Bitchen imellem os: Interesserer du dig for psykologien bag uløselige kæresteforhold og catfights, er Nicole Boyle Rødtnes’ Bitchen imellem os et moderne mesterværk. En skøn ungdomsbog skrevet af en ung forfatter, der ved hvad der rører sig i dig og dine veninder, når I bliver forelsket i den samme fyr.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Bitchen imellem os”

Forfatter:

Nicole Boyle Rødtnes

Sider:

172

Udkommer:

1. september 2010

Forlag:

Facet

Følelses-barometer:


Astrid er 15-16 år og alene i sommerhus med sin kæreste Andreas. Andreas har aldrig kunnet læse Astrids følelser. Han har heller aldrig deklareret sin kærlighed over for hende, så der skal ikke mere til, end en alenetur på stranden, før Astrid lader sin spontane lyst overmande hende og hun kaster sig over en fremmed fyr der sidder i sandet og ser sød ud. Han hedder Alex, er 17, og det viser sig at også Alex allerede har kæreste på. Astrid kan sagtens se det umoralske i det, og bestemmer sig derfor at slå hurtigt op med Andreas. Alex er alt det og siger alt det, som Andreas aldrig har gidet.

Men kærligheden bliver ikke let, for Alex’ kæreste, Katrine, har ikke i sinde at lade Alex droppe hende, som Astrid dropper Andreas. Katrine vil kæmpe for hendes og Alex’ kærlighed, og da hendes mor netop har begået selvmord, og hendes far har givet slip på alt, har hun ikke bare brug for Alex’ kærlighed. Den er livsnødvendig for hende!

Når piger optrapper psykologisk krig

Bitchen imellem os er en virkelig god, socialrealistisk ungdomsroman, der handler om det dilemma de fleste piger kommer ud for: at de vil have den samme fyr! Samtidig viser den et højaktuelt emne fra en ny vinkel. Nemlig dét, at pigers gensidige had ikke længere bliver holdt nede på det sædvanlige psykologiske krigsniveau – som eller også virker rigtig slemt i drenges øjne – men at pigerne nu også rent fysisk forsøger at kradse øjnene ud på hinanden. Det er en ny optrapning af volden, som din mor i hvert tilfælde ikke kendte fra sin ungdom, men som vi alle hører om i nyhederne hver dag.

Good girl, bad girl eller måske en bad boy

I medierne får vi altid fortalt historien, som om der kun er ét offer, nemlig pigen der bliver slået, sparket, tisset på, kastet op ud over og nedværdiget på de mest frastødende måder. Men det gode i Nicole Boyle Rødtnes’ roman, er at historien er nuanceret. Selv om vi som læsere helst vil udpege en ‘good girl’ og en ‘bad girl’, så vores retfærdighedsfølelse nemt kan få forløsning, slipper vi heldigvis ikke for nemheden i Bitchen imellem os. Det havde nu også været voldsomt kedeligt. Bogen skifter nemlig synsvinkel i hvert kapitel, mellem Astrid og Katrine, der begge skriver i 2. person (du) i brevform til Alex. Det gør historien mere nærværende og ærlig, når man “får lov” til at læse med i denne brevform, og de to skiftende synsvinkler gør historien spændende, fordi man kan identificere sig med begge piger og rent faktisk også med Alex, selv om han ikke har nogen synsvinkel. Identifikationen med, og forståelsen af, alle 3 hovedpersoner gør dramaet uløseligt, og frustrationen i dét drev mig fremad. Ud over der kunne eksistere en ‘good girl’ og en ‘bad girl’, kunne der lige så godt være tale om en ‘bad boy’ – men alt det får du heldigvis selv lov at bestemme som læser, for bogen rummer ingen kvalme moraler.

“Jeg har været sammen med en anden.”
Dine ord flænsede mig. Flænsede gennem fregner og knogler.
Jeg kunne ikke se på dig. Så på stationsuret bag dig. Vi stod i 90 sekunders tavshed, mens mine tanker lavede skydeskiver med skjulte ansigter. Gennemborede dem med alt fra tegnestifter til dartpile.
“Jeg …” Du skulle til at sige noget, men jeg afbrød dig, før du fik begyndt:
“Jeg tilgiver dig,” sagde jeg med en anti-tilgivende stemme.

Hurtigere, hurtigere, HURTIGERE!

Udover at bogen er skrevet i et flydende, realistisk og nutidig sprog, og at Nicole virkelig er dygtig til at beskrive de mange intense, følelsesmæssige sexscener, så var slutningen så sindssygt spændende, at jeg bare piskede mine øjne og min hjerne derud af – læs hurtigere! Hurtigere! HURTIGERE! Mine hænder dirrede, for nu var der kun 1½ side tilbage. Dét, som jeg igennem 3/4 af bogen havde besluttet mig for fortjente 5 stjerner, røg på de sidste 10 sider op på 6! Man skal eddermame være dygtig for at komponere en bog så godt, at man som læser bliver kastet rundt på den måde, som jeg gjorde. Men det er Nicole Boyle Rødtnes også, og du bør virkelig forkæle dig selv hurtigst muligt, og få fat i Bitchen imellem os, hvis du interesserer dig bare lidt for psykologien bag uløselige kæresteforhold og catfights.