Forårskonkurrence: Tag et foto af dig selv med din yndlingsbog, og skriv lidt om hvorfor du holder så meget af den, og send det til Kultur For Unge! Så deltager du i konkurrencen om de første 4 bind i Alyson Noël’s serie ‘De udødelige’ – de 3 første bind er oven i købet signeret af forfatteren.

Konkurrencedeltagere:

Maja, 13 år, Brønshøj

Min yndlings bog er Twilight. Inden jeg læste den læste jeg næsten aldrig bøger, kun hvis jeg skulle. Men efter at havet læst den, så læser hele tiden. Der er noget ved at komme ind i et andet univers og glemme alt der er omkring én. Nå nu til hvorfor at jeg kan lide bogen. Altså jeg har aldrig været vild med uhyggelige ting (Som vampyrer) men Twilight har sin helt egne. De er ikke lige så vilde og er meget anderledes end de vampyrer man har hørt mest om. Stephanie Meyer (Forfatteren) har fået meget kritikfra “Vampyr elskere” At de ikke er rigtige vampyrer, men det er twilight fansene ligeglade med. De vampyre man hører mest om er selvfølgelig The Cullens. De er de gode. Så er der selvfølgelig også mange onde. Jeg synes ikke at man kan kalde det for en vampyr bog, Men en kærligheds bog der tilfældigvis lige er vampyrer i. Kærligheden mellem Edward Og Bella (Hovedpersonen), er stærk lige fra starten, og den foresætter alle 4 bøger igennem. Det er nok det jeg elsker mest ved bogen. Deres uendelige kærlighed.

Sara, 15 år, Rødovre

Jeg elsker at læse. Når man læser, gør det noget ved en. Det er rart at sætte sig ned i en god lænestol med godt lys, og finde den rigtige gode bog frem, som man bare ikke kan få snuden fra igen. At sidde og nyde en god bog uden forstyrrelser, at lade sig blive trukket ind i en helt anden verden og bare at få lov til at lægge hverdagens ræs på hylden, det er bare skønt. Sådan har jeg det når jeg læser The Death and Life of Charlie St. Cloud.

The Death and Life of Charlie St. Cloud er en spændende, rørende og utrolig smuk fortælling om kærlighed, familie og om det at holde fast og give slip, alle ting som til tider kan være rigtig svært, hvilket det også er i denne bog. For Charlie er det svært både at holde fast i kærligheden og sin døde bror, og han er derfor tvunget til at vælge – det gælder liv eller død. Jeg synes den er utrolig flot og medrivende og det er nemt at blive suget ind i handlingen. Bogen fik mig både til at grine og græde, specielt slutningen som var helt fantastisk smuk og meget rørende.

The Death and Life of Charlie St. Coud er derfor min yndlingsbog og den er altid en fornøjelse at læse.

Trine, 18 år, Esbjerg

Min ynglingsbog for tiden er “nattens hus”-serien, og inden den var det serien Twilight.
jeg synes godt om disse bøger fordi jeg synes de er vildt gode og har nogen fantastiske fortællinger.
Når jeg læser kan jeg se billederne for mig, og lever mig rigtig ind i bøgerne. når jeg læser lukker jeg alt ude, folk kan sidde og snakke til mig uden at jeg registrerer at der bliver snakket til mig..
Jeg kan godt lide fortællinger om det overnaturlige, det er vildt spændende, og derfor kunne jeg rigtig godt tænke mig at vinde disse bøger, som jeg faktisk før har overvejet at købe.
Det ville være skønt at vinde dem 🙂

Emma, 12 år, Aalborg

Ja, jeg elsker at læse, og jeg elsker at læse twilight. Har læst den 2 eller 3 gange. Jeg elsker den, fordi den er så anderledes i forhold til andre vampyrbøger. Den handler jo mest om Bella og Edwards uendelige kærlighed til hinanden. Det er det der gør den så speciel. Den handler ikke kun om splat og gys, men om kærlighed. Og så er der jo også lige det med at når jeg læser den, føles det som om jeg er der. At jeg kan føle det Bella føler feks. Det er som om man kommer ind i et andet univers når man læser den. Som om man er der. Jeg synes at Stephenie Meyer er en fantastisk forfatter. Bare den måde hun skriver tingene på. Jeg elsker hele twilight serien, og det har jeg gjort i rigtig lang tid. Udover at være en kærlighedsbog, sender den jo også et budskab. At en helt almindelig high school pige der ikke er god til idræt, og ikke synes hun er smuk, kan få en dreng som Edward. Det er smukt, synes jeg.

