en gyser/thriller handler vel netop også om at blive underholdt så godt undervejs, at man glemmer tid og sted – og det gør man virkelig med ”Pathology”.

Et ”must” for ”CSI”-fans og medicinstuderende!
– Hvad synes du om “Pathology”?

Emilie, 14 år, Nuuk

“Pathology” er en film, som man husker i lang tid efter man har set den, og hvis historie er helt unik. Meget af filmen foregår på patologisk afdeling, hvor dr. Grey og hans kolleger arbejder. Patologisk afdeling er et perfekt sted til en thriller, skummelt og en smule makabert, som det er.

Filmen er spændende hele vejen igennem, delvist fordi historien aldrig er set før, og også fordi at alle skuespillerne virkelig gør det godt. Meget af tiden sidder man og skærer grimasser over klamme dødsårsager, men et par gange bliver man også nødt til at grine over patologernes syge humor.

Jeg kan helt klart anbefale “Pathology” til alle dem, som gerne vil have en god film-oplevelse, og som godt kan tåle de blodige scener.

Pathology

Medvirkende:

Ted Grey – Milo Ventimiglia
Jake Gallo – Michael Weston
Gwen Williamson – Alyssa Milano
Juliette Bath – Lauren Lee Smith
Griffin Cavenaugh – Johnny Whitworth
Dr. Quentin Morris – John de Lancie
Catherine Ivy – Mei Melançon

Der er intet ekstra-materiale på dvd’en.