© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved
Mix en nuttet superhund, en sarkastisk baggårdskat og en fuldstændig sindssyg fjernsynsnarkoman af en hamster. Så får du historien, som bliver sommerens allersjoveste familieunderholdning. Bolt er et gennemarbejdet mesterværk, der viser at Disney sagtens kan lave moderne animationsfilm, der kvalitetsmæssigt er på højde med datidens Bambi og Askepot. Og på dvd og bluray kan vi nu nyde at det er både er dansk og engelsk tale.

AF PETER HENRICHSEN

For super-hunden BOLT er hver dag fyldt med eventyr, farer og mysterier. I hvert fald indtil kameraet stopper. Da stjernen i et succesfuldt TV-show ved et uheld bliver sendt fra sit studie i Hollywood til New York, begynder hans største eventyr til dato: en rejse tværs over landet gennem den virkelige verden for at komme tilbage til sin ejer og medspiller, den 13-årige Penny.

Heldigvis har han følgeskab af den sarkastiske men realitetsnære kat, Mittens, og den forstyrrede hamster Rhino, der har set så meget tv, at den ligesom Bolt har svært ved at skelne film fra virkelighed.

3D-animation der falder naturligt

Bolt er det man kalder en 3D-animations film. Nogen vil måske kalde det tegnefilm, men fra den dag man ikke længere tegnede tegningerne i hånden, og gik over til computere, blev tegnefilm til animationsfilm. Pixar startede blandt andet ud med Toy Story som en af de første 3D-animationsfilm.

Heldigvis er der løbet meget vand i åen siden. Nu er det ikke 3D-animationerne der styrer mennesker og dyr som stive robotter, men mennesker og dyr der styrer animationerne. En due ligner en due i virkeligheden – måden hovedet rykker forvirret rundt på, måden øjenlågene lukker på.

Humor for alle aldersklasser

Bolt er faktisk en rigtig familiefilm. Her kan man slet ikke lade være med at blive hængende i sofaen sammen med børnene, for Bolt rummer både børnehumor og voksenhumor. Hvis man er i tvivl om hvad der er hvad, skal man bare lytte efter hvem der griner hvor.

børnene morede sig højlydt

De mindste børn på 6-7 år, falder pladask for hamsteren Rhino, der tosser rundt i sin plexiglaskugle. Børnene taler med og griner højlydt, når Rhino gentagne gange triller ind i bagdelen på katten Mittens. Hvor er det skønt at spontaniteten kommer til udtryk, og hvor er det nemt at høre om en film går i hjertet på børnene.

Mittens – forældrers favorit

Som voksen får man hurtig en stor forkærlighed for katten Mittens ironiske humor overfor Bolt. Man skulle næsten tro Mittens havde vundet en pris for stand-up-comedy, for den bød på mere en 20 geniale sarkastiske kommentarer, der falder så godt i hak med den danske ironi. Aldrig har jeg set en familiefilm hvor jeg har måtte tørre øjnene så mange gange af bare grin. Skønt!

Vicki Berlin burde have en pris

Hvis Vicki Berlin har været et dyr i sit tidligere liv, så har det været katten Mittens. Hendes tonefald og sarkasme til baggårdskatten kan simpelthen ikke opdrives bedre i det danske kongerige. David Owe’s stemme falder helt naturligt til Bolt, og Sebastian Dorset fungerer godt som Rhino. Det kan måske lyde som en bagatel med hvem der lægger stemmer til, men en forkert stemme til et dyr, kan spolere illusionen godt og grundigt, lige så vel som Vicki Berlin’s kan trække det hele op til et fantastisk højt niveau.

Vurdering

Bolt er kvalitet hele vejen igennem. Historien, animationerne, orkestermusikken, dyrenes personligheder, og de danske stemmer, går op i en højere enhed, der i den grad giver baghjul til andre animationsfilm.

Endnu en fantastisk detalje ved “BOLT” dvd’en er, at unge og voksne har muligheden for at vælge engelsk tale. Det bliver mere og mere efterspurgt, fordi tv og internet næsten har gjort engelsk til vort andet modersmål. Stor ros til Disney for at have husket dette på denne danske “BOLT”-dvd. Så nu kan vi også høre John Travolta som “Bolt”, og Miley Cirus, også kendt som “Hannah Montana”, som “Penny”.

Bolt

© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved
© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved
© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved
© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved


“BOLT”

– på dvd og blu-ray

Ekstramateriale:

• Dansk, engelsk og norsk tale
• Kortfilm: Super Rhino
• Slettede scener
• Mød John Travolta og Miley Cyrus
• “I Thought I Lost You” musikvideo

Bluray Combo Pack indeholder yderligere

• “BOLT” på dvd
• Spil: BOLT mod den grønøjede mand
• Galleri med stadier i animationsarbejdet

Dvd eller Blu-ray, eller begge dele?

Hvis man er frustreret over at købe dvd-film, nu hvor blu-ray er ved at vinde indpas, og man overvejer at købe en blu-ray-afspiller på et senere tidspunkt, har Disney indført “Blu-ray Combo Pack”, et koncept som går ud på at man både får “BOLT” på blu-ray og på dvd, for prisen på en blu-ray.
Første film udgivet som Combo Pack var “Pinocchio”. “BOLT” er den anden.