Hejdi, 20 år, Odense

Det var et meget meget svært valg mellem The last song, The host og Harry Potter & Dødregalierne.. Men jeg har valgt Harry Potter bogen som er min ultimative yndlingsbog. Serien har altid været min yndlings siden jeg var 9-10 år gammel og har været en stor del af mit liv i omkring 11-12 år.. Harry er den person i hele den virkelige og fiktive verden, som jeg har kunnet relatere mest til. Følelser, tankegangen, væremåden, selve personligheden og facts om en..

Dødsregalierne er min yndlings og jeg har den i 3 udgaver. Jeg kan simpelt hen ikke få nok af den. Den ene er jeg også heldig at have J.K Rowlings autograf i, fordi jeg mødte hende i Oktober – hvilket var et stort øjeblik (så derfor er lige præcis den min yndlings!!).. Men bogen giver så meget afklaring på hele serien, de små forvirrende ting i gennem alle bøgerne falder på plads – og man får meget mere indsigt i både Harry’s familie og fjenders tidlige liv. Den er rigtig hård for mig, fordi det er den sidste bog i serien. Men Harry finder virkelig ud af hvem han er og hvem hans venner er. Folk omkring begynder virkelig at forstå at det kun kan være Harry der kan slå Lord Voldemort. Man er tryllebundet til bogen, man griner, græder, bliver rørt og vred gennem hele bogen. Den er bare magi for mig. Og det vil den altid være..

Rikke, 22 år, Faaborg

Jeg er en pige som holder utrolig meget af, at læse! Og jeg har altid haft noget med vampyrer.
Synes, at tanken om ‘evigt liv og udødelig kærlighed’ er en smuk opfattelse. Jeg bliver nysgerrig
og jeg bliver drevet af mystikken. Og når jeg læser serien The Vampire Diaries oplever jeg alt dette
og jeg bliver helt opslugt! Når jeg først er begyndt, er jeg ikke til at stoppe. L.J. Smith’s forfatter
egenskab er så fangede og hun forstår virkelig, at fange min interesse. Jeg elsker TVD bøgerne!
Og jeg elsker dem så meget, at jeg både har bøgerne på dansk og på engelsk.

Det bedste ved bøgerne, er jo selvfølgelig ‘the love triangle’ imellem vampyr-brødrene Stefan
og Damon og high school pigen Elena. Man lever sig virkelig ind i Elenas følelser til begge
brødrene. Det er romantisk og farligt på samme tid – og man vil have mere! Det er virkelig
nogle bøger med bid i og man får i den grad blod på tanden. Det er en bog serie, som jeg
kan læse om og om igen – og der er slet ingen tvivl om, at de er mine favoritter…

Melanie, 15 år, Holstebro

Det var svært at finde én yndlingsbog, men hvis jeg skulle finde en, der var mest lærerig, og havde det bedste budskab, så tror jeg det helt sikkert er Thirteen Reasons Why af Jay Asher. For mig skal bøger have et budskab, og de skal være lærerige. Det synes jeg denne bog er.
Den har et tungt emne om selvmord, så man slipper måske ikke fra at fælde en tåre, men det relevante er, at den vil fortælle os, hvor vigtigt det er at skride til handling og ikke bare se til, for når det er forsent, er der intet at gøre. Hvad du end gør eller siger kan være det afgørende i andre menneskers liv..
Sproget er meget let og kunne godt have udfordret læseren lidt mere, men den er nem og forståelig. Man kan sagtens sætte sig ind i karakterenes sted, som lider og undre sig over alt det rod, der er sket den sidste måneds tid.
Fortællingen skifter meget mellem de to hovedpersoner, men et er ikke sådan, at man bliver forvirret over det. Det er så befiende at vide, hvad de begge går og tumler med og deres små kommentare.
Thirteen Reasons Why var en bog jeg ikke kunne slippe og ville vide hvordan den endte.
Bogen vil helt klart ændre ens syn på omverdenen og sine medmenneske, men det er kun det gode ved det. Vi opdager ting, vi aldrig lagde mærke til før, og det vil måske være en lettelse for en og en glæde.

