Skønne ondskab: Katherine forventer ikke meget af livet efter, at hendes søster er blevet myrdet. Men så dukker Alice op. Anderledes. Fantastisk. Og med en skjult dagsorden. Skønne Ondskab er den slags bog, som man vågner om natten af. Det gjorde jeg i hvert fald. Jeg nåede igennem romanen både at føle Katherines sorg, lykke, forelskelse – og ikke mindst frygt.

Anmeldt af Andra Jeanina Liu, 17 år

Titel:

“Skønne ondskab”

Forfatter:

Rebecca James

Sider:

384

Udkom:

2010

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:


Efter mordet på sin lillesøster føler 17-årige Katherine en ubærlig skyld. Derfor lægger hun sin livlige personlighed på hylden og flytter langt væk fra sine forældre, mediernes søgelys og alt, der hører hendes gamle liv til. For en gangs skyld nyder hun at være anonym.

Det varer dog kun indtil, at Alice kommer ind i billedet. Og med hende, venskabets glæder, fester og fyre. Lidt efter lidt bliver Katherine tvunget til at se fortiden i øjnene. Som hun er ved at genopdage mere og mere af sig selv, lærer hun også nye sider af Alice at kende. Sider, som hun ville ønske, var forblevet ukendte.

Intens at læse

Bogens kapitler veksler imellem Katherine som ung og voksen, men vi læser primært fra Katherines teenageår. En gang imellem dukker et flashback op, så man læser et kapitel, der lægger op til mordet. Det lyder måske forvirrende, men det hele giver ligesom mening, når man læser bogen. Faktisk gør det mere end det. Dette skift i tiden gør Skønne Ondskab langt mere intens, men også langt mere sørgelig at læse. Jeg ville ikke have haft, at det skulle have været på nogen anden måde. Til slut i bogen går det dog en anelse for stærkt, og jeg nåede ikke at trække vejret, hvilket jeg ville ønske, at jeg havde haft tid til.

Overbevisende karakterer

Nogle forfattere har efter min mening en tendens til at blive overivrige, når de præsenterer deres karakterer ved at præsentere for mange på én gang, både hvad angår udseende, men også egenskaber. På dette punkt udmærker Rebecca James sig dog i sin debut. En ting, som jeg også virkelig godt kunne lide, var, at jeg ikke blev overdynget med nye personer, før jeg rigtigt fik dannet mig et billede af de gamle.

Greb ind i min nattesøvn

Jeg nåede igennem romanen både at føle Katherines sorg, lykke, forelskelse – og ikke mindst frygt. Der var for eksempel en passage i bogen, der var så levende, at jeg sad med bankende hjerte og svedige håndflader. Samme nat vågnede jeg pludseligt, og jeg tror ikke, at jeg kan huske sidste gang, at en bog har haft den effekt på mig. Min hjerne kørte på højtryk og sporede mig direkte ind på bogen, og det sted, som jeg var kommet til samme aften, som om den ønskede, at jeg skulle finde et svar, at jeg skulle læse videre …

Afslørende mystik

På trods af, at mange ting er afsløret på forhånd i bogen, er der stadig en vedholdt mystik. Man ved for eksempel at Katherines lillesøster er blevet myrdet, og første sætning omtaler Alices begravelse. Der er dog hele tiden spor og afsløringer, især om Alice, der fik mig til at bladre ivrigt videre.

Uddrag af Skønne ondskab

Alice følger mit blik og får øje på dem. Jeg ser hendes udtryk forvandle sig fra grinende munterhed til vrede. Pludselig vender hun sig om, så hun står med front direkte mod parret. Hun fører hænderne om bag ryggen, åbner hægterne på sin bikinitop, så den hænger løst i hånden på hende. Så tager hun fat i sine bikinitrusser og trækker dem ned, træder ud af dem og retter sig op. Hun stirrer på parret, nøgen og trodsig, og smiler et koldt, udfordrende smil.

Et smittende håb

Skønne Ondskab indeholder dog andet end mord og utilregnelige personer. Der findes også masser af varme personligheder i bogen, der fik mig til at smile og håbe på, at alt i sidste ende nok skulle løse sig. Vigtigst af alt handler bogen også om at komme videre – give slip. Ingen af disse moraler føles dog påtvungne. De er der, som en del af fortællingen, som en del af Katherine, Robbie og så videre.

Godt flow

Jeg savnede lidt at blive udfordret sprogligt, da jeg læste Skønne Ondskab. Der mangler nemlig lidt variation i sproget, men det er på ingen måde distraherende, som jeg har oplevet med andre bøger. Bogen lægger mest vægt på følelser og ikke steder, personers udseende og lignende ting. Bogen er en psykologisk thriller for unge, men også voksne vil kunne blive revet med af de gribende tematikker og velskildrede følelser. Efter min mening indbefatter den både alle de gode ting, som en god ungdomsroman skal indeholde, og alle de gode ting, som en god thriller skal indeholde.

Rebecca James udgiver først sin næste bog til sommer (dog på engelsk), og jeg tror, at jeg vil være en af de første til at læse den. Den hedder Cooper Bartholomew is Dead.