Konsol-spil: Vi kan lige så godt indrømme det: i et optimistisk øjeblik har vi alle forsøgt os på et af Michael Jacksons ikoniske moves. Hvor kønt det så, ud er dog nok mere individuelt. Med det nye Michael Jackson The Experience til Wii, har du ikke bare muligheden for at nyde noget af verdens bedste musik, men du har også verdens bedste undskyldning for at finde den indre danser frem – ligegyldigt hvor utrænet han så er. Det gør det bare lidt mere underholdende. 😉

Anmeldt af Christina Ihler Madsen

Titel:

“Michael Jackson The Experience”

Konsol:

Nintendo Wii

Distributør:

UBISOFT Nordic

Udgives:

26. november 2010

Når man siger navnet Michael Jackson vil en masse associationer springe frem. Én af dem vil uundgåeligt være dansen. Dansestilen, der er så unik og så forbundet med dens opfinder, at den nok som den eneste verdenskendte dans er opkaldt efter dens mester. Michael Jacksons ikoniske dans der er fyldt med kicks, spins, helt unik kasten med håndtegn, moonwalking til alle sider og et lille crotch grab i ny og næ. Alt sammen udført med så meget attitude og forståelse for underholdningens kunst, at man ikke kan tage øjnene fra ham.

Kaster mig ned på gulvet og skråler med

Der gik ikke mange sekunder fra jeg startede den første sang, til jeg morede mig gevaldigt. Når musikken flyder ind i ørerne, overtager rytmen automatisk kroppen. Jeg fik lidt af et flashback fra ”Ghosts”, hvor Michael Jacksons ånd overtager den onde borgmesters krop, og selvom han forsøger at kæmpe imod, begynder hans krop at danse helt ukontrolleret. Jeg føler mig besat af en MJ-ånd og forsøger at styre min noget ukoordinerede krop i retning af udførelsen af en simplificeret udgave af geniets koreografier. Vi må jo ”blame it on the boogie”, for det er virkelig svært ikke at leve sig helt ind i dette spil. Også selvom jeg godt kan se, at det udefra kan se en smule komisk ud, når jeg kaster sig ned på gulvet og skråler med på sangene.

Just dance

Konceptet er baseret på just dance-succesen. Du skal imitere Michael Jackson-figuren eller back up-danserens bevægelser så godt som muligt og derved tjene point. For at gøre det lidt nemmere, er der små symboler ude i siden som advarer dig om hvad næste trin er. Du kan danse alene eller konkurrere mod 3 venner. Da dine bevægelser kun kan vurderes ud fra Wii-controlleren i din højre hånd, er der selvfølgelig mulighed for at snyde, men den eneste du snyder er dig selv for morskab og underholdende motion.

Hårdt men sjovere end løbebånd

Det overraskede mig faktisk en del hvor hårdt det kan være at danse løs foran fjernsynet. Mens jeg blev mere og mere stakåndet fløj tiden af sted – et fænomen jeg aldrig har oplevet i min tid på et løbebånd! Dansetrinene er baseret på de originale koreografier, dog i ret forenklede versioner. Der er 26 sange at vælge imellem: fra relativt obskure demo-sange som ”Streetwalker”, til mere kendte sange som ”In The Closet” og ”Ghost”, og videre til den lange liste af monster-hits som ”Thriller”, ”Billie Jean”, ”Smooth Criminal” og så videre.

Mulighed for Dance School med din dansetræner

Alle sangene er åbne fra starten af, det vil sige at der er frit valg fra starten om hvilke sange man vil kaste sig over. Sangene har fastlåste sværhedsgrader, som henholdsvis er Easy, Medium, Hard og Inhuman! Hvis man ikke er så erfaren en Michael Jackson-danser, vil man hurtigt lære en masse nye moves. Som en ekstra feature er der den såkaldte ”dance school”, hvor man efter et lille klip af kongen selv, får en gennemgang af dansetrinene til de enkelte sange af en af de 3 professionelle dansetrænere. Så der er gode muligheder for at forbedre sine skills.