Sofie, 13 år, Virum

Det har været virkeligt svært for mig at vælge min yndlings bog, især fordi der er så mange! 🙂 Jeg elsker især fantasy, så slevfølgelig er denne bog også fantasy.
Min yndlings bog er Dæmonernes by. Jeg elsker den fordi at det er den perfekte blandning af Fantasy, Humor og Romantik. Den blander vampyrer, vareulve, feer og warlocker med det hverdagsagtige, som kærlighed, venskaber og fristilser. Historien er så godt beskrevet at man kan leve sig helt ind i historien, og virkelig tro på at det er noget der vil kunne ske i virkeligheden. Men bliver ekstra rørt og ekstra glad på hovedperson Clarys vegne. Jeg kan blive ved og ved med at læse den igen og igen, og samtidig blive ved med at finde små detaljer og motiver jeg ikke lagde mærke til forige gang. Cassandra Clare (forfatteren) skaber sit eget fantastiske univers der for mig til at hungrer efter mere. Samtidig skaber Cassandra også et nyt fantasy element: En skyggejæger. Og det er spændende at lære om dem istedet for at det altid skal være vammpyrer eller vareulve (eller de andre fantasy væsner). Det er fasinerende at Cassandras skyggejægere er ligesom almindelige mennesker, blot med tegnede mærker på kroppen der skaber deres overnaturlige kræfter, det for mig til at tro på at man måske også selv kan være noget mere…

Karoline, 14 år, Grejs (ved Vejle)

En af mine yndlings bøger er Twilight, men Twilight serien betyder noget helt specielt for mig. For ca. halvandet år siden var jeg rigtig dårlig til at læse, og det betød meget store problemer i skolen. Jeg hadede at læse, og jeg kunne ALDRIG finde på at gøre det frivilligt!

Men så fik jeg anbefalet Twilight-serien af en veninde, og begyndte at læse den. Efter en uge var jeg færdig med den første bog og så hurtigt havde jeg aldrig læst en bog, og jeg elskede den! Siden den gang har jeg været helt væk i Twilight-serien. Jeg elsker den måde Stephenie Meyer beskriver ting på, og hele historien er bare fantastisk! En virkelig god kærligheds historie med et twist af vampyrer og varulve. Man lever sig virkelig ind i den og selv om man har læst den en gang kan man sagtens gøre det igen. Jeg har læst alle bøgerne flere gang, og har også læst tre af dem på engelsk.

Nu elsker jeg fantasy bøger, læser hele tiden og det går meget bedre i skolen! Men grunden til det hele er at jeg lærte hvor fantastisk det er at læse en god bog.

Mathilde, 15 år, Hornslet

Jeg læser hele tiden, og jeg elsker det. Min yndlings bog er lige nu Natskygger af Andrea Cremer, det er en fantastisk bog, og jeg elsker den! Når man begynder på den, bliver man lige fra side et præsenteret for en helt ny verden, med krigere, vogter og søger. Det er en bog med masser af spændning, og ikke mindst en masse kærlighed, og jalousi, og jeg er sikker på at rigtig mange unge piger som jeg selv, bare vil elske den. Man lever sig 100% ind i hovedpersonen Calla, man forstår hendes følelser og handlinger hele vejen igennem bogen, man forstå hvordan hun på den ene side er splitet mellem sin verden af krigere (kirgerene er ulve) og menneske drengen Shay, som hun reder fra døden. Jeg læste de sidste 100-70 sider limet fast til bogen, det var utroligt spænde!
Jeg tror er bogen egner sig godt til piger fra 13 til oppe i 20’erne. Jeg kan simpelthen ikke vente til 2’eren Wolfsbane udkommer!

