“PUSH” er en fremragende Science Fiction Thriller, hvor barnestjernen Dakota Fanning charmerer os ind i en verden af psykiske kræfter, i det farverige og kaotiske Hong Kong. Filmens cover kunne få enhver til at tro at dette var endnu en drønkedelig superhelte-actionfilm, men sådan forholder det sig heldigvis ikke. “PUSH” handler om noget så spændende som folks specielle psykiske evner, og rent faktisk er der en utrolig spændende dokumentar med som ekstramateriale.

AF PETER HENRICHSEN

Under 2. Verdenskrig koncentrerede nazisterne sig ikke kun om at fremavle den ariske race. De forsøgte også at etablere et specialkorps af mennesker der havde stærke psykiske kræfter, som kunne hjælpe dem til at erobre verdensherredømmet.

En hær af psykiske kræfter

Heldigvis rykkede amerikanerne ind i Europa, og projektet blev skrinlagt, men i “PUSH” har regeringer verden over genoptaget projektet, og “The Division” er afdelingen der skal opspore og samle folk med ekstraordinære psykiske kræfter, og udnytte dem i krig og til spionage.

“Pushers” og “Watchers”

“Pushers” er folk som Nick (Chris Evans), der kan flytte ting blot ved tankens kraft. “Watchers” kan se hvordan begivenheder vil udvikle sig ud i fremtiden, og mens Nick skjuler sig fra “The Division” i farverige Hong Kong, bliver han opsøgt at den 13-årig “watcher”, Cassie (Dakota Jennings), der viser Nick at hun har set at de sammen bliver rige i fremtiden.

Den klassiske skjulte dagsorden

Tilbuddet om at blive millionær er dog kun en sidegevinst, for inderst inde ønsker Cassie kun hjælp til at få sin mor befriet fra “The Division”. Nick er ikke meget for at rode sig ind i problemer med “The Division”, men på grund af en gammel forudsigelse fra hans far, der også havde psykiske kræfter, er han nødt til at slå sig sammen med Cassie om opgaven. Men “The Division” ånder dem selvfølgelig lige i nakken, og det samme gør “Pushers”, “Watchers”, “Sniffers”, Stitchers” og “Planters” der allerede er tvunget over på den mørke side.

Troværdig

“PUSH” kunne lyde som endnu en kedelig superhelte-film baseret på Marvel’s tegneserier, men sådan forholder det sig ikke. Filmen leger videre med tanken om at mennesker kan optræne den specielle psykiske kraft de har arvet fra deres forældre, ligesom man kan arve blå øjne og gode matematiske evner. I “PUSH” har folk kun én speciel psykisk kraft, og ellers er de helt almindelige, og det er netop dét som gør “PUSH” så troværdig og realistisk, at man fascineres til at lege med på idéen.

Dakota Fanning fylder billedet

Selv om Chris Evans har hovedrollen, er det den unge Dakota Fanning der scorer al opmærksomheden, og gør “PUSH” til en storslået film. Dakota er så troværdigt som mobset fandenivoldsk teenager, og der opstår hurtigt en en helt speciel dynamik mellem hende og Chris Evans. Man bliver viklet ind i Cassies forudsigelser, og nysgerrigheden melder sig hurtigt. Man må simpelthen se hvad der videre sker for den charmerede teenager.

Vurdering

“PUSH” er anderledes! Nok har hovedrollerne nogle avancerede evner, men det kammer aldrig over i superhelte-fiction, så selv pigerne kan se med uden at gabe. Der er en rigtig god historie, og man skal helst indtage koffeinholdige drikke undervejs, for at følge med i alle “Watcher’nes” forudsigelser, der hele tiden skifter.

Dakota Fanning har, med sin charme og teenage-melankoli, en stor del af æren for at filmen holder sig nede på jorden og ikke bliver en kedelig actionfilm. Samtidig er Hong Kong fantastisk farverig og forførende, og oven i det hele smelter et særdeles godt soundtrack filmen sammen til en unik helhed. Selvfølgelig bliver der også plads til en kærlighedshistorie, så “PUSH” både bliver for øjnene, hjernen og hjertet.

PUSHDakota Fanning

Dakota Fanning er en af USA’s mest anmelderroste barneskuespillere. Hun startede allerede som 6-årig som Lucy i “I am Sam”, og nu som 15-årig har hun allerede spillet med i over 20 store spillefilm, og 10 amerikanske tv-serier, for eksempel “Venner”, “CSI”, “Spincity”, “Ally” og “Skadestuen”. Fra spillefilm kender de fleste Dakota fra “War of the Worlds” fra 2005, hvor hun spillede Tom Cruise’ datter, Rachel. Og allerede til efteråret kommer vi til at se Dakota Fanning igen, nemlig som Jane i den nye Twilight 2’er “New Moon”.

PUSH

Colin Ford
Joel Gretsch
Djimon Hounsou
Dakota Fanning
Robert Tsonos
Brandon Rhea
Camilla Belle
Neil Jackson

Ekstramateriale:
• Science behind the fiction (om psykiske kræfter)
• Deleted Scenes