Kivimetsän Druidi bryder tidens tendenser og har udgivet en plade uden påduttede symfoniorkestre og spejlglat produktion. De enkelte instrumenter er derimod prioriterede og ’beauty and the beast’ –sangkonstellationen består af en operatisk kvinde parret med black-metallisk growl light.


KIVIMETSÄN DRUIDI

Album:Betrayal, Justice, Revenge

Genre: Folk metal

Land: Finland

Distributør: Century Media / EMI

Release: 26. april 2010

Anmeldt af Anna Holm Sørensen

Fans af klassisk symfonisk metal har det hårdt for tiden. Klassiske, genregrundlæggende bands som Nightwish og Theatre of Tragedy enten radikalt skifter genre eller går i opløsning og der opstår for mange nye bands, med alt for glatte produktioner, der glemmes meget hurtigt igen. Tilbage er stort set kun Within Temptation og Epica, der begge ganske vist lider meget under tiden tendenser, men stadig holder fanen nogenlunde højt.

En vedkommende, velkommen plade

Derfor er Kivimetsän Druidis nye plade ’Betrayal, Justice, Revenge’ en god nyhed. Lyden er mere rå og peger tilbage mod helt tidlige udgivelser som Within Temptations ’Mother Earth’. Der er simpelthen bare mere kant, flere spændende detaljer og en behagelig, vedkommende produktion. Sangene er, lykkeligvis, ikke syltet ind i hyrede symfoniorkestre; den symfoniske lyd skabes derimod af keyboards. Sangene er som snørklede bjergstier der leder lytteren gennem elementer af folk, black og ren klassik power. Det er ikke specielt homogent – men dette er netop også noget af det, der gør pladen en kende mere spændende.

Sangene er som snørklede bjergstier der leder lytteren gennem elementer af folk, black og ren klassik power. Det er ikke specielt homogent – men dette er netop også noget af det, der gør pladen en kende mere spændende.

Ikke for alle og enhver

Er man fan af ny-symfonisk metal kan man let komme til at slå sig på pladen. Er man fan af tidlig Within Temptation er der en guldgrube begravet under Kivimetsän Druidis finske skovbund. Måske har den kvindelige forsanger ikke samme gudestemme som de tre klassiske sangerinder man normalt bruger som målestok i denne genre: Sharol del Adel, Tarja Turunen og Simone Simons. Men tilgengæld forstår hun at udnytte sin stemmes fulde potentiale og rammer tonerne rygrislende klart. Den mandlige sanger er måske heller ingen stjernesanger, men parrets stemmer passer fantastisk sammen og skaber en smuk harmoni.

Potentiel klassiker?

Man kommer ofte i tvivl mens man hører ’Betrayal, Justice, Revenge’. Sidder man med den nye ’Oceanborn’ eller er den bare endnu en parentes i en stor genre i konstant udvikling? Netop fordi der er så mange spændende detaljer kan man godt forledes til at tro det første, og dog alligevel ikke. En klassiker kræver et publikum, og tiden er desværre ikke til klassiske ur-symfoniske metalbands. Der simpelthen gået for meget Lacuna Coil og ny-Nightwish i den.
Undertegnede vil dog med et stille smil liste ’Betrayal, Justice, Revenge’ ind på samme playlist i iTunes hvor præ-2005 Nightwish og alle de andre gamle venner hygger sig i deres storslåede koryfæitet. Og give pladen de fire stjerner den fortjener. Selve pladsen tilstedeværelse som et frisk pust fra fortiden er ganske vist nok til en ekstra stjerne i sig selv, men man skal heller ikke lade nostalgien løbe af med sig.


Kivimetsän Druidi – “Betrayal, Justice, Revenge” (54:18)

1. Lament for the Fallen (2:01)
2. Aesis Lilim (5:57)
3. Seawitch and the Sorcerer (4:55)
4. The Visitor (4:01)
5. Manalan Vartija (3:13)
6. Tuoppein’nostelulaulu (4:57)
7. Chant of the Winged One (6:03)
8. Of Betrayal (6:33)
9. Desolation: White Wolf (6:13)
Bonus Tracks
10. Veljet (4:15)
11. Where Hope and Daylight Die (6:10)

Besætning:
Leeni-Maria – vocal
Joni – growling, vocal & guitar
Antti – keyboards & kor
Rinksa – lead guitar
Simo – bas & kor
Atte – trommer & kor

Diskografi:
Shadowheart (2008)
Betrayal, Justice, Revenge (2010)

Mere Kivimetsän Druidi:
http://www.kivimetsandruidi.com
http://www.myspace.com/kivimetsandruidi

En lyn-guide til den tidligste symfoniske metal, for den interesserede læser:

Within Temptation – Enter
Within Temptation – Mother Earth
Nightwish – Pharaoh Sails to Orion (I medley med ‘Moondance’)
Epica – Cry for the Moon
Theatre of Tragedy – Cassandra