Kathrine, Horsens

Jeg håber jeg vinder denne bog fordi: Jeg er sindsyg vild med serien. LOVE IT<3!! Jeg er virkelig en læse hest(spørg selv mine venner), og jeg har ligesom ikke rigtig nogle bøger nu. Jeg har længe ønsket mig serien, det er min type bog og genre. Overnaturligt. De bøger som er på billedet er(+ nogle af mine andre y-bøger): Twilight serien(Daggry), De sorte skygger serien(Fallen), Nattens hus serien(Jaget), Det skjulte rige serien, Forelsket i en engel, Bree Tanners korte liv efter døden, Dødsspillet serien(2.Løbe ild 3.Hævnen), Skyggeporten, Hvem er jeg, Dalia Dragehvisker serien og mange mange andre.....

Stephanie, 15 år, Præstø

Min yndlingsbog er Anne Franks Dagbog. Da den er en rigtig historie, og man oplever det hele fra en teenager jøde side midt under anden verdens krig. Der findes både en forkortet udgave og en uforkortet udgave af den. Og jeg kan varmt anbefale den uforkortede. Da jeg læste den første gang, fik jeg både en klump i halsen og begynde og græde- Pga. den er stærk omkring føleser- den har helt sikkert haft et budskab som jeg har set på, med mine egne meninger, hvor andre nok ikke har min mening. Den har fået mig til og se verden i et andet perpesktiv, son jeg aldrig havde ville se på det før. Anne Franks Dagbog er meget vanedannene og når jeg læser den er det næsten umuligt af ligge den igen:)

Trine, 16 år, Give

Jeg har altid været lidt af en læse-hest, så at skulle vælge min ynglingsbog burde være svært. Det er det sjovt nok ikke. Da jeg først købte The Host var jeg allerede totalt besat af Twilight, så jeg var meget nysgerrig efter hvad Stephenie Meyer ellers kunne trylle frem. Da jeg var dykket ind i bogen kunne jeg bare ikke komme ud igen. Jeg elskede simpelthen alt! Og jeg havde det meget nemt ved at forholde mig til hovedpersonen, med at føle at man ikke rigtig passer ind. Jeg må da også sige at mine forældre ikke var helt glad for at jeg brugte næsten hele min ferie i Italien på at sidde med næsen dybt begravet i bogen. Jeg havde kun én tanke i hovedet, da jeg var færdig med bogen: ”er den allerede slut?”. Jeg var så fanget af bogen, og elskede historien. Stephenie Meyer skriver ganske enkelt fantastisk! Science fiction for folk der ikke kan lide science fiction. Det passer meget godt. Jeg kan ikke så godt lide science fiction, men hvis den her roman er under den genre, så har jeg fundet en ny genre, jeg er helt vild med. Det er en fantastisk tid at befinde sig i. Væk fra hverdagen. Ned under jorden. Inde i en andens hoved. Jeg begyndte lige så langsomt at være opmærksom på, om der var andre stemmer i mit hoved, fordi man bliver så vant til det, når man har befundet sig inde i Vandrers hoved sammen med Melanie i så lang tid.

