Sommerferie-aktiviteter: “Cirkus Summarum” cd’en er fyldt med sprudlende bigband-numre, kendte DR-børnesange, og kun ganske få svipsere. Det er herligt at DR og Muskelsvindfonden bruger sommeren på at præsentere børnene for et rigtig godt gammeldags bigband, når det er allerbedst.

AF PETER HENRICHSEN

Børnenes sommerferie nærmer sig hastigt, og i år er det meningen at alle børn og forældre skal ud og dufte til frisk savsmuld i et af Cirkus Arenas store telte. DR Bigbandet præsenterer de bedste sange og melodier fra DR’s børneudsendelser, fremført af alle DR’s nuværende børneværter – selvfølgelig kombineret med masser af gøgl og spas. Det samlede resultat hedder ”Cirkus Summarum”, og cd’en til forestillingen er netop udgivet.

Et bigband – lige så sjældent som en gris

For en del år siden var det på mode, at børn forklædt som stjerner, udgav cd’ere med klassiske børnesange indspillet med diskorytmer. Disse forfærdelige musikalske produkter får nu heldigvis dødsstødet af rigtige musikere, når DR’s bigband viser børn og forældre hvor godt rigtige musikere spiller, og hvor flot en rigtig bigband-koncert lyder. For de børn der altid kun har hørt cd’ere og samplede instrumenter, bliver det nok en lige så stor oplevelse, som for bybørn der oplever en bondegård for første gang. For at have hørt skinnende messingblæsere, rigtige trommer, fløjter og jazzguitarer, er lige så sjældent som at have klappet den gris, der ender som flæskesteg på middagsbordet.

“For de børn der altid kun har hørt cd’ere og samplede instrumenter, bliver det nok en lige så stor oplevelse, som for bybørn der oplever en bondegård for første gang.”

Forrygende flotte arrangementer

Derfor er det en genial idé at smide bigband og børneværter ud i et cirkustelt, så børnene kan få en ægte musikalsk oplevelse til sommer. Og sangene er blevet rigtig vellykkede. Bigbandet spiller så forrygende, at man dårligt kan vente på at det bliver “Cirkus Summarum” tid. Solisterne, blandt andre Simone West, Rasmus Bjerg, Signe Lindkvist og Sigurd Barret, gør det også helt fantastisk. Man kan slet ikke lade være med at synge med på alle de dejlige klassikere som vi alle har set og hørt på tv. Heldigvis har DR også indset at fællessangen er en kæmpe del af det, når børn lytter til musik. Derfor følger der med cd’en et farvestrålende sanghæfte, så man kan øve de sidste sange man ikke kan, inden man tager i cirkus. Top point for det.

Vurdering

Hvis man ser bort fra at den første tekst man slår op på i teksthæftet (Szhirley’s introsang) er fyldt med fejl, er det skønt at man har husket at de fleste børn utrolig gerne vil synge med selv. Og bortset fra 2-3 numre der ikke rigtig passer ind på “Cirkus Summarum” albummet, for eksempel hele to melodier fra det ikke særlige kendte program “Skæg med tal”, er det samlede resulatet nu utrolig positivt og af virkelig høj kvalitet. Mange vil helt sikkert købe albummet efter de har oplevet bigbandet og solister i levende live i cirkusteltet, men har man allerede planer om at købe cirkusbilletter, er det bestemt heller ikke dårligt at erhverve sig cd’en inden forestillingen. Så har børnene noget at glæde sig til, og kan øve sig på sangene så de får endnu mere ud af cirkusforestillingen. Ingen tvivl om at “Cirkus Summarum” bliver børnenes velfortjente hit!1/ Cirkus Summarum – Szhirley * * * * *

Catchy, sødt intro-nummer, skrevet af Sys Bjerre. En sang der sidder fast, allerede efter første gang.

2/ Cirkusdirektørens sang – Cirkusdirektøren * * * *

Skøn blæs kombineret med sjov monolog, og jazz’et kor.

3/ Se min kjole – Simone H. West * * * * *

Utrolig smukt arrangeret som ballade, hvor Simones dejlige, varme vokal bliver akkompagneret på flygel. Guitarsoloen, samt mellemspillet på sax sidder bare!

4/ Kaj’s sang – Cirkusdirektøren * * * * *
Utrolig festligt. Gennemført flotte blæsere. Her kommer bigbandet virkelig til sin ret. Pragtfulde soloer. Fremført på en skæg og nyskabende måde af Rasmus Bjerg.

5/ Skæg med tal – Hr. Skæg **

Mikkel Lomborg som hr. skæg, lyder mest som en ikke vindende dansk grandprix-melodi. Ikke verdens mest spændende nummer, som stammer fra børneprogrammerne af samme navn

6/ Bruno og Signe Medley – Bruno og Signe * * * * *

Skønt potpourri af de bedste DR’s børnesange, lige frat Jullerup færgeby, over bullerfnis til Nanna’s buser. Utrolig hyggeligt.

7/ Sommer Summarum – Simone H. West * * * * *

Summer Summarum’s skønne titelsang som alle kender fra de sidste mange års Summer summarum, sidste år sendt fra Tangkrogen i Århus.

8/ Regnesangen – Bamse * * * *
Bamses skønne sang om regnvejr. Vi skal jo lige huske at det er en vigtigere og ældre bamse end Bruno. Nemlig den rigtige gule Bamse som snart fylder 30 år.

9/ Stop mobning nu – Simone H. West * * * * * *
Utrolig smukt arrangement om et vigtigt emne. Et af cd’ens topnumre. Stor indlevelse fra Simone West. Guitarsoloen og teksten sidder lige i hjertet!

10/ Vi piger – Cirkeline, Signe og Lyserød pige * * * *

Moderne frisk version af “Andrea’s sang”, lige til at synge med på. Skøn pigesang!

11/ Bamses billedbog signatur – Instrumental * * * *

Behøver vist ingen videre præsentation. Gode gamle Aske Bentzon tilbage fra 80’erne.

12/ Tællesangen – Hr. Skæg **

Igen et nummer fra “Skæg med tal”. Svært at synge med på. Et næsten ukendt DR-børnenummmer, som nemt kunne have givet pladsens for mange af DR’s rigtig gode ørehængere.

13/ Cirkus Jul – Alle * * * * *
Jul midt i sommerferien? Ja, og det gør ingen verdens ting, for det er så hyggeligt! Et julepotpourri som man slet ikke kan lade være med at synge med på. Søren Banjomus, Risengrød, Vinterbyøster, Nisse Calypso og mange flere. Godt, der kun er et halvt år til jul.

14/ Vi er venner – Simone H. West * * * *
Smukt jazz/soul arrangement som lyder fantastisk godt i voksne ører. Men gud ved om børnene ikke hellere ville have haft Jeppe og Marie’s hurtige version fra Mininørd?

15/ I dag er det brunos fødselsdag – Sigurd * * * * * *

Sigurd og Bigbandet når de er i deres aller bedste humør. En fødselsdagssang der sprudler af glæde. Man kan ikke undgå at blive “glad i låget”!

16/ Det bedste til mig og mine venner – Sebastian * *
Hvad har Gasolin og teksten om Florydor og Selestin’s hårde liv, at gøre med børn og cirkus? Sebastian Klein trykker den af i omkvædene med en underlig vibrato-stemme, der gør at man i den grad savner Kim Larsen. En underlig afslutning på et flot album. Kim Larsen nummeret “Om lidt”, der netop handler om en cirkusprinsesser og om afslutningen på en forestilling, havde derimod været perfekt.