DVD-anmeldelse: “Crossing Over” er et særdeles gribende og vellykket drama om fem forskellige personers kamp for at opnå amerikansk statsborgerskab. Der er både socialt drama, kriminalfilm og spænding, og en masse at tænke over.

AF PETER HENRICHSEN

Max Brogan (Harrison Ford) er gruppeleder i ”U.S. Immigration and Customs Enforcement”, også kaldet ”ICE”. En dag støder han på en ung mexicansk kvinde, som han får stor sympati for, men som han bliver nødt til at udvise. Max opdager dog, at han er kommet til at adskille kvinden fra hendes lille søn der stadig befinder sig i USA, og han iværksætter straks en privat mission for at forene de to han så brutalt har adskilt.

Fem historier fem skæbner

”Crossing Over” er ikke kun én historie. Det er faktisk fem forskellige historier om illegale indvandrere der på mere eller mindre miserabel vis forsøger at kæmpe sig vej til ”The American Dream”, i form af et amerikansk statsborgerskab.

Alt for et amerikansk statsborgerskab

Den sexede, australske wannabe-skuespillerinde Claire (Alice Eve), er egentlig er interesseret i den ikke troede jøde, Gavin (Jim Sturgess). Men da Gavin ikke har statsborgerskab, afstår Claire fra kærligheden. Hendes rejse-visa er netop udløbet, så hun vælger den strategiske kærlighed, og satser på at en amerikansk fyr vil gifte sig med hende. I stedet kommer hun modvilligt til at indgå en pagt med djævlen, i form af immigrationsmedarbejderen Cole (Ray Liotta).

“… man får netop ikke stukket den klassiske amerikanske morale-prædiken ned i halsen, som man måske kunne have forventet i en Harrison Ford-film. Man bliver som tilskuer selv bedt om at tage stilling.”

Efterdønninger fra 9/11

Vi møder også den gribende historie om den irakiske pige, Taslima (Summer Bishil), der under et foredrag i sin High School klasse, får givet udtryk for så meget sympati for flykaprernes metoder under angrebet på World Trade Center, at ICE får nys om hændelsen, og betragter Taslimas familie som mulige terrorister.

Så alsidig som livet selv

Alle fem historier er forbløffende aktuelle, gribende, og nærværende. De starter som løse ender, men bliver sammenkædet på forunderlig vis, hvilket er en stor del af filmens charme. Når der er ved at gå sødsuppe i én af indvandrernes skæbner, skifter fokus til én af de andre hovedpersoner, så ens interesse fastholdes. Scenerne skifter fra spænding, over kriminalfilm og til socialt drama, og det er en stor styrke, for filmen bliver lige så alsidig som livet selv.

Vurdering

”Crossing Over” greb mig i den grad. Man overraskes over hvordan brikkerne falder på plads. Lykkeligt som tragisk. Og man får netop ikke stukket den klassiske amerikanske morale-prædiken ned i halsen, som man måske kunne have forventet i en Harrison Ford-film. Man bliver som tilskuer selv bedt om at tage stilling. En ung pige sagde til mig en dag, at hun allerbedst kunne lide bøger, som hun kunne tænke over i lang tid bagefter. Sådan er ”Crossing Over” – blot som spillefilm!


“Crossing Over”

• Harrison Ford
• Ray Liotta
• Ashley Judd
• Jim Sturgess
• Cliff Curtis
• Alice Braga
• Justin Chon
• Jacqueline Obradors