Amanda, 14 år, Assens

Jeg elsker også at læse lige som mange andre. Det var rigtig svært at vælge min ynglings bog, for jeg har så mange.Men valget stod så mellem Nattens hus bøgerne, The host, Harry potter bøgerne, Løbeild og Dødsspillet. Jeg valgte som i nok kan se Dødsspillet skrevet af Suzanne Collins. Jeg fik bogen på et meget et tidspunkt hvor jeg havde det meget svært, min søster havde kræft.Dødsspillet hjælp mig igennem det for så tænkte jeg ikke så meget på hende. Jeg blev fanget af den, næsten fra første sidde.Dødsspillet er en helt fantastisk bog og der sker hele tiden noget. Nogen steder er den så rørende at jeg grad og andre steder sad jeg næsten og bed negle fordi den var så spændende og skræmmende. Da jeg blev færdig med bogen tænkte jeg hele tiden på den, kunne slet ikke lade vær. Til jer der ikke har læst den vil jeg bare sige at i skal til at komme igang. Jeg har også læst Løbeild som er nr. 2, den er mindst lige så god. Men jeg skulle jo vælge en, så jeg valgte altså Dødsspillet. Jeg har ikke læst De udødelige. MEn det vil jeg helt sikkert har hørt så meget godt om dem. Håber jeg vinder..!!.

Malene, 13 år, Herlev

Min yndlingsbog er nok bogen Dødsspillet som er skrevet af Suzanne Collins.
Bogens historie forgår i fremtidens Canada. Landet er delt op i 12 Distrikter og så er det en hovedby ved navn Capitol. Engang gik alle distrikterne i mod Capitol men Capitol vandt. De vil stadig have hævn så derfor har de lavet Dødsspillet. Dødsspillet er et spil hvor en dreng og en pige mellem 12-18 år fra hvert distrikt bliver trukket ud i en lodtrækning om at være med i spillet. De bliver sat i en kæmpe stor arena der kan have forskellige landskaber for hvert år. Så skal alle deltagerne dyste mon hinanden for at vinde, og man kan kun vinde på en måde, og det er at overleve. Samtidig sidder hele Capitols indbyggere og ser med på tv skærmen og sætter penge på den de tror vinder.

Kattua bor i distrikt 12 sammen med sin mor og lille søster. De er meget fattige så derfor må hun jage ulovligt med sin bue og pil. Den dag hvor deltagerne skal findes til Dødsspillet bliver hendes lille søster trukket, men Kattua overtager hendes plads, og tager til Capitol sammen med sin meddeltager Peeta, og gør alt hvad hun kan for at overleve.

Denne bog har grebet mig fra første side, og jeg har ikke kunne lægge den fra mig når jeg skulle spise eller sove.

KONKURRENCEN ER SLUT

Mange tusind tak for de fine portrætfotos og jeres utrolig ærlige fortællinger om jeres yndlingsbøger. Vi har her på redaktionen læst dem alle med rigtig stor interesse, for det er virkelig spændende at høre om de fantasiverdener og hovedpersoner, det har grebet jer og måske oven i købet hjulpet jer igennem en svær periode. Bøger kan virkelig meget, og vi kan fortælle at interessen for at læse jeres beretninger også har været stor, for der er 547 læsere (udover jer selv), der har klikket ind på siden her. Og nye bogelskere vil også fremover klikke ind og læse jeres velbegrundede anbefalinger, selv om konkurrencen er slut.

Vi har trukket lod blandt jer alle 15, og videren er: Trine Johansen fra Esbjerg

Et stort tillykke til dig Trine! 😀 De 4 bind af ‘de udødelige’ er i dette øjeblik på vej hjem til dig.

Til jer andre, skuffede, kan vi fortælle, at jeres store engagement i denne bog-konkurrence, virkelig har givet os lyst til at lave flere konkurrencer, hvor man kan vinde bøger 🙂 Der er kun ganske få danske bog-sider på nettet for unge, og da I er vores 15 mest hardcore-bogfans og læsere, vil vi rigtig gerne bevare kontakten til jer, og have nogle forslag om hvilke bogkonkurrencer DU netop synes vi mangler på ‘Kultur For Unge’ og hvilke bøger man skal kunne vinde. Ordet er helt frit inde i vores gruppe på facebook, så klik ind og skriv hvordan du synes vi skal fortsætte bogkonkurrencerne, så vi kan “ses” igen i en ny, dejlig konkurrence.

Til slut en stor tak til Helle fra Alvilda, der har foræret os de fine, signerede bøger til konkurrencen. 🙂

De bedste bog-hilsner fra Anne Mette & Peter