Disneys Aladdin: “Aladdin og de Fyrretyve Røvere” er tredje og sidste tegnefilm i Aladdin-trilogien. Historien er sød og sangene er fantastisk dejlige, men det er ikke lige så høj kvalitet som den originale “Aladdin”-tegnefilm – 1’eren i serien.

AF PETER HENRICHSEN

Bedårende Jasmin og charmerende Aladdin skal giftes, og byen Agrabah står på den anden ende. Desværre når Aladdin ikke engang at sige “ja” til Jasmin, idet en bande røvere forstyrrer højtideligheden brutalt. Røvernes konge, Kassim, søger en enestående skat “Kong Midas Hånd”. En stav som forvandler alt hvad man rører ved, til guld.

Rygtet om Aladdins far

Aladdin får dog jaget røverne på flugt, men får et samtidig et prej om at han kan følge sporet efter de fyrre røvere for at finde sin far. Aladdin, hvis mor døde da han var lille, har aldrig forstået hvorfor hans far forlod ham, da han var fem år. Han har altid savnet sin far, så han skynder sig at drage afsted sammen med ånden Genie, aben Abu og Jafars evigt tvære og talende papegøje, Jago.

En tegnefilm der ikke er gjort noget ved

“Aladdin og de Fyrretyve Røvere” er tredje og sidste tegnefilm i Aladdin-trilogien. Filmen har en hel del støvkorn og snavs på, og ser ikke ud til at være én af dem der er blevet digitalt restaureret. Når bevægelserne går hurtigt, kan man også godt se på mennesker og dyr, at der ikke er så mange billeder per sekund, altså en lidt grov tegnefilm.

Ældgamle trailere

Trailerne er samtidig ældgamle, og reklamerer for film der har premiere i 2005, og tilmed film der udgives på VHS! Det er rimelig kedeligt at vi ikke kan se forfilm på for eksempel “Prinsessen & Frøen”, når filmen “Aladdin og de Fyrretyve Røvere” netop er genudgivet her i januar 2010. Så det er desværre tydeligt, at der overhovedet ikke er brugt tid på “Aladdin og de Fyrretyve Røvere” inden genudgivelsen. Filmen hører heller ikke til de såkaldte Disney Klassiskere, som den første “Aladdin” film gør, og formentlig er det dét, der har afgjort at der ikke skulle bruges ekstra tid på den.

“Historien om Aladdin der finder sin far er dog stadig rigtig sød, og sangene er vildt gode. De er nok det allerbedste ved Aladdin-serien, og man kan slet ikke lade være med at synge med.”

Et blandet eventyr

Historien er ikke rendyrket, som Disney Klassikerne er. Det viser sig ved at ånden Genie forvandler sig selv og andre til figurer fra andre Disney-tegnefilm. Vi ser Pocahontas, Snehvide og Pluto, men også robotter og politi i kampuniformer. Jeg synes det bliver lidt rodet på den måde, men det er nu også Genie der står for Aladdin-seriens store succes, så det er Genies fjollerier som børn kan lide.

Mange slags humor

Når man ser på Genie og lytter til dialogen i Aladdin-tegnefilmene, er man heller ikke i tvivl om hvor de danske komikere “Ørkenens Sønner” har fået stor inspiration fra. Heldigvis er der også humor for voksne, for papegøjen Jago kommer med nogle sure, tørre udtalelser, som jeg skreg højt af grin af. Befriende sjovt!

På niveau med Disney Sjov

“Aladdin og de Fyrretyve Røvere” er rigtig dejlig børneunderholdning, og skøn musik og sang. Det er ikke lige så høj kvalitet som den originale “Aladdin”-tegnefilm (1’eren), men snarere på højde med tegnefilmene i DR’s “Disney Sjov” om fredagen. Altså ikke en film man husker i lang tid, men bestemt hyggelig og sjov.

“Aladdin og de fyrretyve røvere”

• Lyd: Dansk / norsk
• Tekst: Dansk / norsk / engelsk

Ekstramateriale

• Spil
– Agrabahs mest eftersøgte
– De Fyrretyve Røveres udfordring
• Disney sange