Den store Troldspejlsbog: Brian Iskov har simpelthen lavet et mesterværk for alle unge og gamle, hvis hjerter brænder for tegneserier, computerspil, superhelte, horror, fantasy-bøger, eventyrfilm og hundrede andre eventyrlige ting. Det her er ikke bare historien om et 20 år gammelt og voldsomt populært tv-program, det er næsten et leksikon, hvor du kan finde spændende detaljer, årstal og læse om fødslen af netop dit favorit-troldspejls-emne.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Den store Troldspejlsbog”

Forfatter:

Brian Iskov

Sider:

144

Forlag:

Carlsen

Følelses-barometer:

Jeg slår op i Den store Troldspejlsbog med et “Wow!” Det her er virkelig kræs for os, der overlever i den almindelige kedelige verden, ved at snige os ind i fantasiens verden, så ofte det lader sig gøre.

Bogen er layoutet på en 80’er-agtig måde. Ikke rent og stilet, men rodet og hyggeligt som et drengeværelse. Alle sider er sprængfyldt med et virvar af tegneseriestriber, tegninger af superhelte, farverige fotos af gamle spillekonsoller og skuespillere fra eventyrfilm, filmplakater, citater og bokse fyldt med vigtige årstal og tidslinjer.

Ikke 2 sider er ens, og det enorme informationsflow som måske virker kaotisk på bogholdere, advokater og den slags stringente typer, er som en hemmelig hule for os der har månedskort til rejser i fantasien – en hule man konstant kan gå på opdagelse i, og stadig finde nye ting i, selv efter 20 ture.

Tidslinjer der går tilbage til begyndelsen

Den store Troldspejlsbog dækker ikke kun de 20 år, programmet har eksisteret. Er du for eksempel interesseret i Tintin, går tidslinjen helt tilbage fra begyndelsen i 1930 med den franske udgivelse af Tintin i Sovjet, og er du Disney-fan kan du på klassiker-listen se, at den første klassiker var Snehvide og de syv dværge fra 1937 og den seneste klassiker er nr. 50, To på flugt, den som også hedder Tangled på amerikansk og som får dansk biopremiere i februar 2011.

Ikke en mimrebog kun for gamle Troldspejlsfans

Bogen er altså ikke kun for os gamle børn, der gerne vil gense det vi oplevede i 80’erne som drenge, men lige så meget for de unge fans, der i dag gerne vil læse om hvordan Disney, Tintin eller måske Manga opstod. Du skal altså ikke frygte, at Den store Troldspejlsbog er en selvglad sag, der kun fortæller om tilblivelsen af tv-programmerne. Tværtimod bruger Brian Iskov kun 6 sider på det bagerst i bogen. Det er ganske ydmygt, men det er fint nok, for det gør netop bogen interessant for unge fantasy-fans, der selvfølgelig ikke gider høre om hvor godt alting var i de go’e gamle 80’ere.

Alle kan byde ind som eksperter

Der skal nok sidde nogle inkarnerede Troldspejlsfans, som kan påpege at lige netop deres favoritemne er glemt i Den store Troldspejlsbog, men hey, det er 20 års tv-udsendelser, der er givet smagsprøver på igennem de 144 sider. Vi fantasy-nørder, der har set Troldspejlet alle 20 år og stadig gør det, kan selvfølgelig altid finde noget som vi har gravet os dybere ned i, end de har kunnet på redaktionen. Men Troldspejlet lægger jo netop også op til, at både amatører og selvudnævnte eksperter hopper ind på Troldspejlets fantastiske hjemmeside og deler ud af deres viden i TROLD-O-PEDIA.

Smagsprøver fra det store kolde bord

I en fantastisk verden med hundredvis af film og tusindvis af tegneseriehæfter, film og computerspil, kan Den store Troldspejlsbog selvfølgelig ikke blive andet end en lækker smagsprøve fra det store kolde bord. Men det er nok også de færreste børn og unge, som er så specialiserede i ét emne, at de ikke også gerne vil høre om nye og andre ting. Der skal jo være en første gang, hvor man bliver præsenteret for en genre, inden man kan brænde, og den præsentation gør Brian Iskov virkelig interessant fordi de mange billeder og tegninger fanger lige med det samme. Selv om jeg for eksempel kun er til Spider-Man blandt superhelte, var Superman-sektionen alligevel så interessant, at jeg bare blev nødt til at læse den også.

Et lille udpluk af emnerne i Den store Troldspejlsbog

Superman, Batman, DC Comics, Spider-Man, Marvel Comics, Ringenes Herre, Star Wars, Clone Wars, Frank Oz, Star Trek, King Kong, Frankensteins skabning, Godzilla, Alien, Predator, Gremlin, The Thing, Graboid, Fluen, Dødens Gab, The Lost World, Jurassic Park, The Mummy, Dracula, Varulve, Zombier, Walt Disney, Snehvide, Carls Barks, Andeby, TV-spil, Atari 2600, Amiga 500, Donkey Kong, SEGA, Sony Playstation, Mario, Sonic, Need for speed, Grand Theft Auto, Tekken, Tomb Raider, Duke Nukem, Counter Strike, Hitman, Resident Evil, Pixar, Jackie Chan, 3D Film, Tintin, Lucky Luke, Asterix, Manga, Anime, Hayao Miyazaki.

Et unikt historisk stykke arbejde

Jacob Stegelmann og redaktionen har gjort et helt unikt og historisk stykke arbejde for danske børn og unge, ved at lave et tv-program, der åbnede op for fantasiens verden og styrkede og udbredte interessen nationalt. Specielt i slutningen af 80’erne, hvor pc’erne kun lige var kommet frem, vi stadig kun havde én dansk tv-kanal og hvor vi måtte nøjes med tekst-tv som internet (Wauh! Not!), var Troldspejlet den eneste pejs hvor man kunne få varmet fantasien, for dengang var børnebibliotekarerne altså gennemsnitlig lige så kolde som Isdronningen i Narnia. Det har heldigvis også ændret sig.

Vurdering

I dag, hvor internettet har slået igennem, vi har udenlandske tv-kanaler, tegneseriebutikkerne er kommet for at blive, og hvor man gerne må leve sig fuldstændig ind i Harry Potters verden eller Twilight-universet, har vi ikke lige så stort behov for Troldspejlet, for missionen lykkedes for Stegelmann og Co: fantasyfrøet voksede sig til et stort flot træ. Men vi bør stadig bukke os i støvet for vores største læremester, vores Master Yoda, Jakob Stegelmann, som satte alt dette fantastiske i gang. Jeg bøjer mig en ekstra gang for Brian Iskov, for at have lavet det store arbejde med Den store Troldspejlsbog – hyldesten til Troldspejlet og fantasiens verden.