Det er en rigtig fin feature hvis man gerne vil blive bedre til at danse trinene rigtigt. Det eneste problem er, at videoerne er låst, det vil sige at man skal indtjene stjerner, ved at danse godt til spillets sange, for at åbne dem. Hvis man reelt har brug for Dance School, kan det dog godt være noget af et projekt at rode sig ud i, for hvis man kun er god nok til at få en enkelt eller 2 stjerner per sang, så skal der godt nok danses meget for at optjene max point i alle 26 sange, som det kræver for at låse den sidste af danseskole videoerne op.

Jeg havde nu hellere set, at nogle af de kræfter der er brugt på at opbygge en stor feature som Dance School, var brugt på at tilføje flere sange. For der er faktisk en del sange som jeg syntes mangler, især ”Dangerous”, hvis live version er helt spektakulær, ”Scream”, ”Jam”, ”You Rock my world”, ”Threatened”, demoen ”we’ve already had enough” og intoen til ”They don’t care about us”, også kendt som ”the drill”, kunne alle have klædt denne udgivelse.

Ærgerligt at man ikke kan vælge sværhedsgrad

Selvom jeg generelt er meget positiv over dette spil, har spillet nogle lidt ærgerlige mangler. Især, at man ikke frit kan vælge sværhedsgrad på de forskellige sange. For mig personligt, er der en del sange der bliver lidt trivielle på easy, og mange vil finde sangene på hard/inhuman for svære. At man ikke bare kan vælge sine yndlingssange og så sætte sværhedsgraden henholdsvis op eller ned til at passe ens niveau, syntes jeg påvirker holdbarheden af spillet – især hvis man bare er en lidt erfaren danser. Et Pro Mode, hvor koreografien var mere tro mod den originale, kunne ha’ modvirket dette. Muligheden kunne give spillet en mere autentisk fornemmelse og ville give selv de bedste dansere en god udfordring.

Manglende følsomhed og præcision

Spillet har en svaghed som er ret irriterende, som sikkert hænger sammen med, at Wii ikke er så højteknologisk som andre konsoller: Wii-controlleren har manglende følsomhed og præcision. Jeg har lidt for mange gange været ude for, at jeg lavede den samme bevægelse to gange i træk, med den helt rigtige rytme og så fik jeg vidt forskellige point og karakterer. Således har jeg fået ufortjente ”Perfekt”-karakterer men i særdeleshed en del ”OK”-karakterer selvom bevægelsen var rigtig. Når man kalder noget for Michael Jackson The Experience, så skal det grænse til det perfekte, derfor burde fejl som denne ikke være til stede. Selvom det ikke er noget der er et stort problem, er det stadig lidt en torn i øjet på en ellers rigtig god spiloplevelse. Jeg regner med at dette bliver rettet i Playstation Move- og Xbox Kinect-versionerne, der udkommer på den anden side af juleaften.

Grafikken passer til musikvideoerne

Grafikken er faktisk god i forhold til at det er til Wii, og baggrundene rigtig fede. De passer til Michael Jacksons musikvideoer, som jo er kunst i sig selv. Frontfigurenes kroppe er flot udformet, men de karakterløse ansigter måtte de godt ha brugt lidt flere kræfter på. Lydkvaliteten er præcis som den skal være når det er kongens musik: fantastisk!

Vurdering

Jeg er dybt underholdt af Michael Jackson The Experience, og det er helt klart et spil jeg vil anbefale. Det har virkelig mange kvaliteter, som gør at jeg glæder mig til at tænde min Wii igen og slå mig løs. Man kan både hygge sig alene, men også få sig en fantastisk underholdende aften i vennernes lag. Hvis du har en skjult fantasi om at være en gud på et dansegulv, så er du i hvert fald et skridt tættere på nu med the Michael Jackson Experience.

Long Live The King!

Minus’er: Manglende mulighed for at skifte sværhedsgrad, Wii-controllerens manglende følsomhed.

Plus’er: Hamrende underholdende, sangene og lydkvaliteten.

5 stjerner ud af 6