Ungdomsanmeldelse: “Endnu en tegnefilm med animerede dukkelignende figurer med spaghettiarme. Endnu en samlebånds-fabrikeret film der skal gå efter de billige grin. Puha!” Nogenlunde sådan tænkte jeg da jeg først hørte om filmen. Men man skal ikke skue hunden mod hårene, og jeg måtte da også æde alle ordene i mig igen, da jeg havde set denne appetitlige, humoristiske farveeksplosion af en katastrofefilm.

AF MIKKEL, 17 ÅR

Flint er det oversete geni, som hele livet igennem har måttet leve med de andres hånlige grin når han har præsenteret sine – efter egen mening – geniale opfindelser. Kun hans mor tror på hans evner, og da hun dør overlades han til den egensindige fader, der ikke kan acceptere sønnens skøre ideer. Anerkendelsen venter dog lige om hjørnet, da Flint opfinder en maskine der kan lave vand til mad. De uendelige madbyger ligner en vaskeægte succes, men noget galt og pludselig truer maskinen med at begrave hele verden i dynger af is og frikadeller.

Alt andet end ordinær

Det er ikke småligegyldige temaer som behandles i animationsgenrens nyeste skud på stammen: ”Det regner med frikadeller”. Klimakrise, menneskeskabte miljøkatastrofer og hungersnød, er blot nogle af tematikkerne i dette fortællelystne eventyr, der starter som så mange andre animerede film med en ellers halvkedelig “Terkel-i-knibe”-agtig animation. Det stod dog hurtigt klart at denne madkrig var alt andet en ordinær.

Mest for de voksne

Humoren i denne genfortolkning af bogen “Cloudy with a chance of meatballs” fra 1978 er intet mindre end enestående. Underspillet og sort humor lykkedes sjældent til fulde i animerede børnefilm hvor den ofte i stedet bliver latterlig og plat. Dette kan man i midltertid ikke sige i dette tilfælde, hvor latterkramperne faldt som perler på en snor, og hvor der var ligeså meget (hvis ikke mere) at grine af for de voksne.

Grotest, vanvittig, farvestrålende og morsom

I disse tider hvor animationsteknikken bliver billigere og billigere, spyttes den ene film ud efter den anden i en næsten udendelig strøm, ikke ulig Flints maddublikeringsmaskine. Og man kunne da også have frygtet at ”Det regner med frikadeller” ville gøre sine artsfælder trop, hvis ikke det havde været for filmens fantastiske selvironi.

Historien er bestemt ikke opfindelsen af den dybe tallerken, men det prøver filmen absolut heller ikke at lægge skjul på! Skaberne har kørt linen helt ud, og gjort det hele så groteskt, vanvittigt og farvesprudlende at man ikke kan andet end at grine af det. Ikke på noget tidspunkt prøver filmen at være noget den ikke er. Vidunderligt.

Ingen Avatar, men bestemt seværdig

Animationen er som sagt middelmådig, og 3D-effekten er desværre ikke udnyttet til fulde (og da slet ikke sammenlignelig med eksempelvis “Avatar” som benytter lignende teknik). Men filmen er original, og forstår at tage, undskyld sproget, pis på sig selv. Som kirsebærret på toppen, gemmer den endda på en smuk morale om det at blive accepteret i samfundet, om at turde være sig selv og om at forfølge sine drømme.

– Hvad synes du om “Det regner med frikadeller”?

Mette, 14 år, Hammel

Det starter med burgere og ender med en tornado af kæmpepastaer. ”Det regner med frikadeller” er uden tvivl speciel – på den gode måde. Bag de sjove animerede figurer er en rørende historie og nutidsrelevante temaer. Især Flints historie om hans far som aldrig stolede på hans drømme og talenter fængede mig og gjorde filmen til mere en bare en børnefilm. Dog modsat mange af dem, der sad med mig levede humoren ikke op til mine forventninger. Filmens brug af 3D gør at billedet bliver en smule sjovere og end 2D, men det kunne være brugt mere optimalt. ”Det regner med frikadeller” er mere end blot en børnefilm og har noget at byde på til alle aldre og køn.

Nanna, 12 år, Birkerød

Jeg synes at filmen var sjov, fordi at der var nogle lidt platte ting/replikker som man bare ikke kunne lade være med at grine af, og man hyggede sig virkelig da man så den. Jeg synes også at man kunne leve sig ind i filmen, og man blev hurtigt revet med i den gode handling, og et sjovt univers. Jeg bemærkede også at filmen indeholdt ting som man virkelig kunne tænke over, også lang tid efter. Som fx at redde planeten, og ikke udlede for meget CO2 og at passe på vores planet.
Nogle gange synes jeg desværre også at det sjove og underlige blev lidt for meget og at man var et spørgsmålstegn en gang i mellem, fordi at det hele nogle gange gik lidt over gevind.

Alt i alt så synes jeg at det var en god film som jeg godt ville kunne anbefale til andre, både piger og drenge, voksne og børn i alle aldre. Jeg vil give filmen “Regner med frikadeller” 5 ud af 6 stjerner. – Og en glad smiley 😀

Andrea, 12 år, Birkerød

Jeg syntes at det var en rigtig god film, fuld af sjov og spænding. Det var ret sjovt at man nærmest fulgte Flint, gennem hans liv, fra da han var en helt lille skole-videnskabs-nørd, til han blev voksen og stadig var nørd.

Flint lavede en masse sjove opfindelser, og ikke mindst madmaskinen der kunne lave vand om til mad.
Filmen var rigtig godt animeret, og man sad nærmest og fik mundvand af alt det lækre mad der bare faldt ned i hænderne på folk.

Jeg grinte gang på gang, for der var simpelthen så mange sjove kommentarer og ansigter i den film så man kunne ikke lade værre. Jeg vil meget gerne anbefale denne her film, til alle der elsker at få sig et godt grin.

Urd, 18 år, Birkerød 4 stjerner

Filmen havde en forholdsvis forudsigelig historie, men det gjorde ikke så meget. ”Det regner med frikadeller” var morsom – på nogle tidspunkter hylende morsom – og havde nogle sjove figurer.

Det fede ved filmen var også, at den kan ses som en kritisk kommentar til vores overkonsumerende samfund.