Den har været fuldstændig udsolgt i mange, mange år! Folk har solgt brugte eksemplarer til skyhøje priser. Men nu er den her endelig på DVD og for første gang i High Definition på Blu-Ray: Skønheden og Udyret. Det er ikke uden grund, at den er blevet samlerobjekt, for det er én af de bedste Disney Klassikere overhovedet.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Skønheden og Udyret”

Instruktør:

Gary Trousdale,
Kirk Wise

Land:

USA

Distributør:

Disney

Udgives:

19. oktober 2010

Eventyret om den smukke, godhjertede Belle, der falder for Uhyret, som ingen kan holde ud at se på, er nok kendt af alle. Historien findes i alle mulige versioner og Disney har lavet deres helt egen. Tegnestilen er klassisk, romantisk, old-school Disney! Den stil du kender bedst fra Snehvide og Bambi og som du nyder at se i Disneys Juleshow, juleaften efter juleaften. Det er fra 1991, før verden gik af lave med 3D-briller man får ondt i hovedet af.

2D tegnefilm som mange savner i dag

Skønheden og Udyret fastholder den moderne 2D-tegnestil som mange er begyndt at savne, og som Disneys nye Prinsessen og Frøen netop blev rost så højt for, fordi de fandt tilbage til den. For at forstå tegnefilm historisk, kan man groft sagt sige, at man op til 50’erne brugte pen og blæk i tegnefilm. Fra 50’erne og frem brugte man en fotokopieringsteknik, så man slap for at bruge flydende farver. Det sparede meget tid og svineri, til gengæld mistede man så nogle af de glidende farveovergange og skygger som man kunne lave med pen og blæk.

Håndtegnet og indscannet i computere

I slutningen af 80’erne opfandt Pixar sammen med Disney et computersystem der hedder CAPS (Computer Animation Production System), og Skønheden og Udyret er en af de første film der er lavet med CAPS. I CAPS kunne man pludselig scanne de håndtegnede tegninger og baggrunde ind i computere, og i CAPS kunne man så tilføje flydende farveovergange og skygger igen, lige som man havde gjort det med pen og blæk. Samtidig kunne CAPS meget nemt flytte kameravinklerne, så man lettere kunne “flyve” op og ned og ind i dybden af billederne, og arbejde i flere lag, hvilket også ses tydeligt i Skønheden og Udyret. Så Skønheden og Udyret er en håndtegnet tegnefilm, der er blevet scannet ind i computere og gjort mere farverige og glidende, men en rigtig computeranimation hvor karaktererne er tegnet på computere, er det ikke.

Skulle have været efterfølger til Snehvide

At Skønheden og Udyret’s kunstneriske udtryk og brug af sange og musik ligner Snehvide, selv om den er produceret 54 år senere, er måske alligevel ikke så tilfældigt. For efter Disneys store succes med Snehvide og de 7 små dværge sidst i 30’erne, ledte Walt efter en god historie der kunne blive Snehvides efterfølger. Skønheden og Udyret var lige ved at blive valgt, men blev så droppet igen, fordi det team der skulle strikke Disneys udgave af historien, løb ind i flere problemer end de lige havde regnet med. Disney forsøgte sig igen i 50’erne, men atter blev projektet skrinlagt fordi historien ikke blev underholdende nok.

Sendt på studietur til Frankrig

I 1988 forsøgte man sig for tredje gang, og for første gang med en manuskriptforfatter i stedet for at bruge de traditionelle storyboards, som Disney altid havde brugt til tegnefilm. Man da manuskriptet og store dele af animationerne blev færdige i 1989, blev det kasseret endnu engang. En ny bestilling blev lavet: Howard Ashman og Alan Menken, der havde skrevet musikken og sangene til Den Lille Havfrue, skulle forvandle Skønheden og Udyret til en Broadway-agtig musical film, og tegnerne blev sendt på studietur til Frankrig for at lære hvordan slotte, bygninger og møbler skulle tegnes. Da den originale historie kun havde to hovedpersoner, måtte manuskriptforfatterne skabe nogle flere karakterer, som blev Udyrets tjenestefolk: Tepotten og -koppen, lysestagen, fodskammelen, standeruret og kaminuret, blev alle forsynet med ansigter, arme og ben og karismatisk personlighed, der kunne skabe varme, hygge og humor.

Noget af det bedste Disney der findes

Resultatet er den Skønheden og Udyret som i dag bliver genudgivet på DVD og i High Definition på Blu-ray. En film der har vundet 3 Golden Globes og 4 Grammys for Bedste Musical, Bedste Musik og Bedste Sange. DVD’erne og Blu-Ray- Combo Pack’en (både DVD og Blu-Ray) indeholder desuden nogle lange, fantastiske dokumentarer om tilblivelsen af Skønheden og Udyret. Det er en genudgivelse som Disney tegnefilmselskere har ventet på i mange mange år, og historien, tegnestilen og de helt fantastiske sange smelter sammen til noget af det bedste Disney der overhovedet findes.