Børne-drama: Serien om Mille startede uheldigt ud, fordi første afsnits tema om døden ikke er for de mindste børn. Men med fremragende troværdigt skuespil og massere af svære emner, som der længe har været behov for at blive taget hul på, har “Mille” foldet sig ud som en smuk svane, der nu også har vundet to priser for bedste nordisk børne-tv.

AF PETER HENRICHSEN

Mille (Mathilde Arcel Fock) er meget sammen med sin bedste veninde Marie (Sasha Sofie Lund). De er begge to helt vilde med at synge, og håber de skal optræde ved skolens sommerkoncert. Men den drøm bliver brat slået i stykker, da Mille og Marie bliver kørt ned på cykel da de er på vej hjem fra skole.

Marie dør og 12-årige Mille kæmper nu for at overleve tabet af sin bedste veninde, og blot for at få hverdagen til at fungere nogenlunde igen. Samtidig slider Mille’s mor Conny (Lærke Winther), med at holde familiens kaffebar fra fallittens rand. Og hendes far, Carsten, har heller ikke meget tid til omsorg, da han har fundet sig en ny kæreste som han er ved at flytte til Silkeborg med.

Heldigvis finder Mille tid og venskab hos klassens outsider, Tobias (Lucas Munk Billing), og sammen finder de nye håb. Tobias kæmper også med en skør familie, og det er som om at verden bliver meget rarere, når man er to der har det samme problem.

En uheldig start

Mille startede desværre op på DR TV som en kontroversiel børneserie. Selv om DR havde varslet at serien startede trist ud med Maries død, kom realismen og målgruppen alligevel bag på mange forældre, hvilket selvfølgelig skabte en telefonstorm.

Men der er ingen verdens ting galt med tv-serien om Mille, tværtimod. Og selv om man indførte en vejledende aldersgrænse for børne-tv, ligesom man har på biograf- og dvd-film, ville grænsen uden tvivl være meget diskutabel og forskellige fra familie til familie. Dvd’en har en vejledende aldersgrænse på 7 år, og det synes stadigvæk at være alt for ungt til at bearbejde en historie om bedstevenindens død.

Modigt at lave en serie om de svære emner

Bortset fra misforståelserne om seriens målgruppe, er det endog meget glædeligt, at DR tør tage hul på de svære emner om død og sorg, som mange børn jo bliver tvunget ud i, uanset hvor gamle de er. ”Mille” er en dejlig realistisk serie om livet på godt og ondt, og det er skønt at se børn-tv hvor voksne også opfører sig som rigtige voksne, og ikke er påtagede fjollede eller barnlige.

Troværdigt børne-skuespil

Mathilde Arcel Fock spiller fremragende som Mille, og Lucas Munk Billing mindst lige så godt som Tobias. Det kan ellers være svært at få børns dialoger til at køre realistisk, hvilket man tydeligt ser i Isas Stepz-serien, men i ”Mille” glemmer man fuldstændig at der er tale om skuespil. Også de voksnes skuespilspræstationer er fremragende, ikke mindst Lærke Winthers, hvilket gør serien lige så spændende for forældre.

Serien hentede førstepladsen som ‘Bedste drama/fiktion’ og ‘Hjerteprisen’, som bliver givet til den produktion på festivalen, som har ramt deltagerne bedst og lige i hjertet.

Stor “Mille”-fanskare

Alle 10 afsnit af ”Mille” udgives nu på en dobbelt-DVD, og ”Mille” har allerede en stor fanskare i form af 5.000 Facebook fans, og DR’s webside om serien har trukket mere end to millioner streamings. Anna David synger den triste og smukke titelmelodi ”Når en engel siger farvel”, og den musikvideo er allerede blevet set og hørt mere end 100.000 gange på YouTube.

Vandt to priser på børne-tv festival

Det nyeste er at ”Mille” vandt hele to priser, lørdag den 6. juni på den sjette ‘Nordisk Barne TV Festival 2009’. Serien hentede førstepladsen som ‘Bedste drama/fiktion’ og ‘Hjerteprisen’, som bliver givet til den produktion på festivalen, som har ramt deltagerne bedst og lige i hjertet.

Vurdering

Det er skønt at DR endelig laver en børne-serie om de svære ting i børns hverdag, uden at hverken over-, eller underspille det.

Jeg bedømmer “Mille” til at være for preeteens og teenagers, og jeg synes derfor man skal være 10-11 år, for at kunne forstå Mille’s krise. Samtidig er seriens også fremragende for forældre, så det kan jo netop være en god grund til at se den sammen med børnene.


– Hvad synes du om “Mille”?

Andrea, 11 år, Birkerød

Jeg syntes at “Mille” er spændende og rigtig god, men også sørgelig.

Jeg har set serien et par gange, og hver gang jeg ser det afsnit hvor Marie dør, er jeg tæt på at græde. Det er lidt hårdt at se på, for tænk nu hvis det havde været ens egen søster, bror eller veninde. Men det hele var heldigvis overstået efter første afsnit, så man fik hurtigt andet at tænke på.

Serien handler også meget om ting der er svære at snakke om, som f.eks. død og mobning.
Jeg syntes at serien er nem at følge med i, og jeg forstod det hele. Der skete mange forskellige ting i serien, men nogle gange blev det dog lidt ensformigt. Jeg syntes også at skuespillerne var gode, men man har vel altid en favorit eller en man ikke syntes så godt om, min favorit er Mille som jeg syntes spiller rigtig godt.

Det var også rigtig godt lavet, at serien ligesom var bygget op omkring en sang, nemlig ”Venner forever”.

Serien kan ses af alle syntes jeg, men nok ikke af for sarte sjæle.