Cruise og Diaz har hjulpet hinanden til et humorfyldt, skønt action-comeback, der fik mig helt op at stå i biografsædet af begejstring. Det er ikke dum metervare-action, men skøn eventyrfilm som i Indiana Jones og Roger Mores Bond-film.

”Knight & Day”

Instruktør: James Mangold

Genre: Actionkomedie

Spilletid: 110 minutter

Land: USA

Distributør: 20th Century Fox

Premieredato: 22. juli 2010

Af Peter Kock Henrichsen

June Havens (Cameron Diaz) bliver først afvist til en plads i flyet fra Wichita, Kansas, der skal transportere hende hjem til søsters bryllup. Men under mystiske omstændigheder bliver der alligevel en plads fri, og June board’er forundret en næsten tom jetmaskine. Den eneste normale medpassager er storcharmøren Roy Miller (Tom Cruise), som hun allerede flere gang er banket bogstavligt talt ind i, og mens hun lige træder afsides på det lille flytoilet for at nette sig, ændrer hendes liv sig for altid.

Når man hænger på en afhopper

Roy Miller er nemlig afhoppet agent, der lige har dræbt hele flyets besætning, de få mystiske medpassagerer og de to piloter. Eller mere korrekt, som Miller siger: “Ah, jeg dræbte kun den ene pilot, den anden blev skudt af sin kollega.” Først tror June det er en joke, men da flyet pludselig begynder at krænge og Roy hopper ud i cockpittet og laver en nødnedstigning til sikker højde, forvandles Junes forelskelse til forfærdelse. Uanset hvor meget hun forsøger at komme væk fra Roy, er hendes skæbne afgjort, for June ved allerede for meget til at Roy vil lade hende i fred.

Action hvor man kan se hvad der sker

Jeg elsker kun actionfilm hvor man kan se hvad der sker: Hvem der rent faktisk får en knytnæve i tænderne, og hvordan hovedpersonen klatrer ind ad bilvinduet mens de kører 110 på motorvejen. Og det kunne jeg netop i Knight & Day. Genialt flotte skydescener med beredskabsstyrker der firer sig ned i tovværk og skyder efter Cruise og Diaz med automatvåben. Det var virkelig lækkert fotograferet, og for en gangs skyld sad jeg ikke med min store action-irritation over at skydescenerne ser ud som om de er filmet af en chimpanse med et håndholdt DV-kamera. Humoren er også skøn, Cruise har stadig oceaner af charme som moden herre, og Diaz spiller kun lettere forvirret og ikke helt så dum blondine, som hun plejer. Biljagterne, flyscenerne og i særdeleshed våbnene er der gjort ektraordinært meget ud af, og det er her man er glad for at se filmen i en stor biograf så man mister jordforbindelsen.

Eventyr for viderekommende

June & Roy kommer jorden rundt i en forrygende cocktail med smag af Indiana Jones og James Bond (altså dengang Bond-filmene var fascinerende og med Sean Connery eller Roger More). At man det ene øjeblik befinder sig i en biljagt i en amerikanske storby, det næste på en øde paradisisk ø, og det tredje i et tog der suser gennem Østrig, med associationer til en blanding af gamle Hitchcock- og Agatha Cristie-film, gjorde at jeg næsten stod op i biografsædet af begejstring. Det er så skønt at blive overrasket, og hvis der er noget “Knight & Day” ikke er, er det forudsigelig. “Knight & Day” er Cruise, humor og romantik til pigerne, og den er Diaz, våben, biljagter, flystyrt og slåskampe i tog til drengene. Hvad vil man mere?

– Hvad synes du om “Knight & Day”?

Freja, 13 år, Nykøbing Falster

Knight & Day var en film jeg havde glædet mig til at se, og jeg var forberedt. Jeg havde set traileren 7 gange! Og man kan ikke sige jeg blev skuffet. Den film havde det hele! Action, drama, komedie og gik også hen og blev lidt sørgelig. Cameron Diaz er fantastisk til at spille lidt forvirret. Og Tom Cruise er bare god til at spille lidt bims og skydegal. Nogle af citaterne fik virkelig en til at hyle af grin. Fx var June (Diaz) blevet bedøvet af Roy (Cruise) og hun vågnede så op på en tropeø iført en bikini og går så hen og spørger: ”Hvad er det jeg har på?” ”En bikini?” ”Og hvordan fik jeg den på?!” ”Hør her. Jeg kan afmontere en bombe, i fuldstændigt mørke, kun ved brug af en papirclips og en plade chokolade! Så jeg tror godt at jeg kan klæde dig på uden at kigge!” June slapper lidt mere af hvorefter Roy indskyder: ”Men det betyder jo ikke, at det var det jeg gjorde.” Det er en af de bedste film jeg længe har set, og jeg glæder mig til at den kommer på DVD! Stür, stür Femtal

Lise, 18 år, Birkerød

“Knight and Day” var absolut en positiv overraskelse. Det er en klassisk actionkomedie, der spiller på alle de samme tangenter som før har ladet deres toner klinge i det filmiske rum. Men det virker. Filmen er absolut vellykket og er fyldt med sublim humor. Cameron Diaz leverer en rigtig god præstation, og Tom Cruise passer jo, som vi alle ved, perfekt i rollen som den gode superagent. Jeg vil klart anbefale at se filmen. Den skuffer ikke, så længe man tager den for hvad den er. En super sjov film, med højt tempo, masser af action og et stort arsenal af smukt leverede oneliners.

Mikkel, 18 år, Birkerød

Selvom Tom Cruise har rundet de 50 er der stadig masser af action-helt tilbage i mission impossible-stjernen. Denne gang får Cruise lov til at spille med musklerne overfor Cameron Diaz i rollen som den lettere forvirrede – men dog handlekraftige, June, der mod sin vilje vikles ind i et hæsblæsende liv som spion.
”Knight and day” er super underholdning! Tom Cruise er stadig perfekt som den hemmelige spion der fyrer ligeså mange one-liners af som pistolskud, mens Cameron Diaz brillierer som den godtroende blondine. Diaz’ underspillede humor samt timing er perfekt, og hun har mange gyldne øjeblikke.
Sammensætningen hæsblæsende action, humor og en god portion romantik er set før, og specielt poppede Mission Impossible op på nethinden flere gange undervejs. Selvom genren efterhånden er godt gennemtærsket, og ”Knight and Day” ikke bringer noget nyt med sig, er det stadig en rigtig god film, der holder hvad den lover. Jeg var godt underholdt i alle 110 minutter.